Hlavní obsah

Li Na - Cibulková 7:6, 6:0Li Na je královnou Australian Open, Slovenka Cibulková dostala od nejstarší vítězky dokonce „kanára“

Melbourne
Aktualizováno

Slovenská tenistka Dominka Cibulková kosila na Australian Open jednu favoritku za druhou, až se probila do finále, v něm ale prohrála se světovou čtyřkou Li Na z Číny 0:2 na sety. Cibulková vstoupila do životního zápasu nervózně a v závěru první sady nejprve „utekla hrobníkovi z lopaty", když si při posledním podání soupeřky vynutila tie break. V něm ale uspěla Číňanka v poměru 7:3. Ve druhé sadě už se jednalo o jednoznačnou záležitost a favorizovaná Li Na v ní dokonce soupeřce uštědřila potupného „kanára".

Foto: Jason Reed, Reuters

Slovenská tenistka Dominika Cibulková během finále prvního grandslamu sezóny.

Článek
Fotogalerie

Čínská tenistka triumfovala na Australian Open poprvé. Čtvrtá hráčka světa porazila v sobotním souboji Cibulkovou 7:6 a 6:0 a odčinila své finálové porážky v Melbourne z let 2011 a 2013. V 31 letech a 11 měsících se Li Na stala nejstarší vítězkou ženské dvouhry na Australian Open a získala druhý grandslamový titul po triumfu na Roland Garros v roce 2011.

Cibulková v Melbourne vyřadila nasazenou trojku Rusku Marii Šarapovovou i pětku Polku Agnieszku Radwaňskou, spanilou jízdu turnajem ale k prvnímu slovenskému titulu z grandslamu v historii nedotáhla. Ve finále podlehla stejně jako krajan Miloš Mečíř v roce 1986 na US Open a o tři roky později na Australian Open.

Předzápasové prognózy se naplnily

Čtyřiadvacetiletá Cibulková v předešlých čtyřech duelech proti Li Na uhrála jediný set a recept na ni nenašla ani popáté. Vzdorovat jí dokázala jen v prvním setu, byť čínské hráčce po dvou dvojchybách doslova darovala první game. Li Na vzala soupeřce servis v první sadě ještě jednou, vždy ale ztratila i svůj, jednou dokonce po setbolu, a úvodní set vyhrála až v tie-breaku. Sérií vítězných fiftýnů po lajně si vytvořila rozhodující náskok 5:1 a stejně jako v předešlých dvou finálových duelech v Melbourne vedla 1:0 na sety.

Čínské favoritce, která ve třetím kole odvracela mečbol proti Lucii Šafářové, narostlo sebevědomí a tentokrát už dokázala nadějně rozehraný zápas dotáhnout k titulu. Zatímco o první set se hráčky tahaly hodinu a jedenáct minut, druhé dějství trvalo jen 28 minut a skončilo „kanárem" pro slovenskou bojovnici.

Číňanka při ceremoniálu vtipkovala na manželův účet

Při ceremoniálu se Cibulková těžko bránila slzám, Li Na oproti tomu uvolněně vtipkovala, především pak na adresu svého manžela. „Jak se cítím? No, jsem zase o něco bohatší," rozesmála publikum v Melbourne poprvé, směrem ke svému životnímu partnerovi pak v nadsázce dodala: „Jsi šťastný, že jsi mě našel. Měl jsi opravdu velké štěstí!"

Obě soupeřky si navzájem gratulovaly k výkonu na turnaji, který se stal pro Slovenku Cibulkovou i přes prohru těsně pod vrcholem životním zážitkem. „Fantastické dva týdny mého života a já nechci plakat," marně zadržovala na kurtu slzy nevelká, zato ale sympatická tenistka. „Australian Open je odteď samozřejmě můj nejoblíbenější grandslam a chci poděkovat všem fanouškům za to, jak báječnou atmosféru vytvořili," dodala.

Doslova horečku způsobilo pochopitelně úspěšné tažení Cibulkové pavoukem Australian Open u našich východních sousedů. A ani svým krajanům nezapomněla dvacátá nasazená hráčka poděkovat: „Děkuji za podporu svému kouči, týmu a samozřejmě rodičům u televizní obrazovky. Stejně tak všem Slovákům, kteří mi drželi palce," dodala smutná slovenská hrdinka.

Australian Open 2014
Ženy - dvouhra, finále:
Li Na (4-Čína) - Cibulková (20-SR) 7:6 (7:3), 6:0.
Muži - čtyřhra, finále:
Kubot, Lindstedt (14-Pol./Švéd.) - Butorac, Klaasen (USA/JAR) 6:3, 6:3.
Junioři - dvouhra, finále:
Zverev (1-Něm.) - Kozlov (2-USA) 6:3, 6:0.
Juniorky - dvouhra, finále:
Kuličkovová (4-Rus.) - Fettová (Chorv.) 6:2, 6:1.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Ana IVANOVIČOVÁ Kanada Eugenie BOUCHARDOVÁ
    7 : 5; 5 : 7; 2 : 6
  • Čína Na LI Itálie Flavia PENNETTAOVÁ
    6 : 2; 6 : 2
  • Rumunsko Simona HALEPOVÁ Slovensko Dominika CIBULKOVÁ
    3 : 6; 0 : 6
  • Polsko Agnieszka RADWAŇSKÁ Bělorusko Viktoria AZARENKOVÁ
    6 : 1; 5 : 7; 6 : 0
  • Semifinále

  • Kanada Eugenie BOUCHARDOVÁ Čína Na LI
    2 : 6; 4 : 6
  • Slovensko Dominika CIBULKOVÁ Polsko Agnieszka RADWAŇSKÁ
    6 : 1; 6 : 2
  • Finále

  • Čína Na LI Slovensko Dominika CIBULKOVÁ
    7 : 6; 6 : 0