Hlavní obsah

Berdych je z Davis Cupu vyřízený. Rozlučku neplánuje, ale nejspíš vynechá některé zápasy

Vladimír KolářPrávo

Není mnoho tenistů z první desítky, kteří budou o víkendu hrát první kolo Davisova poháru. Jedním z nich je Tomáš Berdych, jenž se po boku spoluhráčů postaví Nizozemcům. Nový rok začal skvěle, poprvé se probil do semifinále na prvním grandslamovém turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Do budoucna však uvažuje o tom, že některé zápasy v Davis Cupu vynechá.

Foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda, Facebook

Tomáš Berdych zvažuje, že vynechá některé zápasy Davis Cupu.

Článek

Vzhledem k delšímu pobytu v Austrálii jste měl den volna navíc, ke spoluhráčům jste se připojil až v pondělí.

V sobotu navečer jsem se vrátil z Melbourne. Od kapitána jsem dostal v neděli výjimku, abych si dovyřizoval nějaké věci a až pak jsem vyrazil za klukama. Na kurtu v ČEZ Aréně chci trénovat od úterý.

Zvažoval jste možnost, že daviscupový zápas s Nizozemci v Ostravě vynecháte?

Ano. Mí největší soupeři některé daviscupové zápasy vynechávají a tím získávají prostor, aby na sobě pracovali a dostali se zase o kousek dál. I já bych rád do svého programu zařadil víc týdnů na přípravu.

Je Davisův pohár žroutem sil i nadějí uspět na turnajích?

Za tu spoustu let, co jsem obětoval Davis Cupu a českému týmu, vím, že jsem rok co rok nepřišel jenom o čtyři daviscupové týdny, ale o dvojnásobek. Nutno vzít totiž v úvahu, že i ten týden po utkání jsem býval unavený a z daviscupového víkendu vyřízený. Návrat do turnajů byl často hodně obtížný.

Bude utkání s Nizozemskem vaše daviscupová rozlučka?

Ne, hned vás zastavím. Nebude to žádná rozlučka, tohle slovo nemám rád. Přijel jsem, protože v posledních dvou letech jsme v Davis Cupu něco dokázali, a byl bych strašně nerad, kdybychom hned první kolo prohráli a museli hrát baráž o udržení ve Světové skupině. Jsem tady, abych před domácím publikem maximálně pomohl k desátému vítězství v řadě. Pak uvidím, co bude dál.

V semifinálovém zápase s Wawrinkou na Australian Open vás od vítězství a postupu do finále dělilo několik míčů. Žralo vás to, anebo jste porážku skousl?

Je to tak, chyběl mi kousek. Samozřejmě jsem si zanalyzoval proč. Odpověď byla nasnadě. Stanislas skvěle servíroval, v klíčových momentech setů byl zcela bezchybný, navíc měl i výbornou mezihru. Já jsem ho za poslední dva nebo tři zápasy brejknul asi jenom jednou. Kdyby se ty tie breaky sešly líp, mohlo to dopadnout jinak. Je to ale zase povzbuzující v tom, že jsou i jiní hráči než ta úzká špička, kteří mohou urvat grandslamový titul. Tohle je krásný důkaz.

Váš přemožitel pak ve finále porazil i světovou jedničku Nadala. Co se vám honilo hlavou, když jste to viděl?

Měl jsem to puštěné v televizi, ale sledoval jsem to jenom po očku. Viděl jsem, jak si Rafa něco udělal se zády a pak se snažil na kurtu přežít. Vůbec jsem neřešil, že kdybych se do finále dostal já a Rafa byl zraněný, tak bych měl dobrou šanci poprvé v životě vyhrát grandslamový turnaj. Každý zápas je totiž jiný, v každém se může a nemusí něco stát. Nicméně Stanislas určitě zvítězil v Melbourne zaslouženě.

Dokázal jste si v Austrálii, že máte na to dostat se ještě výše?

Ano, důkaz to pro mě je. Jsem si jistý, že všechno tohle je o soustavné práci, kterou člověk musí dělat dennodenně na sto procent. Jen tak se může dočkat velkého výsledku. Souhlasím, že nová sezóna pro mě nezačala špatně.

Váš bývalý trenér a nyní daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil řekl, že byste se mohl prosadit už letos ve Wimbledonu.

Mně je úplně jedno, jestli se mi podaří prosadit v Paříži, ve Wimbledonu nebo v New Yorku. V Melbourne se mi povedlo zkompletovat účast v semifinále na všech čtyřech grandslamových turnajích, takže určitě by bylo hezké začít teď kompletovat taky finále. A vůbec nejlepší některé z nich i vyhrát. To se však nedá naplánovat. Jak říkám, naděje bude živa, jen když dále budu makat, nic nepodcením, nic neošidím.

Reklama