Hlavní obsah

Edberga překvapil zájem Federera a nepoznával Australian Open

Stefana Edberga překvapilo, když mu zavolal tenista Roger Federer a nabídl, aby byl součástí jeho trenérského týmu. Slavný Švéd se to rozhodl přijmout, protože si myslí, že může pomoci bývalému prvnímu hráči světa rozšířit už tak rekordní sbírku sedmnácti grandslamových titulů.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer.

Článek

"Roger je skvělý hráč, ale najdou se drobnosti, na kterých se dá pracovat. Proto jsem s ním a opravdu věřím, že můžu pomoci, aby se dostal tam, kde byl," řekl Edberg v Melbourne, kde v pondělí začalo grandslamové Australian Open.

Dvaatřicetiletý Federer naposledy získal grandslamový vavřín ve Wimbledonu v roce 2012. Loni ale nebyl poprvé od roku 2002 ani v jednom grandslamovém finále a v žebříčku ATP klesl mimo elitní čtyřku na současné šesté místo světa.

Federer chtěl něco změnit, tak zavolal během přípravy Edbergovi. Požádal ho, jestli by mu pomohl. "To bylo překvapení a je pořád," řekl bývalý první hráč světa a šestinásobný grandslamový vítěz Edberg. O trénování uvažoval jenom proto, že šlo o Federera. "Roger je neobyčejný člověk na kurtu i mimo něj. Osobnost, kterou respektuji, a proto jsem o spolupráci uvažoval," řekl Erberg.

V Melbourne byl ztracený

Hlavním trenérem Federera je nadále krajan Severin Lüthi, s kterým je již sedm let. Edberg by měl se Švýcarem během roku strávit deset týdnů.

První absolvuje právě v Melbourne, kde hrál Edberg naposledy před 18 lety. Nyní areál Australian Open nepoznával. "Jsem ztracený," řekl Edberg s úsměvem.

Edberg příští týden oslaví osmačtyřicáté narozeniny, Australian Open vyhrál ještě na travnatém povrchu na dvorcích v Kooyongu v letech 1985 a 1987. Po přesunutí turnaje do Melbourne Parku se probojoval do finále v letech 1992 a 1993.

Reklama