Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 1:1Berdych zatočil se Sijslingem, Štěpánek v pěti setech podlehl Haasemu

Ostrava
Aktualizováno

Čeští tenisté hrají po prvním dni v 1. kole Davis Cupu s Nizozemskem 1:1. V úvodní dvouhře nestačil Radek Štěpánek na jedničku hostujícího týmu Robina Haaseho, jemuž podlehl po setech 6:3, 4:6, 7:6, 2:6 a 1:6. Ve druhém utkání ale česká jednička Tomáš Berdych v Ostravě jasně dominoval, když po setech 6:3, 6:3 a 6:0 přehrál Igora Sijslinga. Zápas mezi Českem a Nizozemskem bude v sobotu od 14:00 pokračovat čtyřhrou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenista Tomáš Berdych oslavuje vítězství po utkání 1. kola Davis Cupu s nizozemským Igorem Sijslingem.

Článek
Fotogalerie

Berdych na dvorci od začátku dokazoval pozici velkého favorita. Semifinalista z nedávno skončeného Australian Open výborně podával, ve hře od základní čáry jednoznačně dominoval a vítěznými míči Nizozemce přehrával. Díky jednomu brejku získal první set pro sebe.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Podobný průběh měla i druhá sada. Berdych na Sijslingovo podání zaútočil hned na začátku setu a stejně jako v prvním setu se mu ho podařilo prorazit ve třetí hře. Českému hráči pak stačilo držet své podání a ve finále setu získal další brejk.

Ve třetí sadě se výkonnostní rozdíl obou hráčů ještě zvýraznil a Berdych dokonce uštědřil Sijslingovi „kanára".

"Ve středu jsem se necítil dobře, ve čtvrtek už to bylo lepší. Ale dnes už jsem cítil, že je únava zahnaná. Na kurtu jsem se cítil dobře a bylo to znát," řekl Tomáš Berdych pro Českou televizi po zápase a byl rád, že na dvorci nemusel strávit ani dvě hodiny. "Každá minuta se hodí. Hlavně po tom příletu (z Austrálie) a časové změně," dodal sedmý hráč světa, který by se měl objevit na kurtu i v sobotní čtyřhře.

Štěpánek Haaseho nejdříve přehrával

Světová padesátka se s Haasem, jenž je v žebříčku postavený o čtyři místa lépe, dosud nestřetla, i z toho zřejmě částečně pramenila Štěpánkova počáteční opatrnost na kurtu. Nizozemec se opíral zejména o servis a důrazný forhend a v šesté hře si dokonce vypracoval brejkbol. Nevyužil ho však a tento moment jako by českého veterána nakopl.

Hned vzápětí prolomil soupeřův servis, rozdával údery do všech stran a s přehledem si za 36 minut připsal úvodní sadu. Také ve druhém dějství byl Štěpánek dlouho na dvorci pánem, diktoval tempo hry a Haase držel své podání jen s vypětím všech sil. Stačila však jedna možnost a Nizozemec vycítil šanci.

V devátém gamu využil nabídku jediného brejkbolu skvělým forhendovým prohozem po čáře a vzápětí potvrdil zisk setu čistou hrou!

Tie break třetího setu získal Štěpánek

A mohlo být ještě hůř: Štěpánek se ani nestačil rozkoukat a hned přišel o další servis. V té chvíli se však naplno projevily letité zkušenosti z působení na okruhu ATP i v Davisově poháru. Čech oplatil soupeři stejnou mincí, nenechal ho odskočit a v bitvě o každý fiftýn ho nerozhodil ani fakt, že Haase dokázal dvakrát zlikvidovat při svém podání stav 0:40. Třetí set získal rodák z Karviné agresivní a útočnou hrou v tie breaku.

Na vydařený výkon ze zkrácené hry,  v níž vydal i množství fyzických sil, však ve čtvrtém dějství Štěpánek navázat nedokázal. Hodně chyboval a hned v úvodní hře znovu ztratil podání. Ani v dalším průběhu setu se nedokázal vymanit z herního propadu, servis ztratil ještě jednou a zápas tak doputoval do rozhodující páté sady.

Nizozemec v ní pokračoval ve zlepšeném výkonu, Štěpánek podobně jako ve čtvrtém dějství na svého soupeře nestačil. Častěji chyboval a nepomáhala mu ani pestrá hra, na kterou si Haase zvykl. Zkrácení českého hráče dobíhal a několikrát se mu podařil i prohoz, přestože v předchozím průběhu zápasu byla hra na síti do velké míry Štěpánkovou výhodou. Domácí tenista nakonec v pátém setu získal jedinou hru.

Davisův pohár, 1. kolo: Česko - Nizozemsko 1:1 po úvodních dvouhrách
Štěpánek - Haase 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 2:6, 1:6on-line
Berdych - Sijsling 6:3, 6:3, 6:0.on-line

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík