Hlavní obsah

Tenistky se chystají ve Fed Cupu na Japonky

PRAHA

Postupně se sjíždějí české tenistky na Štvanici, kde v pondělí zahájily přípravu na víkendový fedcupový duel s Japonskem ve Světové skupině II. Kapitán Tomáš Petera měl v akci Kláru Koukalovou a Barboru Strýcovou, v džínách a tričku přišla čerstvá česká jednička Nicole Vaidišová. Iveta Benešová s Květou Peschkeovou dorazí z Ameriky až v úterý.

Článek

Českým tenistkám se minulý týden dařilo v americkém Charlestonu, a proto dnes trénovaly jen Koukalová se Strýcovou. Vaidišová postoupila do čtvrtfinále dvouhry a Benešová s Peschkeovou hrály v neděli finále čtyřhry. "Je to lepší, když měly jejich výkony stoupající tendenci. Pro fedcupový týden je to dobré z pohledu psychiky i fyzické pohody," řekl novinářům Petera.

Koukalová posílala míče přes síť na trenéra Jiřího Fencla, Strýcová hrála proti Peterovi a dalšímu kouči Davidu Kotyzovi. "Ještě nejsem po příletu z USA aklimatizovaná, ale je lepší hrát co nejdřív, abychom se do toho dostaly," řekla Koukalová, která po sobotním příletu ještě v neděli usínala ve čtyři ráno. "Je to trošku ospalé, ale máme čas to zvládnout," uvedla Strýcová.

Vaidišová: Japonky by se nás měly bát

S úsměvem se hlásila na dvorci Vaidišová. Česká jednička, která v sobotu při své premiéře v soutěži oslaví šestnáctiny, bude trénovat až od úterý. "Japonky vůbec neznám, ale měly by se nás bát," řekla 34. hráčka světa. "Myslím, že musíme vyhrát, zvláště, když jim chybí dvě nejlepší," řekla Strýcová.

Petera připravuje hráčkám dvoufázový trénink, ale vymýšlí i rozptýlení. "Snad něco naplánuje," doufala Strýcová. Kapitán vymyslel zařazení florbalu v hale a myslel i na kulturu. "Na středu mají lístky na soulového zpěváka Seala," řekl.

Po dlouhé pauze na centrálním dvorci

Zápas se uskuteční na centrálním dvorci, kam se Fed Cup vrátí poprvé po sedmileté pauze. "Už se těším," řekla Strýcová. Prvně si hráčky velký dvorec vyzkouší v úterý. "Je tam jemnější a pomalejší antuka a především obrovský rozdíl je v prostoru. Bude to trošku náročnější, ale jde o to si to zažít," řekl Petera.

Po letech se ve Fed Cupu sejde aktuální česká špička. Petera má k dispozici vyrovnanou pětici, ze které ve čtvrtek vybere kvarteto pro zápas. "Je to na kapitánovi, koho postaví. Všechny hrajeme dobře," řekla Koukalová. "Jedna vypadne, ale v podstatě je to jedno. Je dobře, že je konkurence," dodala Strýcová.

Z japonského výběru jsou zatím v Praze Saori Obataová a novicka v týmu Aiko Nakamuraová, zatímco Akiko Morigamiová s Rikou Fudžimaraovou přiletí večer. O české soupeřky se stará zástupce japonského velvyslanectví a už mají objednanou večeři v japonsko-korejské restauraci na Žižkově. Údajně si domluvily, že speciální jídlo jim budou vozit přímo do štvanického areálu.

Reklama