Hlavní obsah

Djokovič zaskočil i experty. Becker není Lendl, jeho angažování je risk, varují

Praha

Tuhle zprávu čekal v tenisovém světě asi jen málokdo. Světová dvojka Novak Djokovič najala jako svého nového kouče někdejšího šestinásobného grandslamového šampióna Borise Beckera. I srbský tenista tak naskočil na novou vlnu angažování bývalých tenisových hvězd. V jeho případě však toto rozhodnutí nevyvolalo jednoznačně kladné reakce.

Srbský tenista Novak Djokovič.

Článek

„Jsem tímhle opravdu překvapen. Novak bude mít teď určitě o čem přemýšlet," nechal se například slyšet Beckerův krajan a bývalý rival Michael Stich pro německý deník Bild.

Podobná spolupráce přinesla v poslední době nejsladší ovoce Andymu Murraymu. Brit angažoval přísného Čecha Ivana Lendla a odměnou za nesmlouvavý dril a naslouchání legendárnímu hráči mu byl premiérový grandslamový titul na US Open a navíc titul před domácím publikem ve Wimbledonu. Krásnější chvilku v kariéře si zřejmě Murray nemohl ani vysnít.

A tak není divu, že jeho cestou zkoušejí jít další. Richard Gasquet například spojil síly s dvojnásobným králem Roland Garros Sergim Bruguerou. Kei Nišikori angažoval rovněž bývalého vítěze French Open Michaela Changa.

Dopadne jako Connors?

Jenže, jak známo, když dva dělají totéž, není to totéž. Příkladem budiž letní spolupráce Marie Šarapovové s jinou legendou Jimmym Connorsem, jehož ruská kráska propustila už po jednom zápase s tím, že se šedesátiletý Američan pro její kariéru nehodí.

Teď je tedy otázkou, zda se nová Djokovičova éra bude ubírat spíše „Connorsovou" či „Lendlovou" cestou.

„Musíme si počkat, jaký úspěch tohle bude mít. Boris bude muset Novakovi poradit především na velkých turnajích. Srovnávat Beckera s Ivanem Lendlem ale nelze. Lendl je úplně jiný typ člověka se zcela jiným životním stylem a jinými cíli. Pro Borise bude tohle určitě úplně jiný život," varuje trenér Niki Pilič, jenž dovedl k triumfu v Davis Cupu jak Německo s Borisem Beckerem, tak v roli poradce Srbsko s Novakem Djokovičem. Ten dokonce prošel jeho akademií v Oberschleissheimu.

Měl důvod ke změně?

Mnozí se ptají, zda měl vůbec Djokovič důvod něco ve svém trenérském týmu měnit. Letos vyhrál Australian Open, zahrál si finále Wimbledonu a US Open a semifinále French Open. Současný kouč Marian Vajda, jehož pozice bude v Djokovičově týmu nyní oslabena, ho dovedl k šesti grandslamovým titulům.

„Jenže na extrémně vysoké Djokovičovy standardy byla poslední sezóna zklamáním. Tenhle krok ale rozhodně není bez rizika. Vajda ho dovedl k šesti grandslamovým titulům a v příští sezóně ho už bude doprovázet jen na čtyři turnaje," připomíná ve svém komentáři například britská BBC.

Zatímco za Lendlovým angažováním byl od Murrayho jasný cíl v podobě vítězství na jednom ze čtyř velkých turnajů, u Djokoviče je situace trochu jinde. Herně, takticky, fyzicky i psychicky je mnohem dál, než býval tehdy Murray. Ty největší turnaje už několikrát vyhrál a už ví, jaké to je být světovou jedničkou.

Sám však určitě věří, že mu Becker pomůže k návratu na světový trůn či k premiérovému triumfu na French Open, který Becker paradoxně jako jediný z grandslamů nikdy nevyhrál, ostatně stejně tomu bylo i v případě Lendla a Wimbledonu.

„Jsem opravdu nadšený, že mám tu možnost spolupracovat s Borisem. Je to opravdová legenda s obrovskými tenisovými znalostmi. Jeho zkušenosti mi pomohou k trofejím na grandslamech a dalších turnajích," nepochybuje Djokovič.

Reklama

Související témata: