Hlavní obsah

Naraová - Zakopalová 6:1, 4:6, 6:1Zakopalová v Riu na třetí turnajový titul v kariéře nedosáhla, Nadal vyřídil Dolgopolova

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Česká tenistka Klára Zakopalová v Riu de Janeiro na třetí turnajový titul v kariéře nedosáhla. První nasazená hráčka ve finále na brazilské antuce podlehla Japonce Kurumi Naraové za dvě hodiny a šest minut 1:6, 6:4, 1:6. Dvouhru mužů opanoval při svém návratu na kurty po zhruba měsíční pauze Rafael Nadal. První hráč světového žebříčku, jenž si od finále Australian Open léčil bolavá záda, porazil ve finále Ukrajince Alexandra Dolgopolova 6:3, 7:6 a získal 62. titul v kariéře.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Klára Zakopalová ve finále turnaje v Rio de Janeiru.

Článek
Fotogalerie

Jednatřicetiletá Zakopalová na titul čeká od roku 2005, kdy triumfovala v Hertogenboschi a Portoroži. Letos už byla od triumfu krůček v australském Hobartu, kde ale ve finále rovněž neuspěla.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Do finále v Riu duelu vstoupila 35. hráčka světového žebříčku katastrofálně a prohrávala už 0:5, než poprvé udržela svůj servis. A na podání se jí nedařilo ani dál. O devět let mladší soupeřce nabídla celkem 23 brejkbolů a servis v utkání udržela jen třikrát.

"Mám problém s astmatem a nemohla jsem dýchat," řekla po utkání Zakopalová. "To ale není výmluva. Kurumi odvedla dobrou práci. Zasloužila si to, hrála opravdu dobře," dodala Zakopalová, jež pogratulovala soupeřce k zisku prvního titulu v kariéře.

Andújar byl blízko senzace

Nadal je na antuce takřka neporazitelný, poslední porážku musel strávit před deseti měsíci od Novaka Djokoviče v Monte Carlu. V sobotu však ve španělském semifinále neměl daleko k senzaci Pablo Andújar. Nadal musel odvracet dva mečboly, než krajana po takřka tříhodinové bitvě porazil 2:6, 6:3 a 12:10 v tie-breaku rozhodujícího setu.

"Celý zápas jsem se cítil bez energie. Bylo hrozné dusno, nepříjemné podmínky. Po fyzické stránce jsem se trápil, nemluvím ale o zádech. Prostě to nebyl můj den. Bylo to vyrovnané, protože on hrál dobře a já ne," řekl Nadal. "Tie-break byla loterie, ale hrál jsem v něm líp než v celém zápase," dodal.

Osminásobný šampión Roland Garros v neděli ve finále s Dolgopolovem potvrdil i přes malé zaváhání v koncovce druhého setu svou dominanci na antuce. Na svém oblíbeném povrchu oslavil 298. vítězství, prohrál jen 21 zápasů.

Čilič si v Delray Beach zahraje třetí finále za tři týdny

Třetí finále během tří týdnů si zahraje chorvatský tenista Marin Čilič na turnaji v Delray Beach. V sobotním semifinálovém utkání s domácím Johnem Isnerem vyhrál 7:6, 6:3 a prodloužil svou vítěznou sérii v zápasech s americkými hráči. Od roku 2008 jich porazil už jednadvacet za sebou.

O jedenáctý titul na okruhu ATP bude Čilič hrát s Jihoafričanem Kevinem Andersonem, který předloni v Delray Beach získal jeden ze svých dvou turnajových triumfů v kariéře. Anderson v semifinále vyřadil amerického hráče z kvalifikace Steva Johnsona po stech 6:2 a 6:4.

Čilič před týdnem prohrál ve finále v Rotterdamu s Tomášem Berdychem, předtím ovládl počtvrté domácí turnaj v Záhřebu. "Tohle jsou nejlepší tři týdny mého života. Jsem na vrcholu spokojenosti, užívám si to," radoval se pětadvacetiletý Chorvat po postupu do dvacátého finále kariéry. S Andersonem má kladnou bilanci tři vítězství a jedna porážka, kterou utrpěl loni na antuce v Římě.

Gulbis pokazil Tsongovi obhajobu

Lotyšský tenista Ernests Gulbis udržel neporazitelnost ve finálových zápasech na okruhu ATP a vyhrál turnaj v Marseille. Ve svém pátém utkání o titul v kariéře porazil domácího obhájce prvenství Jo-Wilfrieda Tsongu 7:6, 6:4 a získal pátou trofej.

Pětadvacetiletý Gulbis se v pátém vzájemném utkání opíral o vynikající servis, francouzskému soupeři nabídl jen dvakrát příležitost k brejku, ale pokaždé hrozbu ztráty podání zažehnal. Sám naopak ve druhém setu jednu šanci proměnil a za hodinu a 36 minut proměnil první mečbol.

Tenisový turnaj mužů a žen v Riu de Janeiro (antuka):
Muži (dotace 1,454.365 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Andújar (8-Šp.) 2:6, 6:3, 7:6 (12:10).
Finále:
Nadal - Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (Kol.) - Marrero, Melo (2-Šp./Braz.) 6:4, 6:2.
Ženy (dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Naraová (5-Jap.) - Zakopalová (1-ČR) 6:1, 4:6, 6:1.
Tenisový turnaj mužů v Delray Beach v USA (tvrdý povrch, dotace 539.730 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Čilič (7-Chorv.) - Isner (2-USA) 7:6 (7:5), 6:3.
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Čermák, Jelgin (ČR/Rus.) 6:2, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Marseille (tvrdý povrch, dotace 621.560 eur):
Dvouhra - finále:
Gulbis (3-Lot.) - Tsonga (2-Fr.) 7:6 (7:5), 6:4.
Čtyřhra - finále:
Benneteau, Roger-Vasselin (2-Fr.) - Hanley, Marray (Austr./Brit.) 4:6, 7:6 (8:6), 13:11.

Reklama