Hlavní obsah

Cibulková touží dál porážet největší hvězdy: Proč bych nemohla příště grandslam vyhrát?

Melbourne

Senzační jízda Dominky Cibulkové Australian Open nakonec skončila těsně pod vrcholem. I přes finálovou porážku od Číňanky Li Na však sympatická Slovenka cítí, že vystoupení v Melbourne znamená pro její kariéru obrovský posun vpřed. Doufá, že díky nabytým zkušenostem a sebevědomí jednou na grandslamový titulu dosáhne.

Foto: David Gray, Reuters

Slovenská tenistka Dominika Cibulková v plném nasazení během finále Australian Open.

Článek

"Je mi 24 let a už jsem hrála grandslamové finále. Cítím, že svou hrou mohu konkurovat největším jménům a porazit je. Tak proč bych nemohla vyhrát grandslam?" citovala Cibulkovou agentura Reuters.

V Austrálii prožila životní dva týdny. Jejím dosavadním maximem bylo semifinále Roland Garros z roku 2009, teď došla o kolo dál. "Hrát grandslamové finále je velký krok vpřed. Čekala jsem na to dlouho. Získala jsem tu obrovské sebevědomí a víru v to, že to mohu dokázat (vyhrát titul). Jsem na to připravená," řekla Cibulková, která v Melbourne získala skalpy světové trojky Marie Šarapovové i pětky Agnieszky Radwaňské.

Podání neposlouchalo

Za jednu z příčin finálové porážky považovala to, že ji neposlouchalo podání, její tradiční slabina. "Můj servis nefungoval a Li Na diktovala průběh zápasu. Mohla mě zatlačit od prvního míče a já se pak celý zápas bránila. Několikrát jsem se přistihla až metr za základní čárou, to není to, co bych chtěla hrát. Proto byla lepší," uznala Cibulková, s pouhými 161 centimetry jedna z nejmenších finalistek v historii grandslamů.

Zklamání z toho, že pro Slovensko nezískala první grandslamový titul ve dvouhře v historii, prý brzy vystřídá spokojenost. "Zítra ráno už na sebe možná budu stoprocentně pyšná. Teď je to ještě tak na 50 procent. Bylo to moje první finále grandslamu a jsem pyšná na to, jak jsem se s tím vypořádala. Chtěla jsem hrát svůj nejlepší tenis, ale měla jsem proti sobě extrémně dobrou soupeřku," dodala Cibulková.

Věří, že pro ni úspěch v Melbourne nebude příliš svazující. "Neberu to tak, že bych tím na sebe vytvořila tlak. Chci prostě takhle pokračovat. Hrála jsme už předtím dobře na Roland Garros a ve Wimbledonu a teď jsem ukázala, že mohu hrát na všech površích," řekla slovenská tenistka.

Reklama