Hlavní obsah

OBRAZEM: Nelidské vedro spalovalo i Šarapovovou. Na Melbourne se pak snesla bouřka

Spalující vedra ničila tenisty na Australian Open i ve čtvrtém hracím dnu. Když už se rtuť teploměru vyšplhala na 43,3, pořadatelé se konečně smilovali a uvedli do praxe tzv. Extreme Heat Policy. Což znamená, že zápasy na menších dvorcích byly odloženy či přerušeny a na hlavních kurtech se hrály pod zataženou střechou.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Ruska Maria Šarapovová si chladí hlavu v utkání proti Karin Knappové na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Extrémní sluneční žár si ale naplno užila také favoritka Maria Šarapovová, jejíž vítězná bitva proti Italce Karin Knappové (6:3, 4:6, 10.8) se protáhla až na tři hodiny a 28 minut.

Organizátoři rozhodli, že zápasy budou přerušeny až po dohraných setech v době, kdy Šarapovová s Knappovou už rozehráli třetí sadu. Střecha se také rovněž zatahuje až po dohraných sadách, takže bylo jasné, že si obě vytrpí vše až do konce.

„Jestli měl být i náš zápas zastaven? To je těžké rozhodnutí. Podle mě totiž nikdo pořádně neví, kde leží limity, za které už se nedá jít. Neví to hráči ani trenéři," přiznala ruská tenistka.

Lepčenková trpěla

„Určitě to nejsou nejlepší podmínky na tenis, ale nechci si stěžovat.  A to ani v případě, že bych prohrála. Na druhé straně je totiž také někdo, který čelí tomu samému," vysvětlovala Šarapovová.

Hned několik hráček si v důsledku vedra muselo znovu vyžádat lékařské ošetření. Velké problémy měla Carla Suarezová Navarrová i Američanka Varvara Lepčenková.

„Nejdřív jsem vůbec nechápala, co se děje. Najednou mi ale těžkly ruce i nohy, nemohla jsem se vůbec soustředit. Přestávala jsem vidět na míček a stále více jsem cítila závratě," stěžovala si Američanka po prohře s Rumunkou Simonou Halepovou.

Lidi, chraňte se

Hráči jsou nabádáni, aby se nekompromisním slunečním paprskům nevystavovali bez ochrany kůže krémy či oblečením, aby zabránili hrozbě rakoviny kůže. „Lidi, chraňte se," vybízel mimo jiné na svém twitterovém účtu Novak Djokovič.

Jenže třeba světová jednička Rafael Nadal krémy s ochranným filtrem zásadně odmítá. „Hráči to často nemají rádi. Necítí se s tím dobře a při pocení se jim to navíc dostává do očí," prozradil bývalý kouč Federera a Samprase Paul Annacone.

Stejnou zkušenost má i bývalá světová jednička Pat Rafter z Austrálie. „Evropané sem často přijedou a mají hned červená čela a nosy. Říkám jim: 'Kámo, vezmi si čepici'. Oni odpovídají, že jsou v pohodě,  jenže nejsou."

Kromě veder si ve čtvrtek účastníci Australian Open užili také bouřku. I nad tenisovým areálem v Melbourne se objevovaly až strašidelné blesky.

Reklama

Související témata: