Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 3:2Berdych si poradil s De Bakkerem a posunul daviscupový tým do čtvrtfinále. Rosol prohrál

Ostrava
Aktualizováno

Tomáš Berdych bez větších potíží zvítězil v 1. kole Davisova poháru nad Nizozemcem Thiemem De Bakkeem po setech 6:1, 6:4 a 6:3 a získal tak třetí rozhodující bod. K postupu do čtvrtfinále, v němž se čeští tenisté střetnou v dubnu s Japonskem, Berdych přispěl největším dílem. V pátek porazil Sijslinga a v sobotu společně se Štěpánkem přispěl k výhře ve čtyřhře. Čeští tenisté nakonec porazili Nizozemsko 3:2, v poslední dvouhře totiž prohrál Lukáš Rosol s Igorem Sijslingem dvakrát 3:6. V Japonsku bude český tým hrát 4. až 6. dubna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Thiemem De Bakkerem z Nizozemska.

Článek
Fotogalerie

"Důležitá je výhra, protože první kolo je po úspěšných dvou letech těžké. Hráli jsme doma, chtěli se předvést co nejlépe a vyhnout se zářijové baráži, což se nám povedlo. Je to ten nejlepší možný start daviscupové sezóny," řekl Berdych.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Do úvodní dnešní dvouhry poslal nizozemský kapitán Jan Siemerink na Berdycha místo unaveného Haaseho až 139. hráče světa De Bakkera. Ten sice loni na antuce v Bastadu českou jedničku porazil, ale v ČEZ Areně mu světová sedmička nedala šanci.

Cestu ke své osmadvacáté singlové daviscupové výhře začal semifinalista Australian Open Berdych rázně. Za čtvrt hodiny vedl v prvním setu 5:0 a vyhrál dvacet z 22 výměn. "On nastoupil vlažný, nedal míč dvakrát přes síť. Já se snažil jen vracet balóny, což stačilo," řekl Berdych České televizi. "Byl jsem na něj nachystaný a taky to tak vypadalo. Jsem rád, že jsem to dobře zvládl," uvedl.

Další dva sety už neměly tak jasný průběh, ale Berdych měl vývoj pod kontrolou. Jen v závěru třetí sady lehce zaváhal a přišel o servis. Vzápětí vzal De Bakkerovi podání již pošesté v utkání a po hodině a tři čtvrtě zápas ukončil.

Co bude dál, uvidíme, říká Berdych

Otázkou je, zda Berdych pojede do Japonska, neboť vážně uvažuje o tom, že po úspěšných letech v daviscupovém týmu dá na čas přednost individuální kariéře. "Teď si chci užít vítězství a co bude dál, to teprve uvidíme," řekl Berdych.

Japonsko bude hrát čtvrtfinále Davisova poháru poprvé v historii. Tým okolo osmnáctého hráče světa Keie Nišikoriho využil v 1. kole příznivých okolností a v Tokiu porazil oslabenou Kanadu, které chyběl zraněný Milos Raonic.

"Přál jsem si trošku Japonsko. Nišikori je skvělý hráč, ale druhý je Soeda a přes druhý sled se dá přejít. Šance jsou větší než v Kanadě," řekl Rosol.

S Japonskem mají Češi vyrovnanou bilanci 1:1, ale oba zápasy hrané v Praze se uskutečnily před druhou světovou válkou. V roce 1930 vyhráli Japonci, o pět let později zvítězili Josef Caska, Roderich Menzel, který má z českých hráčů historicky nejvíce vítězství v daviscupových dvouhrách (40), a Ferenc Maršálek.

Davisův pohár, 1. kolo: Dvouhry
Berdych - De Bakker 6:1, 6:4, 6:3on-line
Rosol - Sijsling 3:6, 3:6
ČR - Nizozemsko 3:2

Reklama

Související témata: