Hlavní obsah

Ženský turnaj znovu otevře štvanický centrkurt

PRAHA

Po delší době bude mít Praha znovu kvalitní tenisový turnaj světové úrovně. V polovině května se na pražské Štvanici uskuteční ECM Prague Open, ženský turnaj zařazený do okruhu WTA, na kterém bude startovat takřka kompletní česká špička. Ve stejném termínu, na stejném místě a pod shodným názvem souběžně poběží i v pořadí pátý ročník ATP challengeru mužů.

Článek

Zatímco mužský challenger se na pražské Štvanici koná popáté v řadě, turnaj světového okruhu se do hlavního města vrací po dlouhých šesti letech. Naposledy se zde v roce 1999 hrál tehdejší Czech Open, vrcholný podnik mužů. I proto organizátoři ECM Prague Open koketovali s myšlenkou na obnovení špičkového turnaje ATP Tour, ale nakonec dali přednost kombinaci mužského challengeru a prestižního turnaje žen.

Před turnajem ATP Tour dostaly přednost ženy

"Nechtělo se nám opustit tradici challengeru, který postupně vyrostl do prvotřídní kvality. A nejmenší turnaj série ATP Tour by stál na prize money a vstupním poplatku přes 400 tisíc dolarů, nemluvě o potížích s termínovou listinou. Kombinace zavedeného challengeru a prestižního turnaje WTA je pro diváky atraktivnější a pro nás pochopitelně levnější," vysvětlil ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Chystáte se navštívit Prague Open?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ženský turnaj ECM Prague Open má dotaci 140 tisíc dolarů a jeho jedinou vážnou konkurencí bude ve stejném termínu podnik v Římě. "Řím pro nás bude samozřejmě konkurencí, ale i poslední hráčka naší startovní listiny patří do první stovky světového žebříčku," upozorňuje Šavrda. Nasazenou jedničkou turnaje bude Jelena Kostaničová z Chorvatska, překvapit může i sestra Marata Safina Dinara, nasazená jako číslo dvě.

Domácí ženská špička

Čeští diváci ale budou zvědavi především na české reprezentantky a mohou se těšit na Kláru Koukalovou, Ivetu Benešovou, Barboru Strýcovou a Květu Peschkeovou. Další se navíc mohou do soutěže probít z kvalifikace. V jednání byla i účast Nicole Vaidišové, ale talentovaná hráčka má vzhledem ke svému mládí omezen počet startů na turnajích a pro stejný termín už měla závazky jinde. Chybí i Denisa Chládková.

Naproti tomu se může startovní listina pražského turnaje ještě zkvalitnit, a to poté, až bude jasno o jménech účastnic podniku v Římě. Už nyní ale o divokou kartu požádala Jelena Dokičová, někdejší čtyřka světového žebříčku a přidat se mohou i další.

Lidové vstupné

Nejatraktivnější zápasy se uskuteční na štvanickém centrkurtu, kde se hrálo naposledy v roce 1999 při finále mužského Czech Open. Centrální kurt momentálně probíhá velkou rekonstrukcí a generálku by si měl odbýt na konci dubna při zápasech Poháru federace. "Na centrkurtu probíhají nové nátěry schodišť a betonových stěn, kompletně se upravuje povrch dvorce. Celková částka na rekonstrukci se pohybuje kolem dvou miliónů korun," sdělil zástupce Českého tenisového svazu Josef Nechutný.

ECM Prague Open odstartuje 9. května, finále jsou na programu 15. května. Cenu vstupenek na jednotlivá utkání stanovili organizátoři na velmi pěkných 50 korun, zápasy rovněž bude možné sledovat na kabelové televizi Galaxie Sport.

Reklama