Hlavní obsah

Navrátilová: Sexismus je i v tenisu. Pro Federera je snazší být milován než pro Serenu

Názory tenisové legendy Martiny Navrátilové mají ve světě svoji váhu a slavná Čechoameričanka neváhá využít svoji autoritu k boji za větší rovnoprávnost mezi ženami a muži, a to nejen na sportovním poli. V tenisu už nějaký čas funguje rovné rozdělování prize money na grandslamových turnajích, ale i tak podle Navrátilové v tomto sportu dál panuje nerovnost mezi pohlavími.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Serena Williamsová se raduje z triumfu na Turnaji mistryň.

Článek

„Muži mají stále více možností, v čele velkých korporacích sedí především muži, kteří jsou ochotni sponzorovat spíše sportovce muže," řekla osmnáctinásobná grandslamová šampiónka britské televizi BT Sport.

„Existují dva standardy, o tom není podle mě pochyb. Pro některé lidi je stále těžké akceptovat silné ženy. U mužů jsme mnohem rychleji připraveni uznat jejich velikánství. U žen o něm pochybujeme. Vidím to kolem sebe neustále," postěžovala si pražská rodačka.

U Federera slabou konkurenci nikdo nepřipomínal

Za příklad uvedla rozdíl mezi vnímáním Rogera Federera a Sereny Williamsové ze strany fanoušků i médií.

„Pro Rogera je mnohem snazší být všemi milován než pro Serenu, a to jen kvůli tomu, že je muž. Těžko říct, jak moc to má co do činění se samotnou Serenou, nebo s tím, že je Afroameričanka, či s tím, že je žena," přemítala bývalá tenistka.

Připomněla v této souvislosti například návrat basketbalisty Michaela Jordana do NBA, který vzbudil rozdílné reakce než její comeback do profesionálního tenisu v roce 2010.

„Když se vrátil Jordan, byl hned ´neuvěřitelný´ a ´nejlepší hráč všech dob´. Když jsem se vrátila já a vyhrála pár zápasů, byl to ´důkaz slabé špičky v ženském tenise´. Serena prý zase má ´slabou konkurenci´. Roger taky nějaký čas neměl žádnou konkurenci, ale nikdy nikdo nepřipomínal, že mužská špička postrádá kvalitu. O ženách se to ale řekne hned," dodala Navrátilová.

Reklama

Související témata: