Hlavní obsah

Zakopalová - Stosurová 6:3, 6:2Zakopalová si v Hobartu zahraje finále dvouhry i čtyřhry. Šafářová získala deblový titul v Sydney

Hobart
Aktualizováno

Výbornou formu si před blížícím se Australian Open drží česká tenistka Klára Zakopalová, která se na turnaji v Hobartu probojovala až do finále. V pátečním semifinále překvapivě vyřadila turnajovou jedničku Samanthu Stosurovou z Austrálie po vítězství 6:3 a 6:2. O titul se česká hráčka utká se Španělkou Garbine Muguruzaovou, která smetla krajanku Estrellu Cabezaovou 6:0 a 6:1. Zakopalová si v Hobartu zahraje o titul také ve čtyřhře, v níž postoupila do finále spolu s Rumunkou Monicou Niculescuovou. Lucie Šafářová si zvedla sebevědomí ziskem titulu ve čtyřhře i cenným skalpem na turnaji v Sydney. V generálce na úvodní grandslam sezóny spolu s Maďarkou Timeou Babosovou porazily ve finále světové jedničky Italky Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou po velké bitvě 7:5, 3:6 a 10:7.

Foto: Sport.cz

Klára Zakopalová

Článek

Ve finále čeká Zakopalovou a Niculescuovou americko-čínský pár Lisa Raymondová, Šuaj Čang. "Jsem nadšená, že jsem porazila hráčku, jako je Sam, grandslamovou vítězku," řekla Zakopalová po výhře nad šampiónkou US Open z roku 2011. Česká hráčka zároveň dosáhla jubilejní 450. výhry na okruhu WTA v kariéře.

V utkání se Stosurovou dokázala Zakopalová proměnit všech pět brejkbolů, které měla, a naopak sama osm z deseti odvrátila. Sedm z nich v sedmé hře prvního setu poté, co vzala světové sedmnáctce podání na 4:2. Ve druhém setu získala Zakopalová od stavu 2:2 čtyři hry v řadě a zápas ukončila vítězným forhendem.

Pro Zakopalovou a Stosurovou se semifinále v Hobartu stalo generálkou na Australian Open, které začne v pondělí. Hodinu před semifinále los úvodního grandslamu sezóny rozhodl, že se obě hráčky v Melbourne střetnou v 1. kole.

S Muguruzaovou (58. hráčkou žebříčku WTA), která usiluje o premiérový titul, se Zakopalová dosud střetla jen jednou. V roce 2012 vyhrála v Soulu po boji až v tie breaku třetího setu. "Finále bude těžké, ale zase budu hrát na sto procent. Měla bych zlepšit podání. Už jsem trochu unavená, ale herně se cítím výborně a doufám, že mi ten pocit vydrží co nejdéle," řekla Zakopalová na kurtu.

Jednatřicetiletá česká tenistka bude hrát o svůj třetí titul ve dvouhře a první po téměř devíti letech. Oba své vavříny získala v roce 2005, kdy vyhrála v Portoroži a v Hertogenboschi. Ve finále hrála naposledy před rokem v Šen-čenu.

Šafářová má čtvrtý deblový titul

Šestadvacetiletá česká fedcupová reprezentantka Šafářová získala čtvrtý deblový titul v kariéře. Loni vyhrála v Madridu a Charlestonu, kde triumf obhájila s jinou partnerkou. Dvacetiletá Babosová převzala deblovou trofej na okruhu WTA pošesté.

Vítězkou dvouhry se stala bulharská tenistka Cvetana Pironkovová a elitní turnaj vyhrála poprvé. V pořadí 107. hráčka světa nejprve úspěšně prošla kvalifikací a poté i hlavní soutěží, v níž vyřadila v semifinále Petru Kvitovou. Ve finále zdolala pátou nasazenou Němku Angelique Kerberovou dvakrát 6:4.

Šestadvacetiletá Bulharka si připsala proti Kerberové druhé vítězství ve třetím vzájemném duelu a získala prémii 120 tisíc dolarů. Svou formu se semifinalistka Wimbledonu z roku 2010 pokusí potvrdit příští týden na Australian Open, kde je jejím maximem postup do druhého kola.

Simona zradil kotník a s Berdychem si nezahraje

Poraněný kotník připravil Francouze Gillese Simona o šanci postoupit do finále exhibičního turnaje v Melbourne proti Tomáši Berdychovi a možná ho nepustí ani na Australian Open. Devatenáctý tenista světového žebříčku vzdal souboj s krajanem Richardem Gasquetem za stavu 6:7 a 0:1.

Simon si pravý kotník zvrtnul při náběhu k síti, úvodní grandslam sezóny v Melbourne začne v pondělí. V prvním kole přisoudil Simonovi los Němce Daniela Brandse. "Byl to hrozný pocit vidět kamaráda v takové pozici. Snad to není nic vážného," řekl Gasquet.

Světová devítka v sobotním finále Kooyong Classic nastoupí proti Berdychovi s pozitivní bilancí pěti výher a tří porážek. Z posledních tří vzájemných duelů na tvrdém povrchu vyhrál Francouz dva.

Ferrer počtvrté za sebou turnaj v Aucklandu nevyhraje

Španělský tenista David Ferrer přišel o šanci počtvrté za sebou vyhrát turnaj v Aucklandu. Nejvýše nasazený hráč v dnešním semifinále podlehl 4:6 a 6:7 Lu Yen-Hsunovi z Tchaj-wanu. Soupeřem 62. hráče světového žebříčku ve finále bude Američan John Isner, který porazil dalšího Španěla Roberta Bautistu 3:6, 7:6 a 6:4.

Třicetiletý Lu Yen-Hsun se probojoval do finále poprvé v kariéře. Turnaj v Aucklandu ho zastihl ve výborné formě, ve čtyřech zápasech ztratil jediný set. Se světovou čtrnáctkou Isnerem se utká podruhé v kariéře, v roce 2011 s ním prohrál. O dva roky mladší Američan bude ve svém sedmnáctém finále usilovat o osmý titul.

Tenisový turnaj žen v Hobartu (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (7-ČR) - Stosurová (1-Austr.) 6:3, 6:2
Muguruzaová - Cabezaová (obě Šp.) 6:0, 6:1
Čtyřhra - semifinále:
Zakopalová, Niculescuová (ČR/Rum.) - Yung-Jan Chan, Husárová (4-Tchaj-wan/SR) 6:4, 6:2.
Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:
Ženy - 2. kolo:
Hradecká (ČR) - Linetteová (Pol.) 6:4, 6:4
Siniaková (ČR) - Dulgheruová (Rum.) 6:3, 2:6, 6:2
Voráčová (ČR) - Vasyljevová (Ukr.) 7:5, 6:7 (4:7), 6:2
Kudrjavcevová (Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:4
Duvalová (USA) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:2, 6:2
Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney (tvrdý povrch):
Muži (dotace 511 825 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Del Potro (1-Arg.) - Tursunov (4-Rus.) 6:4, 6:2
Tomic (Austr.) - Stachovskij (Ukr.) 6:7 (4:7), 7:5, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Bopanna, Kúreší (3-Indie/Pák.) - Rosol, Sousa (ČR/Portug.) 6:1, 6:2.
Ženy (dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pironkovová (Bul.) - Kerberová (5-Něm.) 6:4, 6:4
Čtyřhra - finále:
Šafářová, Babosová (ČR/Maď.) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 7:5, 3:6, 10:7
Tenisový turnaj mužů v Aucklandu (tvrdý povrch, dotace 514 345 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Ferrer (1-Šp.) 6:4, 7:6 (7:4)
Isner (3-USA) - Bautista (Šp.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Peya, Soares (1-Rak./Braz.) - Bracciali, Dlouhý (It./ČR) 6:4, 6:0.
Exhibiční tenisový turnaj mužů Kooyong Classic v Melbourne:
Dvouhra - semifinále:
Gasquet - Simon (oba Fr.) 7:6 (7:4), 1:0 skreč.
Richard Gasquet bude soupeřem Tomáše Berdycha v sobotním finále.

Reklama

Související témata: