Hlavní obsah

Španělsko - Česko 2:3České tenistky udolaly Španělky a postoupily do semifinále Fed Cupu

Sevilla
Aktualizováno

České tenistky doslova vydřely postup do semifinále Fed Cupu přes domácí Španělky. Podíl na něm mají všechny čtyři hráčky. Klára Zakopalová přitom musela během pondělí odehrát dva zápasy po sobě a proti Torrové získala důležitý bod. Druhý přidala uzdravená Lucie Šafářová a poslední postupový krok ve čtyřhře zvládl pár Andrea Hlaváčková, Barbora Záhlavová-Strýcová. Češky jsou v semifinále této soutěže pošesté v řadě. V boji o finále se v dubnu střetnou na domácí půdě s Itálií.

Foto: Raul Caro, ČTK

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová během prvního kola Fed Cupu se Španělskem.

Článek

Na obloze v Seville konečně v pondělí zmizely mraky, jen chladné počasí zůstalo a teploměr dopoledne ukazoval pouze devět stupňů Celsia. Nicméně v 10 hodin šly Zakopalová s Torrovou do akce za stavu 6:3 a 2:0 pro českou tenistku, která ale hned čistou hrou ztratila svůj servis. Nedařilo se jí ani při podání Španělky, takže bylo ve druhém setu brzy srovnáno.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Zakopalová se rychle probrala

Ba co ještě hůř, Zakopalová vzápětí umožnila soupeřce nejen uhrát brejk, ale navíc ho potvrdit. V prvních čtyřech gamech dohrávky získala česká hráčka pouhé tři míče. Druhý singl utkání měla přitom z neděle hodně dobře rozjetý, jenže o den později ze začátku vůbec nechytila rytmus.

Agresivní pojetí tenisu v podání jednadvacetileté Španělky dostávalo do potíží pasivní Zakopalovou, které citelně chyběly pohyb i úderová přesnost. Torrová uhrála šest gamů v řadě a k zisku druhé sady jí stačila sotva čtvrt hodina dohrávky. V těch okamžicích nebylo znát, že Španělka je až 65. na světovém žebříčku, zatímco o deset let starší Zakopalová figuruje o 31 příček výše.

Až vyhraným servisem v úvodu třetího dějství našla česká tenistka svou herní tvář. Nejen, že našla důvěru ve vlastní podání, ale dokázala rozhýbat i Torrovou, šla s větším důrazem na každý míč a dokázala jej lépe umisťovat do dvorce. Když Zakopalová dvakrát prolomila soupeřčin servis, bylo jasné, že našla cestu k vítězství. Proměnila taky hned první mečbol.

Druhá bitva už vítězná nebyla

Zakopalová měla po vítězném utkání k dispozici jen pětatřicetiminutovou pauzu, než se vrátila na kurt znovu a proti ní stála odpočinutá světová sedmnáctka Carla Suárezová. Česká hráčka ale v úvodu těžila z rozehranosti, diktovala si rytmus utkání a poměrně snadno získala první set v poměru 6:1.

Španělka se ve druhém setu probrala, 44 minut se obě aktérky tahaly o jeho zisk. Zakopalová neproměnila několik brejkbolů, jakoby ji v rozhodujících momentech zrazoval finální úder. Nakonec Suárezová dosáhla vyrovnání a navíc bylo patrné, že o českou hráčku se už pokouší křeče.

Ve třetím setu se po ztrátě servisu dostala česká reprezentantka do nepříjemné situace, ale ještě dokázala ze stavu 1:3 vyrovnat na 3:3, když ze sebe vyždímala veškerou tenisovou i morální sílu. Následující tři gamy ale získala Španělka a po 108 minutách zajistila pro svou zemi druhý bod.

Zakopalová byla smutná, ale s krátkou pauzou strávila na kurtu téměř čtyř hodiny a během nich byla nucena odehrát 38 gamů.

Šafařová včas zabrala

Poslední dvouhru utkání obstaraly na obou stranách náhradnice. Uzdravená Lucie Šafářová nastoupila proti Solerové. Domácí hráčka se zpočátku mohla spolehnout na důrazný servis, takže jí stačilo využít jediný brejk k zisku prvního setu.

Ve druhém ztratila česká hráčka podání hned na začátku, ale nesložilo ji to. Vzápětí oplatila Španělce stejnou mincí, nakonec vyhrála šest her v řadě a získala za pětadvacet minut druhou sadu v poměru 6:1.

Rozhodující dějství utkání začala lépe Španělka, ale ani vedení 2:0 ve třetím setu nestačilo. Šafářová se ukázala jako bojovnice, nedělala tolik nevynucených chyb a čtyřmi gamy v řadě získala rozhodující náskok. Nakonec set získala v poměru 6:3, když proměnila druhý mečbol trochu kuriózně. Nervózní Solerová se totiž dopustila dvojchyby.

Čtyřhra na vítězné houpačce

Do čtyřhry se český kapitán Pála rozhodl postavit vedle Andrey Hlaváčkové odpočinutou Barboru Záhlavovou-Strýcovou a proti nim stála španělská jednička Carla Suárezová doplněná Silvií Solerovou. Debl se hrál jako na houpačce. Český pár vedl 2:0, pak ztratil tři hry za sebou, ale brejkem zase srovnal krok.

Vůdčí roli na dvorci přijímala deblová specialistka Hlaváčková, nakonec úvodní sada dospěla k tie breaku a při něm přesýpaná pokračovala. Česká dvojice brzy vedla 3:1, dopustila však obrat na 3:5 a dokonce musela odvracet dva setboly. Všechno zvládla s maximální bojovností a s údery někdy na samé hranici rizika nakonec zkrácenou hru získala v poměru 9:7.

Zisk první sady se ukázal jako důležitá psychická výhoda pro české ženy, které pak uhrály rozhodující brejk v sedmé hře. Předtím sice Španělky čistou hrou prolomily podání Hlaváčkové a srovnaly na 3:3. Reprezentantky jim ale oplatily stejnou mincí, když na síti několikrát výtečně zaúřadovala Hlaváčková. Záhlavová-Strýcová ji podržela hrou od základní čáry a po více než osmi hodinách pondělní tenisové bitvy celý do tří dnů protažený duel mířil k vítězné české tečce.

Musely odjet dřív

Už u ní ale nebyly Zakopalová a Šafářová, které přispěly k bodovému zisku v singlu. Obě totiž spěchaly do katarského Dauhá, kde už v úterý musejí hrát turnaj WTA.

Zápas Fed Cupu měl v Seville skončit v neděli, jenže kvůli deštivému počasí se protáhl až do pondělí. Ve chvíli, kdy probíhala čtyřhra, spěchaly české singlistky na privátní letadlo do Madridu, které si spolufinancují, aby se pak dostaly do Dauhá. Kdyby nepřijely včas, zaplatila by každá pokutu 7500 dolarů (151 tisíc korun), jak napsaly na facebooku fedcupového týmu.

„My tu mísu zase vyhrajem!" zazpívaly si tam obě s tím, že kolegyním držely na dálku moc palce. „Věřím, že to Andrea s Bárou dotáhnou k vítězství, když už jsme tam musely být až do pondělí," uvedla Šafářová. Krajanky její víru podpořily výbornou hrou v deblu a Česko slaví postup.

1. kolo Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Seville (antuka):
Španělsko - ČR 2:3
Suárezová - Záhlavová-Strýcová 6:1, 6:4
Torrová - Zakopalová 3:6, 6:2, 1:6
Suárezová - Zakopalová 1:6, 6:3, 6:3
Solerová - Šafářová 6:4, 1:6, 3:6
Suárezová, Solerová - Hlaváčková, Záhlavová-Strýcová 6:7 (7), 3:6

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík