Hlavní obsah

Vaidišová na Štvanici srovnala krok s Japonkami

České tenistky po prvním dnu utkání Fed Cupu hrají s Japonskem nerozhodně 1:1. První bod českého družstva získala v sobotu, v den svých šestnáctých narozenin, na pražské Štvanici Nicole Vaidišová, jež porazila ve druhé dvouhře Aiko Nakamuraovou 6:3 a 6:1. Fedcupová debutantka tak napravila zaváhání Ivety Benešové, která v úvodním duelu prohrála s Akiko Morigamiovou.

Článek

Vytáhlá blondýna potvrzovala od úvodních míčků proti Nakamuraové roli favoritky a brzy se dostala do vedení 3:1. Pak si sice 34. hráčka světa dovolila jediné zaváhání v úvodní sadě a Japonka, jež uzavírá první stovku žebříčku, srovnala stav. Agresivně hrající Češka ale v premiérovém fedcupovém duelu další drama nepřipustila a sadu vyhrála 6:3.

"Rozhodně to neznamenalo, že bych si chtěla prodloužit zápas. Udělala jsem prostě pár nevynucených chyb, ale stále jsem měla utkání pod kontrolou. Byla jsem v klidu a hrála jsem si to svoje," komentovala Vaidišová mírné problémy v úvodní sadě.

Česká vítězka dvou turnajů WTA, jež se mohla tradičně opřít o razantní servis, proti trpělivě hrající soupeřce ani v dalším průběhu nepolevila a na kurtu již jasně dominovala. Přesnými vítěznými údery získávala jeden míček za druhým a i když se kvůli riskantnímu způsobu hry nevyhnula chybám, brzy se dopracovala k prvnímu mečbolu.

Vaidišová: zvládla jsem to docela dobře

Za stavu 5:1 ho při vlastním podání zahodila dvojchybou. Při druhém mečbolu však tvrdým forhendem donutila Nakamuraovou k chybě a získala pro český tým první bod. "Jsem moc spokojená. Trochu nervózní jsem ze začátku byla, protože jsem nastupovala v roli jedničky, navíc doma a poprvé ve Fed Cupu. Ale zvládla jsem to myslím docela dobře, byla jsem lepší," zhodnotila druhý dnešní zápas Vaidišová.

Dnes slaví šestnácté narozeniny, na žádnou velkou party se však nechystala. "Uvidíme, jestli vůbec něco dostanu," žertovala talentovaná tenistka, která nicméně poté obdržela od šéfa svazu Iva Kaderky řetízek z bílého zlata s briliantem. "Doufám ale, že ta nejlepší oslava bude v neděli s vítězstvím," dodala Vaidišová.

O výsledku rozhodne nejdříve druhá nedělní dvouhra

O výsledku duelu prvního kola světové skupiny II tak rozhodne nejdříve druhá nedělní dvouhra. Po Vaidišové s Morigamiovou by se měly představit Benešová proti Nakamuraové, kapitáni týmů však mohou nominaci ještě v neděli změnit. V závěrečné čtyřhře by měl předběžně nastoupit nejlepší český deblový pár současnosti Benešová, Květa Peschkeová.

"Můžu udělat změny těsně před zápasem, zatím to nechám tak, jak to je," řekl na tiskové konferenci kapitán českého týmu Tomáš Petera, jenž zažívá ve funkci premiéru. "Samozřejmě lepší výchozí pozice by bylo vedení 2:0, ale 1:1 je také v pořádku. Výkon Ivety Benešové nebyl úplně ideální, ale zase se nedá označit za tragický. A u Nicole nebylo co řešit," stručně zhodnotil výkony svých svěřenkyň Petera.

ČR - Japonsko 1:1 po prvním dnu
Benešová - Morigamiová 3:6, 6:7 (7:9)
Vaidišová - Nakamuraová 6:3, 6:1

Reklama