Hlavní obsah

Loni chtěl Robert s tenisem končit, letos na Australian Open přepsal historii

Francouz Stéphane Robert zažívá skvělé chvíle. V Melbourne v sobotu třiatřicetiletý tenista postoupil jako první „lucky loser" v historii do osmifinále grandslamového Australian Open. Díky tomu vydělá minimálně 120.422 amerických dolarů, což je největší částka v jeho třináctileté kariéře.

Foto: Brandon Malone, Reuters

Francouzský tenista Stéphane Robert oproti loňsku poskočil o téměř 200 pozic v žebříčku ATP.

Článek

Většinu kariéry strávil Robert na turnajích kategorie Challenger, nižšího okruhu pod sérií hlavních akcí ATP, na kterém tenisté vydělávají malé částky.

Po výhře ve 3. kole nad Slovákem Martinem Kližanem má ale vyděláno na sezónu. Už nyní má na kontě více než za celý loňský rok. „Nestarám se o žebříček, o peníze během turnaje. Jakmile to udělám, okamžitě prohraju," řekl Robert, který se posune do první stovky žebříčku, v kterém byl nejvýše na 61. místě v roce 2010.

Kvalifikací neprošel

Do hlavní soutěže se dostal díky štěstí. Prohrál v posledním kole kvalifikace, ale do turnaje nastoupil po zranění Němce Philippa Kohlschreibera.

„Nedá se mluvit o splněném snu, ale o využití šance," řekl Robert, který se prý dozvěděl asi deset minut před 1. kolem, že má jít hrát. „To bylo hektické, vůbec jsem to nečekal, ale zvládl jsem to," řekl k zápasu se Slovincem Aljazem Bedenem.

Už jednou se na poslední chvíli do jiného turnaje před čtyřmi lety dostal místo Argentince Davida Nalbandiana. Němce Kohlschreibera osobně nezná, ale až ho potká, tak mu poděkuje. „Stejně jako tenkrát Davidovi," řekl Robert.

Loni zvažoval konec kariéry

V minulém roce byl Robert až na 280. místě světa a zvažoval konec kariéry. „Byl to těžký rok, musel jsem hodně počítat peníze a občas spát v hostelech, ale užíval jsem si to. Rád potkávám lidi, nevadilo mi to a bylo to v pohodě," vyprávěl Robert.

Největší pozornost na grandslamu si Robert vysloužil v roce 2011, kdy jako hráč z kvalifikace porazil Tomáše Berdycha z mečbolu v 1. kole French Open. Ještě větší slávu by sklidil, pokud by v osmifinále nyní zdolal Brita Andyho Murrayho.

Reklama