Hlavní obsah

Wawrinka - Nadal 6:3, 6:2, 3:6, 6:3Wawrinka dokonal senzaci a na úkor zraněného Nadala triumfoval na Australian Open

Aktualizováno

Švýcarský tenista Stanislas Wawrinka vyhrál Australian Open a získal první grandslamový titul. Ve finále v Melbourne porazil poprvé v kariéře světovou jedničku Rafaela Nadala 6:3, 6:2, 3:6 a 6:3. Španělský favorit si nechal během utkání několikrát ošetřovat záda.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Stanislas Wawrinka během finálového souboje na Australian Open proti favorizovanému Rafaelu Nadalovi.

Článek
Fotogalerie

Wawrinka cestou za titulem vyřadil mimo jiné ve čtvrtfinále obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska a v semifinále Tomáše Berdycha.

Osmadvacetiletý Wawrinka se díky triumfu v Melbourne Parku poprvé v kariéře posune na třetí místo světového žebříčku a bude v něm nejlepším Švýcarem. Jeho krajan a bývalý první hráč světa Roger Federer klesne po semifinálové porážce s Nadalem na osmé místo.

„Loni jsme tady prohrál bláznivý zápas a pak hodně brečel,“ vzpomínal Wawrinka na loňskou osmifinálovou porážku s Djokovičem 10:12 v páté sadě. „Za ten rok se toho ale hodně událo a já teď pořád nevím, jestli sním, či bdím. Zítra uvidíme,“ řekl. Wawrinka je prvním tenistou po 21 letech, který cestou za grandslamovým titulem porazil prvního i druhého hráče světa. Španěl Sergi Bruguera to dokázal na Roland Garros 1993.

„Jsem za tebe moc šťastný, jsme totiž velcí přátelé. Jestli mě měl někdo porazit ve finále grandslamu, tak jsem moc rád, že jsi to rozhodně ty. Zasloužíš si to,“ řekl na kurtu při slavnostní korunovaci evidentně zklamaný Nadal.

Zápas ovlivnilo Nadalovo zranění

Wawrinka rozehrál své premiérové grandslamové finále báječně. Výborně podával a Nadala přehrával i ve výměnách. Po vyhraném první setu hned brejkl Nadala i ve druhém. Španěl pak za stavu 1:2 ve druhé sadě odešel do šatny na ošetření. Wawrinkovi se nelíbilo, že mu hlavní rozhodčí nechtěl říci proč a stěžoval si. „Podle pravidel mi musíte říci, o co jde, když se zeptám," opakoval Švýcar.

Po návratu se chvilku zdálo, že Nadal zápas ani nedohraje. Měl skoro slzy v očích, schovával hlavu do dlaní a do trička a evidentně se trápil. Wawrinka v tu dobu dominoval a druhý set vyhrál snadno 6:2. Nadal se nechal ještě několikrát ošetřovat na kurtu, fyzioterapeut mu masíroval bedra a léčení chvilkově zabralo.

Nadal dokázal vybojovat třetí set, ale jeho pohyb nebyl ideální. Wawrinka se ve čtvrtém setu opět zkoncentroval a dovedl zápas k výhře. Proměnil hned první mečbol a možná i s vědomím zranění soupeře se ani příliš neradoval. Až posléze utíkal do lóže poděkovat svému týmu v čele s koučem Magnusem Normanem.

Jsi velký šampión, vysekl vítěz poklonu soupeři

„Nejdříve bych chtěl říci, že je mi to líto, Rafo, a doufám, že tvoje záda budou brzy v pořádku,“ začal Wawrinka svoji řeč při slavnostním vyhlášení. „Jsi velký šampión, je ctí s tebou hrát a loni jsi prožil skvělý návrat po zranění.“

Nadala, který vyhrál Australian Open v roce 2009 a útočil na čtrnáctý grandslamový titul, dokázal Wawrinka porazit až na třináctý pokus. V předchozích dvanácti vzájemných zápasech nezískal ani set.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 33 miliónů australských dolarů):
Dvouhra mužů - finále:
Wawrinka (8-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.
Smíšená čtyřhra - finále:
Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Mirzaová, Tecau (6-Ind./Rum.) 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata: