Hlavní obsah

Kvitová nechápala svůj propadák. Byla jsem nervózní, všechno se mi sesypalo, smutnila

Zdálo se, že časy nečekaných propadáků od světové šestky Petry Kvitové jsou pryč a tenistka z Fulneku se v prvním kole Australian Open proti Thajce Luksice Kumkhumové jen příjemně rozehraje. Jenže místo snadného postupu přišla nejpřekvapivější porážka prvního dne turnaje v Melbourne. A česká hráčka jen těžko hledala příčiny nečekaného neúspěchu.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová v utkání prvního kola Australian Open s Luksikou Kumkhumovou z Thajska.

Článek
Fotogalerie

„Moc nevím, co na to mám říct. Opravu ráda bych věděla, co se na kurtu vlastně stalo. Bohužel jsem nehrála dobře. Vůbec jsem nepředváděla svoji hru, na níž jsem celou zimní přípravu pracovala. Příprava přitom proběhla skvěle, byla jsem nadšená, jak jsem se i tady dobře cítila. Možná jsem chtěla až příliš a pak se mi všechno sesypalo," citují pozápasový rozhovor s českou hráčkou oficiální stránky turnaje.

Třiadvacetiletá fedcupová reprezentantka zakončila minulou sezónu v semifinále Turnaje mistryň, na úvod té současné se probojovala do semifinále turnaje v Sydney, a nic tak nenasvědčovalo tomu, že by se měla obávat zápasu až s 88. hráčkou světa.

Všechno špatně

„Ona hrála velmi dobře. U mě ale bylo všechno špatně - podání, pohyb, údery. Všechno pak souvisí se vším. Přitom v přípravě jsme se zaměřili právě na pohyb po kurtu, což jsem dneska rozhodně neukázala (smích). Snažila jsem se také zapracovat na servisu, jenže ani ten mi dnes vůbec nešel. Je pak těžká všechno si uhrát od základní čáry," mrzelo Kvitovou po porážce.

Servis tentokrát rozhodně nebyl její zbraní. V utkání nasázela osm dvojchyb a úspěšnost prvního podání se pohybovala jen mezi padesáti a šedesáti procenty.

Wimbledonská vítězka neviděla příčinu neúspěchu ani v možném podcenění soupeřky. O hře málo známé Thajky prý informace měla. „Něco jsem o ní věděla. David (trenér Kotyza) viděl její zápasy na internetu a něco mi o ní řekl. Byla to ale pro mě nová soupeřka, s těmihle novými dívkami je to vždy těžké," povzdechla si Kvitová.

Příliš velký tlak

Neúspěch ale přičítá spíše nervozitě, kterou před prvním grandslamovým turnajem sezóny trpí: „Asi je to tím. Jak už jsem řekla, měla jsem výbornou přípravu, odehrála jsem slušné zápasy a možná jsem si na svá bedra naložila příliš velký tlak. Když jsem nervózní, špatně se pohybuji a od toho se vše odvíjí."

Přípravu, stejně jako exhibiční Hopmanův pohár, absolvovala se svým partnerem Radkem Štěpánkem, který nasbíral za svou kariéru už hromadu zkušeností, nicméně Petra Kvitová odmítá, že by jí mohl v této situaci jakoukoliv radou pomoct.

„Ani náhodou, od toho mám kouče. O taktice spolu vůbec nemluvíme," odmítala na tiskové konferenci podobné dotazy. Stejně jako otázky na případnou změnu trenéra: „O ničem takovém jsem neuvažovala."

Česká tenisová jednička teď bude muset nejspíš radikálně změnit plány. S takhle brzkým koncem v Melbourne určitě nepočítala. „Asi se vrátím domů. Pak mě čeká Fed Cup se Španělskem a turnaj v Dauhá," připomněla své nejbližší cíle.

Reklama

Související témata: