Hlavní obsah

Djokoviče zradil snadný volej. Rozhodla moje chyba, ale Wawrinka vyhrál zaslouženě, uznal Srb

Takhle brzký konec na Australian Open zažil naposledy před čtyřmi roky. Druhý hráč světa Novak Djokovič prohrál nádhernou čtvrtfinálovou bitvu v Melbourne se Stanislasem Wawrinkou a ukončil pětizápasovou vítěznou sérii, kterou si na prvním grandslamu sezóny držel. Vyrovnaný zápas rozhodl až šestnáctý game páté sady, nicméně srbský tenista přiznal, že si jeho soupeř vítězství zasloužil.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zklamaný výraz srbského tenisty Novaka Djokoviče po porážce se Švýcarem Wawrinkou ve čtvrtfinále Australian Open.

Článek

„Bylo to hodně vyrovnané. Na začátku jsem hrál lépe já, i v úvodu druhé sady jsem měl šance na brejk, ale nevyužil je. Zato on servíroval extrémně dobře od začátku až do konce, dokázal využít své příležitosti a vítězství si dnes zasloužil. Já jsem do toho dal všechno, bojoval jsem do posledního míčku. Co dodat? Teď můžu jen pogratulovat vítězi," shrnul svoji porážku Djokovič.

Oba soupeři navázali v Melbourne na památnou loňskou bitvu, kterou i s trochou štěstí vyhrál srbský tenista. Wawrinka sice vedl v utkání 2:1 na sety, když ale Djokovič srovnal na 2:2 a na úvod páté sady sebral soupeři podání, zdálo se, že i tentokrát míří světová dvojka za postupem.

V pátém setu si věřil

„V pátém setu jsem si hodně věřil, že to dotáhnu k vítězství. Začal jsem skvěle, za stavu 1:1 jsem mu vzal podání, jenže pak moje hra byla chabá, udělal jsem čtyři zbytečné chyby z forhendu. I tak to ale bylo až do konce vyrovnané. Rozhodlo nakonec pár jeho šťastných úderů a moje chyby," pokračoval Djokovič.

Mistr pětisetových zápasů koncovku úterního dramatu překvapivě nezvládl. K proměnění mečbolu pomohl svému soupeři zkaženým volejem, který byl rozhodně hratelný.

„On dobře blokoval můj servis, celý zápas mi z něj hrál čopy, takže myslím, že bylo ode mě dobrým rozhodnutím jít při mečbolu po podání na síť. Voleje mi do té doby šly, ale tenhle jsem pokazil," litoval.

Wawrinka prokazuje, že jeho výkonnost má vzestupnou tendenci a může pomýšlet na ty nejvyšší mety. V boji o finále změří síly s Tomášem Berdychem. Djokovič si ale neodvažuje tipovat, jak jeho přemožitel uspěje.

„Určitě si zasloužil dnes vyhrát, je to skvělý hráč, mentálně vyspělý. Jestli ale může vyhrát celý turnaj, nebo ne, to opravdu nevím. Každý den je totiž jiný," odmítal vyřknout jasný soud.

Tenisoví fanoušci byli a stále jsou zvědaví, jak se bude vyvíjet Djokovičova spolupráce s Borisem Beckerem, která v Melbourne nezačala zrovna úspěšně.

„Podívejte, tohle byl první oficiální turnaj, při němž jsme spolupracovali. Jsem spokojený s tím, o čem spolu mluvíme a na čem pracujeme. Samozřejmě je nešťastné, že jsem hned tady vypadl ve čtvrtfinále. Ale uvidíme, jak se věci budou vyvíjet dál," vysvětloval.

Reklama

Související témata: