Hlavní obsah

Tenistka Peschkeová vytáhla fedcupový tým k vítězství

PRAHA

Květa Peschkeová se stala ústřední postavou při vítězství českých tenistek ve Fed Cupu nad Japonskem. Na pražské Štvanici prokázala své zkušenosti a pevné nervy. Peschkeová nastoupila za stavu 1:2 ke dvouhře a suverénně zdolala slabší soupeřku, aby pak převyšovala v rozhodující čtyřhře všechny aktérky zápasu. Tím pomohla získat vítězný bod.

Článek

Devětadvacetiletá Peschkeová se nepovažovala za hrdinku utkání. "Ne, já to tak necítím," řekla po čtyřhře. "Kdokoli by šel na kurt, tak by se snažil vyhrát a za to, že to padlo na mě, mohu poděkovat kapitánovi," řekla tenistka. Její výkon ocenilo hlediště pokřikem "Květa, Květa!" i úspěšná reprezentantka Helena Suková. "Byla skvělá," řekla nejúspěšnější česká fedcupová hráčka, která stála u čtyř z pěti titulů tehdejšího československého týmu.

"Květě patří velký hold. Zraje jako víno," řekl šéf svazu Ivo Kaderka. O tom, že nastoupí do dvouhry, se Peschkeová dozvěděla v sobotu večer. "To jsem nečekala, ale člověka moc potěší, že dostane důvěru a šanci znovu hrát Fed Cup," řekla tenistka. Přednost dostala před žebříčkově lepšími singlistkami Ivetou Benešovou a Klárou Koukalovou. "Jedním z hlavním argumentů byly její zkušenosti," vysvětlil kapitán Tomáš Petera.

Rodačka z Bílovce nastoupila ve svém jubilejním desátém utkání ve Fed Cupu a zlepšila si bilanci na 11 výher a osm porážek. Dosud nejlepší fedcupové utkání zažila v Bělorusku roku 1999, kde porazila Natašu Zverevovou a pomohla k výhře 4:1. Pod dívčím jménem Hrdličková byla před pěti lety třiatřicátou hráčkou dvouhry, ale na konci roku 2002 si zpřetrhala kolenní vazy. Následovaly dvě operace a dlouhá rehabilitace.

Na dvorce okruhu WTA se vrátila loni. "Je to fantastické, vždyť už to vypadalo, že si možná nikdy nezahraji," řekla Peschkeová. V pauze se provdala za svého německého kouče Thorstena Peschkeho a nyní hraje s větším elánem a uvolněněji. "Koukám na to jinýma očima, už se tolik nestresuji," řekla. "Vím, že důležitější je zdraví a vážím si teď toho, že můžu vůbec být na kurtu. Teď víc přemýšlím a hraji mnohem klidněji," dodala.

Reklama