Hlavní obsah

Češi už umí zvládnout roli favoritů

PRAHA

Doby, kdy Rakousko zažívalo fotbalovou slávu, jsou už dávno pryč. Tým, který se včera představil na Letné, nabídl jen velmi slabý odvar minulosti a nebýt gólové příležitosti Schoppa z úvodu zápasu, byl by rakouský výjezd do Prahy naprosto zbytečný.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Český útočník Milan Baroš (vpravo) a rakouský reprezentant Markus Schopp v utkání kvalifikace na fotbalové mistrovství Evropy.

Článek

Právě Čechův výtečný zákrok však uchránil hráče i fanoušky nervózního trápení a rozhodl o konečném úspěchu národního týmu. Pak už se tým zbavil ležérnosti, s níž umožnil slaboučkému soupeři radovat se alespoň z šance, a začal hrát fotbal. A to nejen efektní, ale i velmi efektivní.

Rakušané pod tlakem nevěděli, kam dřív skočit. Z kolotoče před šestnáctkou měli dokonale zamotanou hlavu a bezradná obrana každou chvíli hořela. České skóre tak mohlo narůst mnohem výrazněji, fotbalový bůh však vzal hosty na milost.

S uzavíráním účtu počkejme

Svým výkonem uhranul zejména dvougólový Koller, ve vynikající pohodě se představil i kapitán Nedvěd. Na pravé straně pak jeden ze svých lepších zápasů prožil Poborský, který se staral o pořádný průvan v rakouské defenzívě. Výborný byl i Baroš, který byl v pozadí dvou gólových akcí. Naopak, na rozdíl od zápasu v Nizozemí zůstal ve stínu Šmicer.

Samozřejmě, Rakušané byli v pozici trpaslíků, kteří mohou pouze překvapit. Český tým se však dokázal hladce srovnat s úlohou favorita, od něhož se čeká brankostroj. V porovnání s dalšími středečními výsledky se role zhostil nadmíru dobře a potvrdil cenný bodík z Rotterdamu.

Kvalifikační dvojboj zvládli Brücknerovi svěřenci na výbornou, ale ke konečnému úspěchu ještě chybí několik krůčků. Počkejme tedy s uzavíráním účtu do podzimu, kdy kvalifikace skončí. Do té doby je potřeba udržet aktuální fazónu a naladění a hlavně - nelétat s hlavou v oblacích.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík