Hlavní obsah

Zničený Nadal se stěží bránil slzám: Nebylo možné vyhrát, Stan byl výborný

Melbourne

Byl favoritem na vítězství ve finále Australian Open, jenže boj o titul málem vzdal, nakonec ho v bolesetch dohrál a po porážce se při svém projevu k divákům jen těžko bránil slzám. O bolestech zad, které ho viditelně limitovaly, nechtěl moc mluvit. Naopak smekl před výkonem vítěze Stanislase Wawrinky, jemuž premiérový titul hodně přál.

Foto: Jason Reed, Reuters

Smutný Rafael Nadal po finále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

„Teď není správný moment bavit se o mých bolestech. Teď je spíš chvíle na to pogratulovat Stanovi. Hrál výborně a titul si opravdu zasloužil. Jsem za něj hodně šťastný, je to skvělý kluk a můj kamarád. Už loni měl skvělý rok a letos už vyhrál dva tituly. Úžasné," chválil Španěl svého přemožitele.

Nicméně zvědavé otázky ohledně jeho zdravotních problémů odrážel jen těžko. Nakonec se o nich přece jen trochu rozpovídal: „Bolesti zad už jsem trochu cítil při rozcvičce. V prvním setu se to pak trochu zhoršilo. Na jeho konci už jsem se cítil fakt špatně. V druhé sadě jsem při pohybu během podání cítil ostrou bolest, to už bylo hodně zlé."

Nechtěl vzdát

Světová jednička se tak musela odebrat k ošetření do šaten, ale po utkání nechtěl rodák z Mallorky moc rozebírat, jakou léčbu podstoupil. „Ani nevím, musíte se zeptat fyzioterapeuta. Snažil se mi záda uvolnit. Ale když se vám tohle stane během zápasu, tak je to pak takřka nemožné. Poslední, o čem bych přemýšlel, bylo, že bych utkání vzdal. To nesnáším, obzvlášť ve finále," odmítl.

Zároveň přiznal, že bylo psychicky hodně složité se s nastalou situací vyrovnat. „Celý rok dřete na to, abyste se mohl dostat do takového finále. A pak cítíte, že nemůžete ze sebe dostat maximum. Byla to pro mě těžká situace, ale snažil jsem se bojovat až do konce," smutnil.

Publikum nejprve nemělo pro Nadalovy potíže příliš pochopení, po jeho návratu ze šaten po ošetření na něj diváci dokonce bučeli. „Pro fanoušky je někdy těžké tohle pochopit. Chtějí si užít skvělý zápas. Zaplatili si vysoké vstupné a čekají to nejlepší možné utkání, jenže já jsem prostě nebyl schopný ho v té chvíli nabídnout," pokračoval Nadal.

Pro něj jako by byl grandslamový turnaj v Melbourne trochu zakletý. Byť už zde dokázal vybojovat titul, zdá se, že fyzicky je pro něj nesmírně náročný. „Je to pravda. Nemám tady úplně štěstí a bývá to tady pro mě bolestivé. Byť tenhle turnaj miluji, je tady hodně teplo, což mám rád, a výborné publikum," potvrdil Nadal.

Vítězný Wawrinka po svém triumfu litoval problémů, jimž si musel Nadal během finále projít. „Je mi Rafy líto. Je to skvělý kluk a vynikající šampión. Já jsem tady měl šílený zápas s Novakem Djokovičem, který jsem prohrál a hodně jsem to obrečel. Tohle ale bylo loni, teď si stále nejsem jistý, jestli se mi to celé nezdá," rozplýval se vítěz.

Bezprostředně po utkání také poděkoval především svému novému kouči Magnusi Normanovi, pod jehož vedením udělal v poslední době velký výkonnostní pokrok.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open - dvouhra mužů

  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Rafael NADAL Bulharsko Grigor DIMITROV
    3 : 6; 7 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Velká Británie Andy MURRAY Švýcarsko Roger FEDERER
    3 : 6; 4 : 6; 7 : 6; 3 : 6
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Španělsko David FERRER
    6 : 1; 6 : 4; 2 : 6; 6 : 4
  • Švýcarsko Stanislas WAWRINKA Srbsko Novak DJOKOVIČ
    2 : 6; 6 : 4; 6 : 2; 3 : 6; 9 : 7
  • Semifinále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Roger FEDERER
    7 : 6; 6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Tomáš BERDYCH Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 6 : 7
  • Finále

  • Španělsko Rafael NADAL Švýcarsko Stanislas WAWRINKA
    3 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 3 : 6