Hlavní obsah

Berdych - Anderson 6:2, 6:2, 6:3Skvělý Berdych s přehledem postoupil v Melbourne do čtvrtfinále. Jednička Williamsová končí

Melbourne
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále Australian Open. Jihoafrického soupeře Kevina Andersona přehrál bez problémů ve třech setech (6:2, 6:2 a 6:3). V boji o semifinále se utká se Španělem Davidem Ferrerem. Velkým překvapením na turnaji je vyřazení ženské světové jedničky Sereny Williamsové, která v osmifinále podlehla srbské tenistce Aně Ivanovičové 6:4, 3:6 a 3:6. Skončila tak vítězná série Williamsové, která neprohrála 25 zápasů za sebou.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Berdych suverénně přejel Andersona a postoupil do čtvrtfinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Oba hráči si až do šestého gemu drželi svá podání. Andersonova dvojchyba při vlastním servisu ale pro Berdycha znamenala klíčové vedení 4:2. Český tenista pak bez větších problémů dotáhl set do vítězného konce.

Sedmý nasazený hráč turnaje Berdych udával tempo i v následující sadě a vodil Andersona po dvorci, jak se mu chtělo. Důležitou výhodu získal brejkbolem na 3:1. Český tenista hrál jistě, nechyboval a Andersonovi přidělával vrásky svou agresivní hrou. Pokud ale něčím jihoafrický tenista vynikal, byla to esa, kterých při svých servisech nasbíral mnohem víc než Berdych. Za stavu 2:5 se Anderson dlouho rval, ale o set nakonec stejně přišel.

Třetí část svým průběhem odpovídala předchozím dvěma. Anderson to sice poprvé v souboji dosáhl na tři vyhrané gemy, ale to bylo od něj vše. Sedmý hráč světa Tomáš Berdych následující hru vyhrál 6:3 a postoupil do čtvrtfinále, kde ho čeká světová trojka Španěl David Ferrer.

Berdych se bude snažit proměnit svou čtvrtou čtvrtfinálovou účast na Australian Open ve své první semifinále na turnaji.

Williamsová skončila, Djokovič pokračuje

V soutěži mužů favorité nezaváhali. Obhájce titulu Novak Djokovič měl snadnou práci s Italem Fabio Fogninim a Španěl David Ferrer porazil ve čtyřech setech Němce Floriana Mayera.

Čtrnáctá nasazená Ivanovičová postoupila do grandslamového čtvrtfinále poprvé od US Open 2012. „Ohromné! Snažila jsem se prostě hrát co nejlépe. Není jednoduché hrát s šampionkou Serenou, ale je to taky jen člověk," řekla.

Srbka, vítězka Roland Garros v roce 2008, především výborně returnovala tvrdý servis Williamsové. Ivanovičová se i dobře pohybovala, zatímco favoritka působila těžkopádně a v Melbourne tak nepřidá svůj osmnáctý grandslamový vavřín.

Williamsová měla podle svého trenéra Patricka Mouratogloua v tréninku v posledních dnech problémy se zády a zvažovala odstoupení. Nechci se vymlouvat. Mohla jsem hrát desetkrát lépe, ale Ana si zaslouží uznání. Nedala jsem jí to zadarmo. Ona si chodila pro míče, hrála odvážně a výborně," ocenila Serena.

Američanka udělala 31 nevynucených chyb a většinu z nich netypicky z bekhendu. „Tolik chyb jsem snad neudělala od osmdesátých let," řekla Williamsová.

Loni prohrála Williamsová v Melbourne ve čtvrtfinále s krajankou Sloane Stephensovou a po zápase si stěžoval na zraněný kotník, o rok dříve vypadla v osmifinále s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou kvůli bolavé noze.

Dál jde Li Na a Pennettaová

Do čtvrtfinále kromě Ivanovičové postoupily také Číňanka Li Na a poprvé v Austrálii Italka Flavia Pennettaová. Čtvrtá nasazená Li Na nedala šanci Makarovové, kterou za necelou hodinu porazila 6:2, 6:0, a ve čtvrtfinále se střetne právě s 28. nasazenou Pennettaovou. „Flavia je o den starší než já, tak konečně nebudu hrát s nikým mladším," řekla jednatřicetiletá Li Na.

Ve čtyřhře jde dál česko-indická dvojice Leander Paes a Radek Štěpánek, kteří ve třetím kole zvítězili nad indicko-nizozemským párem Bhambri, Venus 6:3, 6:2. Postoupila i Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, naopak Lucie Hradecká s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou byly vyřazeny.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 33 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (7-ČR) - Anderson (19-JAR) 6:2, 6:2, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Fognini (15-It.) 6:3, 6:0, 6:2
Ferrer (3-Šp.) - Mayer (Něm.) 6:7 (5:7), 7:5, 6:2, 6:1
Wawrinka (8-Švýc.) - Robredo (17-Šp.) 6:3, 7:6 (7:3), 7:6 (7:5).
Čtyřhra - 3. kolo:
Paes, Štěpánek (5-Indie/ČR) - Bhambri, Venus (Indie/N. Zél.) 6:3, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Ivanovičová (14-Srb.) - S. Williamsová (1-USA) 4:6, 6:3, 6:3
Li Na (4-Čína) - Makarovová (22-Rus.) 6:2, 6:0
Pennettaová (28-It.) - Kerberová (9-Něm.) 6:1, 4:6, 7:5
Bouchardová (30-Kan.) - Dellacquaová (Austr.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:0
Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slovin.) - Hao-Ching Chan, Huberová (13-Tchaj-wan/USA) 6:2 6:7 (6:8), 6:4
Peerová, Solerová (Izr./Šp.) - Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Spearsová, Inglot (USA/Brit.) - Hradecká, Emmrich (ČR/Něm.) 6:1, 7:6 (7:5)
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Novotná (ČR) - Lombardová (It.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šaulská, Vichljancevová (Rus.) - Novotná, Chengová (ČR/N. Zél.) 3:6, 6:3, 10:7.

Reklama