Hlavní obsah

Berdych - Ferrer 6:1, 6:4, 2:6, 6:4Famózní Berdych přemohl Ferrera a poprvé v kariéře si zahraje v Melbourne semifinále

Melbourne
Aktualizováno

Tomáš Berdych si poprvé v kariéře zahraje na grandslamovém Australian Open semifinále. V Rod Laver Areně zdolal světovou trojku Davida Ferrera 6:1, 6:4, 2:6 a 6:4. Český tenista se o postup do finále utká se Stanislasem Wawrinkou, který v pěti setech vyřadil Srba Novaka Djokoviče.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Davidem Ferrerem.

Článek
Fotogalerie

Berdych měl s Ferrerem nepříznivou bilanci, poslední vzájemný souboj ale skončil jeho výhrou a na soupeře si proto věřil. Na centrálním dvorci v Melbourne Parku začal znamenitě. Hned v úvodu donutil Španěla při jeho servisu k chybám, za stavu 30:30 se propracoval k prvnímu brejkbolu, který okamžitě využil.

Rodáka z Valašského Meziříčí vydařený start do zápasu povzbudil a v prvním setu předvedl velmi kvalitní výkon. Opíral se o výtečný servis, kterým si pomohl v důležitých okamžicích. V dlouhých výměnách měl navrch, zahrál celkem sedm vítězných úderů. Ferrera, který kupil nevynucené chyby, nepustil ani k jednomu brejkbolu, naopak v šestém gamu mu podruhé sebral podání a za 31 minut ovládl první sadu hladce 6:1.

V druhém setu sice neměl Berdych tak vysokou úspěšnost prvního podání, přesto s protivníkem držel krok až do stavu 3:3. V něm si vytvořil čtyři brejkboly a ten poslední dokázal proměnit. Jenže jednatřicetiletý rodák z města Jávea bojoval a hned vzápětí dostal šanci na rebrejk. Při podání protivníka měl tři brejkboly, přičemž ten druhý proměnil. Česká jednička tak vůbec poprvé na turnaji ztratila servis.

Španělova snaha byla ale marná. Berdych ho agresivní hrou dostal při jeho následném servisu pod tlak a Ferrer znovu čelil dvěma brejkbolům. A Berdych byl opět úspěšný, když game zakončil parádním returnem. Za stavu 5:4 šel podávat na vítězství v druhém setu a o zisk sady se už nenechal připravit.

Obrat Berdych nepřipustil

Také třetí set vypadal z pohledu českého hráče zpočátku velmi nadějně. Berdych měl za stavu 2:2 dva brejboly, ty ale neproměnil, což jej záhy mrzelo. Španěl si zarputilostí vynutil dva brejkboly, které využil a třetí set poté dovedl v poklidu do vítězného konce.

Ferrerovi to dodalo sebevědomí a Berdych musel hned zkraje čtvrté sady odvracet tři brejkboly. Český tenista nebezpečí ztráty vlastního servisu zažehnal, Španěl však v těchto momentech působil na dvorci jistějším dojmem. Jenže nezvládl pátý game, který se mu stal osudným. Berdych dobře returnoval, Španěl se navíc dopustil několika nevynucených chyb a český hráč se dostal do slibného vedení 4:2.

Ferrer se ještě snažil o zvrat, Berdych si ale podání už nenechal vzít a za tři hodiny a šest minut se radoval z postupu do semifinále. "Jsem šťastný, že jsem to zvládl. Australian Open je jediný grandslam, na kterém jsem ještě nebyl v semifinále. Byl to strašně náročný zápas, fyzicky i psychicky. Ostatně jako vždy proti Davidovi," řekl po utkání Berdych, který je po dvanácti letech prvním českým semifinalistou Australian Open. Naposledy se mezi čtyři nejlepší hráče turnaje v Melbourne probil v roce 2002 Jiří Novák.

Hlaváčková s Šafářovou neproměnily dva mečboly

Nově sestavený tenisový pár Andrea Hlaváčková, Lucie Šafářová skončil na Australian Open ve čtvrtfinále. České fedcupové reprezentantky podlehly ruské dvojici Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová 2:6, 6:2 a 6:7.

Ve třetím setu přitom vedl český pár 5:3 a podával na vítězství v zápase. Dva mečboly ovšem nevyužil a nakonec podlehl soupeřkám v tie breaku.

Hlaváčková si náladu nevylepšila ani v mixu. S Bělorusem Maxem Mirným podlehli ve druhém kole německo-pákistánské dvojici Julia Görgesová, Ajsám Kúreší 3:6, 4:6.

Výsledky českých tenistů na turnaji Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (7-ČR) - Ferrer (3-Šp.) 6:1, 6:4, 2:6, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Makarovová, Vesninová (3-Rus.) - Hlaváčková, Šafářová (7-ČR) 6:2, 2:6, 7:6 (4)
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Görgesová, Kúreší (Něm./Pák.) - Hlaváčková, Mirnyj (4-ČR/Běl.) 6:3, 6:4
Ostatní zápasy Australian Open zde.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Rafael NADAL Bulharsko Grigor DIMITROV
    3 : 6; 7 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Velká Británie Andy MURRAY Švýcarsko Roger FEDERER
    3 : 6; 4 : 6; 7 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Španělsko David FERRER
    6 : 1; 6 : 4; 2 : 6; 6 : 4
  • Švýcarsko Stanislas WAWRINKA Srbsko Novak DJOKOVIČ
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 2; 3 : 6; 9 : 7
  • Semifinále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Roger FEDERER
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 3 : 6