Hlavní obsah

Berdych si na Australian Open věří i na boj o finále. A prozradil, jak se na něj připraví

Melbourne

V Austrálii rozhodně nezaujal jen svým rozporuplným pruhovaným trikem. Pozornost na sebe strhává Tomáš Berdych především uměním na kurtech, kde jeho skvělá jízda grandslamovým Australian Open stále nekončí. Český tenista si poradil i s favorizovaným Davidem Ferrerem a v Melbourne poprvé v kariéře slavil postup do semifinále. Z výsledku i způsobu, jakým ho dosáhl, byl pochopitelně nadšený.

Foto: Patar Kujundzic, Reuters

Dobojováno! Tomáš Berdych je na Australian Open poprvé v kariéře v semifinále.

Článek

„Prožívám skvělé pocity. Poprvé jsem tady po všech letech konečně v semifinále a poprvé jsem dokonce vyhrál v aréně Roda Lavera. Byl to pro mě hodně speciální zápas a jsem extrémně šťastný, že jsem ho zvládl," radoval se na tiskové konferenci po utkání.

Už před ním avizoval, že na španělského tenistu má taktický plán, který mu fungoval už v posledních dvou vzájemných zápasech, a jemuž věří. A i tentokrát bylo patrné, že Ferrerových slabin hry na rychlém povrchu, dokázal velmi efektivně využít.

Plán opět fungoval

„Ve dvou posledních zápasech jsem měl proti němu jasný herní plán. Věřil jsem, že by mohl fungovat a dvakrát po sobě už jsem s ním slavil úspěch. I když to rozhodně nebylo jednoduché," připomněl rodák z Valaškého Meziříčí fakt, že aktuální světovou trojku porazil už dvakrát za sebou.

Hlavní zbraní českého reprezentanta byl i tentokrát servis, který mu skvěle funguje během celého turnaje. Nicméně sám hráč popírá, že by v přípravě na svém podání nějak výrazně pracoval.

„Víte, moje přípravné období bylo velmi krátké. Proběhlo jinak, než jsem si představoval. Ale nakonec to vypadá, že vše proběhlo přesně tak, jak mělo. Všechno funguje parádně. Ano, na servisu jsem nějaké maličkosti vylepšoval, řekněme v oblasti jeho variability. Více se snažím si pomáhat rotací ramena, to je vše," vysvětloval čerstvý semifinalista Australian Open.

Berdychovo tažení v Melbourne se na chvíli zaseklo ve třetím setu úterního čtvrtfinále, kdy poprvé na turnaji prohrál set. „Nehrál jsem v tu chvíli optimálně. Byl tam moment, kdy jsem zkazil lehký volej, vzápětí jsem udělal dvojchybu a byl z toho brejk. David je velký bojovník a chytne sebemenší šanci, která se mu nabízí. Ale všechno se počítá až po zápase. Byl jsem to já, kdo vyhrál tři sady. Nemůžu přeci očekávat, že všechno budu vyhrávat bez ztráty setu," pokračoval osmadvacetiletý Čech.

Bude forma stačit i v semifinále?

Věří, že momentálně má takovou formu, že by pro něho ani finále či triumf v Melbourne nemusely být zapovězené mety. O účast v boji o titul se utká se Stanislasem Wawrinkou, který senzačně vyřadil Novaka Djokoviče ze Srbska.

„Ano, momentálně hraji fakt dobře, celých deset dnů se tady cítím skvěle. Jestli to bude stačit na Novaka, nebo Stana, to teprve uvidíme. Teď si potřebuji hlavně odpočinout, připravit se a zopakovat stejný přístup, jaký jsem měl v předchozích zápasech. Určitě si věřím, jak sobě, tak svojí hře," nezakrýval své sebevědomí ve chvíli, kdy jméno svého soupeře ještě neznal.

Mezi nejlepší čtyři postoupil na jednom z turnajů velké čtyřky poprvé od US Open 2012. Do grandslamového finále se zatím probojoval jen jednou, a to ve Wimbledonu v roce 2010. Příštího soupeře v době rozhovoru ještě neznal, ale o přípravě už měl jasno.

„Zítra si půjdu na půlhodiny nebo čtyřicet minut zahrát, jenom abych cítil míček na raketě. Až se dozvím soupeře, začnu přemýšlet o tom, jak k utkání přistoupím, jaký si udělám plán. I když vlastně ani nad tím nemusím tolik přemýšlet, oba kluky velmi dobře znám, hrál jsem s nimi několikrát," přemýšlel nahlas.

Hvězdy nechce, věří Krupovi

I v Austrálii je Berdychovi neustále předhazován fakt, že zatímco jeho konkurenti angažují do svých trenérských týmů slavné hvězdy minulosti, on sám se drží mezinárodně nikterak slavného kouče Tomáše Krupy.

„On není možná slavný, ale dělá skvělou práci. Vždy je to o vzájemné chemii mezi lidmi. Pokud se ostatní kluci cítí dobře s bývalými hvězdami, dobře, je to jejich volba," mávl rukou. Stejně jako nad spekulací, že roli tenisového rádce v jeho týmu zastává bývalý chorvatský tenista Ivan Ljubičič.

„Tohle si nepleťte. Ivan tu není od toho, aby mi dával tenisové rady. On je jen součástí managementu. Jinak je trenérem Milose Raonice," dodal Berdych.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články