Hlavní obsah

Nadala naštvala sudí napomínáním. Pravidla nemůžou jít proti show, myslí si světová jednička

Melbourne

Momentálně nejlepší tenista světa Rafael Nadal zatím bez větších problémů dokráčel do čtvrtfinále Australian Open, před svým zápasem o postup mezi nejlepší čtyřku ale neskrýval rozladění nad výkony rozhodčích na turnaji a profesionálním okruhu ATP vůbec.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Rafael Nadal s přísným výrazem při utkání s Japoncem Nišikorim.

Článek

V osmifinále v Melbourne sice vyřadil Japonce Nišikoriho ve třech setech, ale vedle soupeře měl práci také s hlavní rozhodčí Evanthií Asderakiovou, která španělskou hvězdu bez váhání dvakrát napomínala za příliš dlouhé pauzy mezi výměnami a také za komunikaci s koučem, jímž je strýc Toni.

Nadal sice akceptoval, že mohl pauzy zkrátit, nicméně rozhodčí obvinil z nedostatku citu pro hru. „I když hlavní negativní věcí není až tolik samotné napomínání jako moment, kdy k němu došlo -  za stavu 4:4 a při shodě. Určitě bylo možné to udělat v jiný okamžik. Další věcí je, že mě před druhým varováním neupozornila, že jsem stále příliš pomalý mezi výměnami," rozzlobilo světovou jedničku.

Pravidla respektuji

„Zkrátka potřebujeme rozhodčí, kteří hře opravdu rozumějí. Pravidla přeci nemohou jít proti samotné show. Když hrajete ve 40 stupních Celsia, nemůžete čekat, že přestávky budou trvat jen dvacet sekund. Hrajete-li tyhle šílené výměny a máte jen dvacet, pětadvacet sekund přestávku, další podobně dlouhé výměny už neuvidíte, protože je hráči nezvládnou," pokračoval Nadal.

Nicméně přiznal i svůj díl viny: „Pravidla samozřejmě respektuji. Někdy nemám pravdu. Občas bývám pomalý, to přiznávám. Respektuji i rozhodnutí sudích, i když z něj nejsem šťastný. Podle mě nebylo učiněno ve správný moment, to je celé. Pro příště se ale pokusím být mezi výměnami rychlejší."

Zároveň ale doplnil, že je důležité, aby rozhodčí měli pro plynutí hry cit. Jinak by podle něj bylo zbytečné, aby hlavní sudí vůbec v tenisu existoval a stačilo by mít pouze čárové a technologii jestřábího oka.

„Rozhodčí totiž děláme horší, než bývali dříve, kvůli všem těm technologickým věcem, které jim mají práci usnadňovat," dodal Nadal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články