Hlavní obsah

Berdych - Wawrinka 3:6, 7:6, 6:7, 6:7Finálový sen se rozplynul! Berdych po velké bitvě Wawrinkovo prokletí nezlomil

Melbourne
Aktualizováno

Parádní bitva o finále grandslamového Australian Open měla bohužel pro českého tenistu Tomáše Berdycha špatný konec. Se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou prohrál v melbournské Rod Laver Areně po setech 3:6, 7:6, 6:7 a 6:7 a druhé finále na turnajích velké čtyřky si tak nezahraje. Se švýcarským tenistou prohrál počtvrté za sebou. O titul se utká Wawrinka ve svém premiérovém grandslamovém finále s lepším z dvojice Rafael Nadal - Roger Federer.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Tomáš Berdych (vpravo) gratuluje k vítězství Stanislasi Wawrinkovi po semifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Zápas začal podle očekávání velmi vyrovnaně. Wawrinka stejně jako v předchozích duelech dělal soupeři starosti přesnou razantní hrou od základní čáry, velmi kvalitními returny a nepříjemným druhým servisem, jehož rotace natropila i Berdychovi velké problémy.

Český reprezentant výborně podával, ale ve výměnách jen těžko hledal recept na precizní Wawrinkovu hru. Čekání na první brejk zápasu také prohrál právě Berdych, když za stavu 3:4 a 15:40 při svém podání zkazil smeč.

Zvýšeným rizikem se ještě snažil odvrátit ztrátu první sady, jenže pečlivý Švýcar už si dílčí výhru 6:3 utéct nenechal.

První tie break Berdych zvládl

Vývoj druhé sady dlouho kopíroval tu první, krizový Berdychův moment přišel rovněž v její polovině, když za stavu 3:3 odvracel brejkbol. Tentokrát však uspěl. Snaha o zisk soupeřova podání však dál vycházela naprázdno. Byť měl k dispozici několikrát shodu či stav 30:30, nevytvořil si ani jeden brejkbol.

Wawrinka si vždy v důležité chvíli pomohl skvělým servisem. A tak se český reprezentant dočkal až v tie breaku druhé sady, kterou díky své odvážné útočné hře a několika chybám soupeře jasně ovládl 7:1.

Zdálo se, že Švýcarův herní projev už přeci jen není tak bezchybný, že se možná dostavily příznaky únavy po vyčerpávající bitvě s Djokovičem. Jenže podobné hypotézy Wawrinka rázně utnul nástupem do třetí sady, v níž dlouho opět zuřila už známá a vyrovnaná bitva o brejkbol.

Nešťastné dvojchyby

A svůj nakonec vůbec jediný vybojoval za stavu 4:4 Berdych, když jednu z nejatraktivnějších výměn zápasu, čítající dvacet úderů, zakončil vítězným forhendem po lajně. Jedinečná šance a postupně rostoucí mírná převaha však byla rychle pryč. Český hráč zkazil bekhendový return a Wawrinka se vzápětí nadechl k velkému obratu.

Získanou pohodu a sebedůvěru patřičně využil i v následujícím tie breaku, v němž mu Berdych pomohl k hladké výhře 7:3 dvěma dvojchybami. Do té doby výborně servírující Berdych předvedl v klíčové chvíli nečekaný výpadek, nad nímž nechápavě lomila rukama v čestné lóži i přítelkyně Ester Sátorová, která sledovala napínavý duel spolu s Berdychovými rodiči a realizačním týmem.

Svěřenec Tomáše Krupy však hned po zpackané koncovce třetího dějství musel na úvod toho dalšího hájit své podání, což se mu po dlouhém trápení a odvracení nevýhody nakonec povedlo. Duel se následně znovu vrátil do starých kolejí.

Opět tak došlo na tie break, do kterého, stejně jako v předchozím případě, vstoupil lépe Wawrinka. Berdych své naděje ve zkrácené hře i tentokrát pohřbil dvojchybou. Tu udělal i soupeř, jenže měl k dispozici další dva mečboly a hned ten následující proměnil.

Australian Open 2014
Muži - dvouhra, semifinále:
Berdych (7-ČR) - Wawrinka (8-Švýc) 3:6, 7:6 (1), 6:7 (3), 6:7 (4)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Rafael NADAL Bulharsko Grigor DIMITROV
    3 : 6; 7 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Velká Británie Andy MURRAY Švýcarsko Roger FEDERER
    3 : 6; 4 : 6; 7 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Španělsko David FERRER
    6 : 1; 6 : 4; 2 : 6; 6 : 4
  • Švýcarsko Stanislas WAWRINKA Srbsko Novak DJOKOVIČ
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 2; 3 : 6; 9 : 7
  • Semifinále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Roger FEDERER
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 3 : 6
  5 : 1 Kosťuková - Vondroušová 5 : 1 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články