Hlavní obsah

Berdych dorazil za týmem do Ostravy, daviscupový tým je kompletní

Český tenisový tým se na utkání 1. kola Davisova poháru proti Nizozemsku v Ostravě připravuje už kompletní. Za družstvem dnes dorazila i jeho jednička a semifinalista Australian Open Tomáš Berdych a také mladík Jiří Veselý. Kapitán Jaroslav Navrátil tak má svůj výběr před začátkem obhajoby dvou triumfů za sebou konečně pohromadě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tenista Tomáš Berdych hovoří s novináři v ostravské ČEZ Aréně při setkání před zápasem 1. kola Davisova poháru proti Nizozemsku.

Článek

K Radku Štěpánkovi a Lukáši Rosolovi se dnes připojil i Berdych, který měl vzhledem k delšímu pobytu v Austrálii den volna navíc. "V sobotu navečer jsem se vrátil z Austrálie. Od kapitána jsem dostal v neděli výjimku, abych si dovyřizoval nějaké věci a dnes jsem vyrazil za klukama," řekl novinářům Berdych. Na kurtu v ČEZ Aréně chce trénovat od úterý.

Sedmý hráč světa byl v minulém týdnu blízko první finálové účasti v Melbourne, ale nakonec skončil o kolo dříve na raketě pozdějšího vítěze Švýcara Stanislase Wawrinky. Jeho finále se Španělem Rafaelem Nadalem sledoval alespoň v televizi. "Měl jsem to puštěné a po očku jsem to sledoval. Viděl jsem ten moment, kdy si Rafa něco udělal se zádama, a pak se snažil přežít na kurtu, ale myslím, že Stan vyhrál zaslouženě," řekl Berdych.

Špička je širší, těší Berdycha

Osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí se na okolnosti finálové bitvy a Nadalovo zranění odmítl dívat pohledem, že mu utekl první grandslamový titul v kariéře. V semifinále mu k postupu chybělo pár míčů. "Pokaždé se může stát něco jiného, každý zápas je jiný. Řeším jen to, že zápas s Wawrinkou nedopadl. On skvěle servíruje a má skvělou mezihru. Já jsem ho za poslední dva nebo tři zápasy brejknul asi jenom jednou. Kdyby se ty tiebreaky sešly líp, mohlo to dopadnout jinak. Je to ale zase povzbuzující v tom, že jsou i jiní hráči než ta úzká špička, kteří mohou urvat grandslamový titul. Tohle je krásný důkaz," řekl Berdych.

A pro něj zřejmě i důležitý stimul k tomu, aby se začal zaobírat svou budoucností v daviscupovém týmu. Z první světové desítky patří dlouhodobě k výjimkám, které síly a zájmy tříští účastí v týmové soutěži. "Za tu spoustu let, které jsem tomu obětoval a po posledních dvou úspěšných ročnících si myslím, že je čas zařadit trochu více týdnů na to, abych kariéru mohl vylepšit. Nejsou to jen ty čtyři týdny se zápasy v Davis Cupu, ale týden po tom se taky nedá počítat, protože člověk je vyřízený a není připravený na to vrátit se do kolotoče turnajů. Někde to pak člověku chybí," řekl Berdych.

Na zápas s Nizozemskem ho ale prý moc přesvědčovat nemuseli. "Je to o tom, že můžeme hrát před domácím publikem a chci pomoct týmu, abychom po těch dvou úspěších třeba nemuseli bojovat o záchranu a nehráli baráž. Bylo by fajn tu sérii devíti výher dorazit desítkou a pak se uvidí, co bude dále," řekl Berdych.

Reklama

Související témata: