Hlavní obsah

Berdych se cítí dobře a další možné soupeře neřeší

Dobře se zatím na kurtech Australian Open cítí český tenista Tomáš Berdych, byť i dnes ho trápilo horko. Ve třetím utkání opět neztratil ani set, hráče z kvalifikace Damira Džumhura z Bosny porazil 6:4 a dvakrát 6:2 a v osmifinále je posledním Čechem. Relativně snazší cestu pavoukem do případného prvního semifinále na grandslamu v Melbourne ale vůbec neřeší.

Foto: David Gray, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych v utkání 3. kola Australian Open proti Damiru Džumhurovi.

Článek
Fotogalerie

"Zatím jde všechno dobře, cítím se dobře a to je pro mě důležité," řekl Berdych podle webu turnaje na pozápasové tiskové konferenci. "Během dosavadních tří zápasů jsem si prožil pár horkých chvilek, ale hrál jsem proti všem poprvé, dva z nich jsem dokonce nikdy neviděl," upozornil osmadvacetiletý tenista.

Džumhur je podle jeho slov hráčem budoucnosti. "Možná o něm za pár let bude slyšet víc. Je mladý, hladový po vítězství. Dostal se z kvalifikace a porazil dva hráče, je vidět, že má talent. Naštěstí jsem dokázal využít svých zkušeností, které on tady naopak získal," uvedl Berdych.

I v pátek dosahovaly teploty v Melbourne 40 stupňů Celsia a Berdych to označil za nejteplejší podmínky, v nichž v kariéře hrál. "Asi set a půl to bylo opravdu drsné, pak se naštěstí trochu zatáhlo a bylo to lepší," popsal. "Prý to dnes bylo lepší než včera, ale já si to nemyslím."

Je rád, že zatím i přes nepříjemné podmínky hraje dobrý tenis a cítí se fyzicky připraven. "Ale to neznamená, že bych nepřivítal větší zimu," usmál se. "Ale jsem tady proto, abych hrál tenis, nechodil po městě a po památkách, takže se připravím, zůstanu soustředěný na zápasy, budu ještě potřebovat dost energie. V šatně a v hotelovém pokoji je příjemně, budu co nejvíc tam," prohlásil.

Vyzve ve čtvrtfinále Ferrera?

Horku přizpůsobuje i své tréninky. "Brzy vstávám, abych se vyhnul vedrům při přípravě, pak utíkám na pokoj a zůstávám co nejvíc tam. Není moc co jiného dělat, ani by to nebylo dobré," popisoval Berdych. "Takový bude můj plán za celou dobu, co tu budu," prohlásil s úsměvem.

Berdych nekalkuluje s pavoukem soutěže, vždy řeší jen nejbližšího soupeře. "Nyní vím, že hraju pouze proti vítězi duelu Kevin Anderson - Roger-Vasselin. To je jediné, co mě zajímá," prohlásil ještě před tím, než zápas skončil vítězstvím Jihoafričana Andersona. Nad ním všech devět vzájemných zápasů vyhrál a přes něho vede cesta za čtvrtou čtvrtfinálovou účastí v Austrálii v řadě.

"I kdybych se díval, tak to nemá smysl, protože se může stát cokoliv. Kdokoliv může porazit kohokoliv, zvlášť tady v tom vedru," vysvětlil Berdych. Los mu ale přál, ve čtvrtfinále se může potkat se Španělem Davidem Ferrerem, světovou trojkou. Pak by už přišel obhájce titulu Srb Novak Djokovič.

Jedno ale Berdych ví. Že další favorité Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray či Wilfried Tsonga hrají v jiné dny než on, tudíž nejsou v jeho polovině pavouku. "To jsem samozřejmě zaregistroval, nemusíte být tak chytří, abyste si toho všimli," pousmál se Berdych. "Je to ale vždy o losu a nemá smysl to řešit. Beru to tak, jak to je a připravím se zodpovědně na každý další zápas. Je úplně jedno, kdo tam bude stát," dodal.

Reklama

Související témata: