Hlavní obsah

Berdych - Janowicz 6:7, 6:2, 6:4Berdych je v semifinále. Cetkovská na senzaci nenavázala, vypadla i Kvitová

Aktualizováno

Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Rotterdamu do semifinále. Třetí nasazený český tenista porazil Poláka Jerzyho Janowicze 6:7, 6:2, 6:4 a o postup do finále se utká s Lotyšem Ernestsem Gulbisem. Petra Cetkovská na turnaji v Dauhá na první semifinálovou účast na okruhu WTA po dvou a půl letech nedosáhla. Devětadvacetiletá Češka podlehla ve čtvrtfinále šesté nasazené Angelique Kerberové 1:6, 0:6. Vypadla i Petra Kvitová. Poslední česká hráčka v soutěži podlehla Jeleně Jankovičové ze Srbska 1:6, 3:6.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Petra Cetkovská na turnaji v Dauhá.

Článek

Stejně jako v posledním vzájemném zápase s Janowiczem vloni v Madridu Berdych úvodní set ztratil v tie breaku, pak ale zápas opanoval. V prvním setu měl přitom český tenista poté, co dotáhl ztrátu 3:5, čtyři setboly, žádný ale nevyužil. V druhé sadě sebral Janowiczovi v páté hře servis a od té doby získal na kurtu jistotu. Soupeř naopak ztratil klid a i v třetím vzájemném zápase prohrál.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Byl to těžký zápas," řekl osmadvacetiletý Berdych na oficiálním webu turnaje. "Hlavně psychicky to bylo náročné. Každý den je to jiné, po dvou hladkých výhrách proti mně stál těžký soupeř. Pomohly mi zkušenosti," dodal sedmý hráč světa.

Berdych nastřílel v zápase celkem 14 es, jen o dvě méně než Janowicz, Polák ale dal deset dvojchyb oproti jedné Berdychově. Český daviscupový reprezentant navíc udělal jen patnáct nevynucených chyb, soupeř více než jednou tolik.

Při osmém startu v Rotterdamu vyrovnal Berdych svůj dosud nejlepší výkon na zdejším turnaji z roku 2012. Semifinálovou účastí vyrovnal také letošní maximum, mezi čtyřmi nejlepšími byl i na Australian Open.

O finále bude Berdych v sobotu bojovat s Gulbisem, který ve čtvrtfinále porazil 6:3, 6:4 Juana Martína del Potra. Favorizovaný Argentinec, jenž si v průběhu zápasu nechal ošetřovat zápěstí, prohrál poprvé po 25 zápasech utkání v roli nasazené jedničky.

S pětadvacetiletým Gulbisem se Berdych střetne pošesté v kariéře. Má s ním pozitivní bilanci 3:2 a vyhrál také poslední vzájemný duel loni v Marseille.

Kerberová ničila Češky

Cetkovská nedokázala v Dauhá proti německé tenistce navázat na vynikající výkon z 3. kola, v němž šokovala vítězstvím nad šampionkou Australian Open Li Na. S Kerberovou držela ve čtvrtém vzájemném zápase krok jen v úvodu, kdy na prohrané podání dokázala odpovědět rovněž brejkem. Zatímco Cetkovská si ale za celý zápas nedokázala udržet servis, soupeřka už při svém podání nezaváhala a za 51 minut získala v Dauhá třetí český skalp za sebou.

Kerberová, jež měla v úvodním kole volný los, předtím v Kataru vyřadila Karolínu Plíškovou a Kláru Zakopalovou. Po Cetkovské už ji ale další Češka nečeká, její semifinálovou soupeřkou bude Jankovičová.

Pátá nasazená Srbka Jankovičová nedala Kvitové šanci. První set sehrála česká tenistka, která v minulých týdnech vynechala kvůli nemoci turnaj v Paříži i úvodní kolo Fed Cupu ve Španělsku, stejně jako Cetkovská. V druhé sadě už svůj servis držela a po brejku se dokonce ujala vedení, za stavu 3:2 ale opět o podání přišla a pak ještě jednou.

V deváté hře sice Kvitová ještě zabojovala, odvrátila tři mečboly a vypracovala si dva brejkboly, žádný ale neproměnila, zatímco bývalá světová jednička pak svůj čtvrtý mečbol využila.

Cetkovská, která po operacích obou kotníků vypadla v žebříčku z elitní třicítky a aktuálně jí patří 134. místo, se v Kataru probila do hlavní soutěže z kvalifikace. Čtvrtfinále si zahrála poprvé od dubna 2012. V semifinále byla naposledy v srpnu 2011 v New Havenu, kde zaznamenala finálovou účastí nejlepší výsledek kariéry.

Kvitová v Dauhá hrála poprvé od Australian Open, kde překvapivě ztroskotala hned v prvním kole. V Kataru chtěla navázat na semifinálovou účast z lednového turnaje v Sydney.

Tenisový turnaj žen v Dauhá (tvrdý povrch, dotace 2 440 070 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (5-Srb.) - Kvitová (3-ČR) 6:1, 6:3
Kerberová (6-Něm.) - Cetkovská (ČR) 6:1, 6:0
Halepová (7-Rum.) - Erraniová (4-It.) 6:2, 6:0
A. Radwaňská (2-Pol.) - Wickmayerová (Belg.) 6:2, 6:1
Semifinálové dvojice:
Kerberová - Jankovičová
Halepová - A. Radwaňská
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Srebotniková (3-ČR/Slovin.) - Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) 7:5, 6:2
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (2-Tchaj-wan/Čína) - Niculescuová, Zakopalová (Rum./ČR) 6:1, 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Rotterdamu (tvrdý povrch, dotace 1 500 755 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Sijsling (Niz.) - Berrer (Něm.) 6:1, 6:2
Čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Janowicz (Pol.) 6:7 (9:11), 6:2, 6:4
Gulbis (Lot.) - Del Potro (1-Arg.) 6:3, 6:4
Čilič (Chorv.) - Murray (2-Brit.) 6:3, 6:4
Sijsling (Niz.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:2, 2:6, 6:1
Semifinálové dvojice:
Berdych - Gulbis
Čilič - Sijsling
Tenisový turnaj mužů v Memphisu (tvrdý povrch, dotace 647 675 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Karlovič (Chorv.) - F. López (2-Šp.) 7:6 (7:2), 6:4
Hewitt (3-Austr.) - Baghdatis (Kypr) 1:6, 6:2, 6:0
Lu Yen-Hsun (4-Tchaj-wan) - Kudla (USA) 3:6, 6:3, 6:3
Kuznetsov (USA) - Kukuškin (8-Kaz.) 2:6, 6:3, 7:6 (7:1)
Čtvrtfinále:
Nišikori (1-Jap.) - Bogomolov (Rus.) 3:6, 6:3, 6:2
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák, Elgin (ČR/Rus.) - Harrison, Querrey (USA) 6:4, 6:4
Tenisový turnaj mužů v Buenos Aires (antuka, dotace 567 760 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Ferrer (1-Šp.) - Giraldo (Kol.) 6:4, 7:6 (7:1)
Ramos (Šp.) - Volandri (It.) 6:2, 6:1
Čtvrtfinále:
Fognini (2-It.) - Andújar (Šp.) 6:4, 6:3
Robredo (3-Šp.) - Haase (6-Niz.) 6:1, 2:0 skreč.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
M. González, Schwank (Arg.) - Chardy, Dlouhý (Fr./ČR) 2:6, 6:4, 10:5

Reklama

Související témata: