Hlavní obsah

Berdychova účast ve čtvrtfinále Davis Cupu v Japonsku je nejistá

Ostrava

Tomáš Berdych dotáhl v roli jedničky české tenisty třemi body k výhře v 1. kole Davisova poháru v Ostravě nad Nizozemskem. Účast sedmého hráče světa v dubnovém čtvrtfinále v Japonsku je ovšem nejistá.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych.

Článek

Od své premiéry v Davis Cupu v roce 2003 vynechal Berdych jen dva české zápasy a měl lví podíl na loňském a předloňském zisku salátové mísy. Z hráčů elitní desítky je přitom jediným, který soutěž hrál pravidelně a nesoustředil se jen na sebe.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Berdych čelil otázkám o své budoucnosti v Davisově poháru celý týden v Ostravě a po nedělní výhře u kurtu řekl: "Co bude dál, to teprve uvidíme."

Jeho účast v Japonsku je nyní nejistá, možná nepravděpodobná, ale rozhodně nebude znamenat jeho reprezentační konec. "Neřekl jsem, že tohle je můj poslední zápas. To nejsou moje slova a to ani nikdy říkat nebudu. Je to o rozhodnutí, které jsem dlouho promýšlel, a jeho součást je, že nějaký zápas vynechám," řekl.

Kapitán Jaroslav Navrátil zatím s Berdychem o jeho účasti v Japonsku nemluvil. "Musíme si sednout," řekl. Věřil, že i případně bez Berdycha jsou šance na postup do semifinále vysoké. "Když nehraje první hráč, zvlášť v téhle formě, tak samozřejmě hodně chybí, ale i případně bez Tomáše máme tým silný a zkušený."

Mají na postup i bez Berdycha

Pokud by nehrál Berdych, výběr by stál na zkušeném Radku Štěpánkovi a Lukáši Rosolovi. V minulosti se osvědčil Jan Hájek a nadějí je Jiří Veselý.

Osmadvacetiletý Berdych, vítěz osmadvaceti dvouher a dvaceti čtyřher v Davisově poháru, si je jistý, že při jeho případné neúčasti v soutěži mají tenisté velkou šanci postoupit. "Tým to případně zvládne, určitě na to mají," konstatoval tenista.

Cesta do Japonska je nepříjemná, protože hráče bude čekat přesun z Ameriky a pak přelet na antuku do Evropy. "To není ideální program," řekl Berdych.

Japonsko označil Berdych za nepříjemného soupeře, podobného Nizozemcům v 1. kole. "Japonci jsou mladí kluci, poprvé vyhráli zápas ve Světové skupině. Hráli doma a zase budou hrát doma a budou nažhavení uspět. Budou nepříjemnými soupeři, ale jde už o daviscupové čtvrtfinále a tam se nedá vybírat," řekl Berdych.

Berdycha překvapilo, že nehrál Haase

Proti Nizozemcům vyhrál Berdych snadno obě dvouhry a dohromady při nich strávil na kurtu méně času než při čtyřhodinové sobotní čtyřhře. "Od začátku jsme věděli, že čtyřhra bude nejtěžší bod. Každý den není posvícení, že je smáznete tři nula a za dvě hodiny můžete odpočívat. Důležité je vítězství," řekl Berdych.

V neděli očekával, že bude hrát s Robinem Haasem, jenomže 46. hráč světa se cítil po předešlých dvou náročných zápasech unavený. "Těšil jsem se na něj, hrál tady dobře a překvapilo mě, proč se neodhodlal s takovou formou do toho jít. Mohlo to být hezčí utkání, ale pro mě je důležité vítězství," řekl Berdych, proti kterému se postavil Thiemo de Bakker. Český hráč mu nedal šanci a povolil mu jen osm her.

Nizozemci v Ostravě potvrdili, že nebudou snadným soupeřem. Haase je v pátek poslal po pětisetové výhře nad Štěpánkem do vedení. "Nezačali špatně, ale pak to šlo správnou cestou a zvládli jsme to nejlépe, jak jsme mohli," řekl Berdych.

Reklama

Související témata: