Hlavní obsah

Zakopalová - Pereiraová 6:2, 6:1Tenistka Zakopalová si zahraje o titul v Riu de Janeiro

Aktualizováno

Tenistka Klára Zakopalová si zahraje v Riu de Janeiro druhé letošní finále na okruhu WTA. Nejvýše nasazená Češka v semifinále porazila Brazilku Telianu Pereiraovou suverénně 6:2, 6:1 a v neděli může ukončit devítileté čekání na titul. Ve finále ji čeká Japonka Kurumi Naraová.

Foto: CADENAS CARO RAUL, ČTK

Česká tenistka Klára Zakopalová.

Článek

Jednatřicetiletá Zakopalová, světová pětatřicítka, v roce 2005 vyhrála dva turnaje (v Portoroži a Hertogenboschi), pak se probojovala do finále ještě jedenáctkrát, ale ani jednou závěrečný zápas nezvládla. Finále už si letos zahrála v lednu v australském Hobartu.

Na antuce v Riu však plní bezpečně roli turnajové jedničky. Všechny zápasy zatím vyhrála ve dvou setech. "Pereiraová je velká bojovnice a měla na své straně publikum. Ale jsem rozehraná i z Fed Cupu a těžím z toho. Nemám co ztratit, necítím žádný tlak," řekla česká tenistka pro web WTA.

O devět let mladší Japonka Naraová, 62. hráčka světového žebříčku, si v neděli zahraje finále poprvé. V Brazílii bude pro Zakopalovou další neznámou soupeřkou, s níž se dosud neutkala.

Nadal je v semifinále

Španělský tenista Rafael Nadal prošel hladce do semifinále turnaje v Riu de Janeiro. První hráč světa ve čtvrtfinále na brazilské antuce nedal šanci Joau Sousovi a Portugalce porazil 6:1 a 6:0 za hodinu a čtvrt. V brazilské metropoli hrají i tenistky a nejvýše nasazená Klára Zakopalová se v dnešním semifinále střetne s domácí Telianou Pereiraovou, 98. hráčkou žebříčku WTA.

„Zlepšil jsem se ve všech směrech. Mám za sebou nejlepší zápas v turnaji, hrál jsem opravdu na vysoké úrovni,“ pochvaloval si Nadal úspěšně zvládnutou čtvrtfinálovou překážku. O postup do finále se střetne se svým krajanem Pablem Andújarem, aktuálně světovou čtyřicítkou.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Nadal hraje první turnaj od finále Australian Open, v kterém měl problémy se zády a prohrál se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou. „Nebudeme každý den mluvit o mých zádech. Postoupil jsem už do semifinále,“ ukončil Nadal diskusi o svých zdravotních problémech.

Venus Williamsová se po dvou letech dočkala titulu

Tenistka Venus Williamsová se v Dubaji dočkala po dvou letech turnajového titulu na okruhu WTA. Američanka ve finále porazila Francouzku Alizé Cornetovou 6:3, 6:0 a do své sbírky přidala 45. trofej. Naposledy se ve finále radovala v roce 2012 v Lucemburku.

Bývalá světová jednička, kterou od roku 2011 pronásledovaly zdravotní problémy, porazila Cornetovou i ve čtvrtém vzájemném utkání a ani tentokrát neztratila ani set. Dokonale tak pomstila svou mladší sestru Serenu, kterou Francouzka překvapivě vyřadila v semifinále.

"Rozdíl mezi Serenou a mnou byl jen v tom, že jsem trefila víc míčků do kurtu," prohlásila s úsměvem bývalá světová jednička, jež prodloužila svou vítěznou sérii v Dubaji na 15 zápasů. V letech 2009 a 2010 tu získala titul a od té doby na tomto turnaji nehrála.

Letos mohla startovat díky divoké kartě, kterou naplno využila. "Prožila jsem dobrý týden. Všechno do sebe zapadalo," řekla Williamsová. V žebříčku WTA se posune ze 44. na 29. místo.

Cornetová se soupeřkou držela krok, ve výměnách se jí vyrovnala, ale v rozhodujících chvílích měla vždy navrch Williamsová. Druhý set, v němž dostala kanára, trval 48 minut, o čtyři víc než úvodní sada.

"Řekla bych, že 6:3, 6:0 je trochu tvrdé na zápas, který trval přes hodinu a půl, takže mám pocit, že to byl docela boj. Ona byla lepší, hrála agresivněji," konstatovala Cornetová.

Deblista Čermák si v Delray Beach zahraje o třicátý titul

O jubilejní třicátý titul si zahraje deblista František Čermák na turnaji v Delray Beach na Floridě. Sedmatřicetiletý český tenista se probojoval do finále už podvaapadesáté v kariéře, tentokrát ve dvojici s Rusem Michailem Jelginem.

Společně v dnešním semifinále porazili 6:3, 3:6 a 10:8 australsko- běloruskou dvojici Samuel Groth, Max Mirnyj. Jejich finálovými soupeři pravděpodobně budou světové jedničky, americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi.

Tenisový turnaj mužů a žen v Riu de Janeiro (antuka):
Muži (dotace 1,454.365 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Sousa (Portug.) 6:1, 6:0
Ferrer (2-Šp.) - Bellucci (Braz.) 4:6, 6:3, 6:3
Andújar (8-Šp.) - Robredo (4-Šp.) 6:1, 6:1
Naraová (5-Jap.) - Burnettová (It.) 6:4, 3:6, 6:2
Dvouhra - semifinále:
Dolgopolov (Ukr.) - Ferrer (2-Šp.) 6:4, 6:4.
Ženy (dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Zakopalová (1-ČR) - Pereiraová (Braz.) 6:2, 6:1
Naraová (5-Jap.) - Burnettová (It.) 6:4, 3:6, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Beguová, Irigoyenová (Rum./Arg.) - Larssonová, Scheepersová (Švéd./JAR) 6:2, 6:0.
Tenisový turnaj mužů v Delray Beach v USA (tvrdý povrch, dotace 539.730 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Isner (2-USA) - Williams (USA) 4:6, 6:3, 6:2
Čilič (7-Chorv.) - Gabašvili (Rus.) 6:2, 6:3
Dvouhra - semifinále:
Anderson (4-JAR) - Johnson (USA) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Jelgin (ČR/Rus.) - Groth, Mirnyj (Austr./Běl.) 6:3, 3:6, 10:8.
Tenisový turnaj mužů v Marseille (tvrdý povrch, dotace 621.560 eur):
Dvouhra - semifinále:
Gulbis (3-Lot.) - Gasquet (1-Fr.) 6:3, 6:2
Tsonga (2-Fr.) - Struff (Něm.) 7:6 (7:4), 7:5.
Tenisový turnaj žen v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2,000.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
V. Williamsová (USA) - Cornetová (Fr.) 6:3, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Kudrjavcevová, Rodionovová (Rus./Austr.) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (USA) 6:2, 5:7, 10:8.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner