Hlavní obsah

Tři využité brejkboly z osmnácti? Strašidelné číslo, věděl Štěpánek

Vladimír KolářSport.czPrávo

Radek Štěpánek po zápase s Robinem Haasem věděl, proč prohrál. Proměnil jenom tři z osmnácti brejkbolů. Jak mu mezi prsty utíkaly možnosti prolomit soupeřovo podání, přestával si věřit. Zato Haasův výkon narůstal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenista Radek Štěpánek přichází k nehrajícímu kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi po jednom z gamů v zápase s Robinem Haasem.

Článek

„Využít jenom tři brejkboly z osmnácti, to je strašidelné číslo," kroutil hlavou druhý hráč českého daviscupového týmu. „Vybavuje se mi, že jednou na turnaji v Basileji jsem měl dvaadvacet takových možností a nevyužil ani jednu. Jenže tehdy jsem i přesto vyhrál."

Štěpánkovi bylo jasné, co dělal špatně. „Rozhodující míče jsem měl hrát agresivněji. To byla chyba. Zároveň je pravda, že v těch situacích Haase neskutečně zabral. Pamatuji si, že jsem vedl 40:0, chyběl mi jeden míček, abych získal jeho servis, a on předvedl dva údery, jaké se mu do té doby nepovedly. To pak ztrácíte psychické síly, s nimi odcházejí i fyzické, zatímco soupeře to vysadí na koně."

Nevyužité brejkboly byla jedna kapitola a tu druhou naplnily zbytečné chyby. Těch nevynucených Štěpánek nasbíral 57, Haase 50.

Na síť chodil zřídkakdy

„Měl jsem dva špatné momenty. Ten první na konci druhého setu, kdy jsem prohrál servis dvěma jednoduchými chybami. Ten druhý na začátku čtvrtého, kdy jsme se o gamy tahali. Měl jsem vést 2:1, ale zase jsem zbytečně chyboval a bylo to 0:3," posteskl si Štěpánek.

Jeho hra byla jiná než obvykle i tím, že méně než jindy chodil na síť. „Nějak se mi nedařilo odhadnout, kdy tam jít mohu, a kdy Haase bude mít dost času úder zahrát. Proto jsem byl u základní čáry zakopaný, což nemám ve zvyku," vysvětlil.

V průběhu boje s Haasem se několikrát stalo, že lajnoví rozhodčí ohlásili Štěpánkovi aut a jestřábí oko je usvědčilo z omylu. „Lituji akorát jednoho míče. Chyby rozhodčích mě nerozhodily, jsou to lidé s právem na omyl. A na rychlém povrchu je k mylným rozhodnutím hodně blízko, " uvedl Štěpánek.

Robin Haase byl v Ostravě nizozemským národním hrdinou. „Hodně mi pomohlo, že Radek, který byl zpočátku v utkání lepší, nevyužil tolika brejkbolů. Musím přiznat, že několikrát při mně stálo štěstí. S přibývajícím časem jsem se zlepšoval a všimnul si, že Radkovi ubývají fyzické síly. Překvapilo mě to, protože má pověst tenisty s vynikající kondicí."

Reklama

Související témata: