Hlavní obsah

Kapesní raketa Cibulková zažehla převrat. Slovensko prožívá tenisové Nagano

Marek Burkert, Ivan Vilček (Bratislava), mmSport.czPrávo

Padne na záda, zatřepe nožkama a v očích se jí objeví slzy radosti. Tak slaví výhry v Melbourne Dominika Cibulková, maličká dívka, která na Slovensku odstartovala tenisovou revoluci. V sobotu od 9:30 SEČ totiž hraje s Číňankou Li Na finále Australian Open, které můžete sledovat i v podrobné on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Dominika Cibulková se raduje z postupu do finále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Ani světová jednička Serena Williamsová, ani obhájkyně titulu Azarenková, ani ruská fešanda Šarapovová. Úvodní grandslam roku bude mít v přehledu vítězek nové jméno. Slováci pevně věří, že se jí stane právě čtyřiadvacetiletá slečna z Bratislavy. „Jsem na sebe opravdu pyšná," pochválila se Cibulková.

Sobotní program Australian Open:
Arena Roda Lavera: 9:30 SEČ
finále ženské dvouhry Li Na (4-Čína) - Cibulková (20-SR)
finále mužské čtyřhry Butorac, Klaasen (USA/JAR) - Kubot, Lindstedt (14-Pol./Švéd.).

A její krajané zase na ni. Mobil i facebookový účet rodačky z Piešťan se plní povzbuzujícími vzkazy, fanoušci na sociálních sítích ze všech koutů světa se předhánějí v prognózách. "Domi, ty to dáš. Držíme Ti palce, Slovensko je s Tebou," převládá u našich východních sousedů názor, že jejich tenisová hrdinka zvládne i poslední krok.

Už první zápasy na turnaji signalizovaly, že se forma dostavila. Pravý poprask ale nastal, když vyřadila v osmifinále Šarapovovou. Nevysoká hráčka však evidentně pořád nemá dost. Způsob, jakým zacvičila s Rumunkou Halepovou a v semifinále se světovou čtyřkou Radwaňskou, když oběma nechala jen tři hry, byl naprosto ohromující.

„Byla jsem až trochu překvapená, jak se všechno vyvíjí v můj prospěch. Je to naprosto neuvěřitelný pocit," uculovala se Cibulková. Když ji moderátor rádia Fun požádal, aby porovnala emoce z postupu do finále se sexem, vyprskla pohledná Slovenka smíchy: „Nevím, jestli mám špatný sex, ale tohle se nedá s ničím srovnat."

Kdo je Dominika Cibulková?
Narozena: 6. května 1989 v Piešťanech
Výška/váha: 161 cm/55 kg
Trenér: Matej Lipták
V žebříčku WTA: 24., nejvýš 12. (2009)
Úspěchy: semifinalistka French Open 2009, čtvrtfinalistka Wimbledonu 2011 a US Open 2010, vítězka tří turnajů WTA (Moskva 2011, Carlsbad 2012, Stanford 2013)
Zajímavost: chodila s francouzským tenistou Monfilsem, Ukrajincem Stachovským i se současným manželem Ivety Benešové Rakušanem Melzerem

Jejím dosavadním největším úspěchem bylo semifinále French Open 2009, nejvýše na světovém žebříčku okupovala 12. příčku. Aby se nyní dostala o místo výš, musela by v Melbourne triumfovat. Přiznala, že se inspiruje vítězstvím své kamarádky Marion Bartoliové z Francie loni ve Wimbledonu. "Od té doby vím, že je možné všechno."

Proti zkušené čínské matadorce však nebude Cibulková favoritkou. Vzájemnou bilanci s jednatřicetiletou Li Na má totiž 0:4. Asijská tenistka také ví, jaké to je, vyhrát grandslamový titul (Paříž 2011), a na Australian Open je navíc ve finále už potřetí. Zároveň však Li Na jistě není neporazitelná, vždyť na ni Lucie Šafářová měla v Melbourne dokonce mečbol.

Může překonat legendárního Mečíře

„Budu chtít předvést svůj nejlepší výkon," slíbila Cibulková, která teď může přeskočit krajana Miloslava Mečíře, jenž v roce 1989 prohrál finále Australian Open s Ivanem Lendlem. V té době ještě Dominika nebyla na světě...

Cibulkovou po celou dobu turnaje charakterizuje fantastický pohyb i chladnokrevnost ve zlomových momentech. Vždy měla zabijácký forhend, ale nyní uhraje spoustu bodů i bekhendem po lajně. Na svůj malý vzrůst (161 cm) se prezentuje i velice slušným servisem.

"Tak malá a tolik razance. A co se od ní mohou soupeřky učit, je sebevědomí," vysekl Cibulkové poklonu Brad Gilbert, bývalý vynikající americký tenista a později kouč Andreho Agassiho. Za slibné označil šance slovenské hráčky na titul Toni Nadal, strýc a trenér současné mužské tenisové jedničky. "Připomíná mi Rafu. Silová hra a útok," cituje španělského odborníka server sme.sk.

Ani pro Jana Kukala, bývalého českého daviscupového kapitána žijícího na Slovensku, nejsou výkony Cibulkové zase tak velkým překvapením. "Vždycky to byla dobrá hráčka. Teď ale její výkony připomínají smršť, má skvělý liftovaný volej, hraje rychleji než všechny ostatní hráčky," tvrdil. „Dominika je nesmírně pozitivní, výborný člověk. Strašně jí ten titul přeji," řekl i Dominik Hrbatý, partner Cibulkové při vítězném tažení Hopmanovým pohárem v roce 2009.

Tenisem poblázněné Slovensko už dychtivě očekává sportovní předrkrm před sobotním obědem, největší nadšenci vyrazí na bratislavské Hviezdoslavovo náměstí, kde mohou sledovat finále Australian Open na velkoplošné obrazovce. „Zatím jsem na náměstí fandil pouze našim hokejistům a fotbalistům, ale Dominika si za své výkony zaslouží, aby nás tam bylo hodně," říká Tomáš z Bratislavy. „Určitě tam budu. Už mám připravenou slovenskou vlajku," dodává jeho přítel Igor.

Maminka televizi nezapne

Naproti tomu maminka grandslamové finalistky Katarína Cibulková přenos z Melbourne sledovat nebude. "Televizi už léta nezapínám. Z pověrčivosti," vysvětlila v rozhovoru pro deník Nový čas. "Když zazvoní telefon, vím, že je dobře. Že Domča vyhrála. Když dorazí SMS zpráva, znamená to, že to tentokrát nevyšlo."

Bývalou poslankyni slovenského parlamentu ani nenapadlo cestovat za dcerou do Austrálie: „Loni jsem s ní byla na americké sérii, která vyvrcholila US Open, a na každém turnaji skončila Dominika v prvním kole. Tak jsem si řekla, že jsem jí asi nepřinesla štěstí."

Ve světě tenisu se Cibulkové přezdívá ‚Kapesní raketa'. Když začne hořet, může vyletět až k obloze. „Víte, co se říká: dobrého pomálu," komentuje Slovenka svou malou postavu. V sobotu se ale může zařadit mezi tenisové velikány.

Získá Dominika Cibulková na Australian Open titul?
Ano.
71,3 %
Ne.
28,7 %
Celkem hlasovalo 9140 čtenářů.

Reklama