Hlavní obsah

Švýcaři jásají! Útočí na Davis Cup s hvězdným týmem "Fedrinka". Djokovič raději vyrazil na lyže

Švýcaři prožívají v těchto dnech tenisovou euforii. Po nečekaném triumfu Stanislase Wawrinky na Australian Open se radují nad další skvělou zprávou. S čerstvým šampiónem z Melbourne totiž spojí síly Roger Federer a Švýcaři se tak v úvodním kole v Srbsku představí konečně v plné síle. Není divu, že fanoušci helvétského kříže hned pomýšlejí na zisk slavné salátové mísy, kterou už mají dva roky v držení Češi.

Foto: Stringer, Reuters

Jsme tým. Stanislas Wawrinka (vlevo) a Roger Federer při tréninku na duel Davisova poháru proti Srbsku.

Článek

„Získáme Davis Cup? Tým ´Fedrinka´je podle bookmakerů favoritem. Tenisová euforie v naší zemi nezná hranic. Teď chceme vyhrát slavnou trofej, šance nikdy nebyly větší," píše například deník Blick.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

A připomíná, že naposledy měl některý z týmů v Davisově poháru dva grandslamové šampióny v roce 2005, kdy USA reprezentovali André Agassi s Andym Roddickem a Španělsko Rafael Nadal s Juanem Carlosem Ferrerem.

„Vždycky jsem si nechával dvířka do reprezentace otevřená a jsem rád, že tady můžu být.  Když jsem odlétal z Austrálie, byl jsem nadšený, že budu moct proti Srbsku nastoupit. Mluvil jsem s kapitánem Severinem Lüthim a Stanem a rozhodli jsme se velmi rychle," přiblížil okolnosti svého návratu do národního týmu nedávný semifinalista z Melbourne Federer.

Pro něho je triumf v Davis Cupu jedním z posledních velkých titulů, který mu ve sbírce chybí. I přes tento fakt není jisté, zda by Federer v případě postupu chtěl reprezentovat i následujících zápasech.

Srbskou jedničkou je Lajovič

Podle nasazení do pavouka by měli být jasným favoritem domácí Srbové, jimž patří na daviscupovém žebříčku druhé místo. Jenže aktuální realita je úplně někde jinde.

Reprezentaci tentokrát odmítla světová dvojka Novak Djokovič, jehož nenalákala ani hvězdná sestava soupeře a raději si užíval volno v horském rezortu Kopaonik na srbsko-kosovských hranicích, kde ho zachytily objektivy fotografů tamních médií.

Kapitán Bogdan Obradovič nemá k dispozici ani zraněného Janka Tipsareviče, ani distancovaného Viktora Troického. Srbskou jedničkou pro duel v Bělehradu tak je až 102. hráč světa Dušan Lajovič, jenž v loňském finále neuhrál proti Berdychovi se Štěpánkem ani set. Srbskou dvojkou je žebříčkově hráč třetí stovky Filip Krajinovič, trojkou pak Ilja Bozoljac.

Zpráva o příletu Rogera Federera snížila už tak malé šance Srbů na postup téměř na nulu. „Bude to nesmírně těžké. Ale zase na nás nebude žádný tlak. Na kurtu musíme nechat všechno, pro naše hráče z širšího kádru půjde o obrovskou šanci ukázat, že v reprezentaci mají své místo," myslí si Obradovič.

Kuriozitou losu úvodního duelu v Bělehradu je fakt, že jedničkou švýcarského týmu je Roger Federer, byť v aktuálním rankingu ATP mu patří o pět příček horší pozice než momentálně třetímu Wawrinkovi. Nasazení se totiž řídí žebříčkem před startem Australian Open.

Vítěz duelu Srbsko - Švýcarsko se utká s lepším z dvojice Belgie - Kazachstán. Semifinálový soupeř vzejde z kvarteta Velká Británie, USA, Itálie a Austrálie. S obhájci titulu z České republiky se mohou Švýcaři utkat až v případném finále.

Reklama