Hlavní obsah

Federer - Berdych 3:6, 6:4, 6:3Marná snaha! Berdych v dubajském finále Federera nepřemohl, Švýcar vyrovnal Lendla

Dubaj/Praha
Aktualizováno

Lehce získal první set, na desátý turnajový titul v kariéře ale Tomáš Berdych nakonec nedosáhl. Švýcar Roger Federer byl ve finále v Dubaji nad jeho síly. Proti bývalé světové jedničce se přitom Berdychovi povedlo rychle získat první set, vyhrál ho 6:3. Druhý urval rozjíždějící se Federer 6:4 a po brejku ve čtvrté hře třetího dějství mířil k vítězství. Berdych své dva brejkboly nevyužil, padl 3:6 a po úspěchu v Rotterdamu si po týdnu nedokázal připsat druhý turnajový triumf v řadě. Dubajské finále je pro něj nadále zakleté. A jeho série vítězných zápasů se zastavila u čísla jedenáct.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Tomáš Berdych ve finálovém utkání v Dubaji Rogera Federera nepřemohl.

Článek
Fotogalerie

Federerovi se zdařila pomsta Berdychovi za loňské semifinále. Získal už 78. titul v kariéře a odpoutal se na třetím místě historické tabulky takzvané open éry od Johna McEnroea. Zároveň si zajistil, že čtrnáctou sezónu po sobě vyhraje alespoň jeden turnaj, čímž vyrovnal rekordní bilanci Ivana Lendla.

"Je to nejlepší hráč historie, nikdy se nevzdá a nedá vám nic zadarmo. Věděl jsem to a byl jsem na to připravený, ale nedokázal jsem zakončovat tak, abych udržel vedení do konce," uvedl Berdych. "Měl jsem hodně šancí. Je pro mě velké zklamání, jak jsem s nimi naložil," litoval nejlepší český tenista.

Zápas pro něj nezačal nejlépe. Ve třetí hře prvního setu mu Federer sebral podání. Hned ve čtvrté ale český hráč oplatil soupeři stejnou mincí a v šesté se mu to povedlo znovu. Svůj servis držel, set dovedl k vítězství a byl na nejlepší cestě porazit Švýcara potřetí za sebou.

Ve druhém dějství oba hráči vylepšili podání, přibývalo es. Podobně jako v prvním setu došlo i na výměnu podání, tentokrát v opačném sledu v páté a šesté hře. Za stavu 4:5 Berdych selhal, ztratil vůbec první set na tomto turnaji a připustil rozhodující třetí dějství. Český hráč v jeho druhé hře při svém podání dokázal odvrátit tři brejkboly a ve skvělé bitvě držel se Švýcarem krok. Ve čtvrté hře ovšem už soupeře do brejku pustil a jeho šance se začala rozplývat. Federer šel za triumfem. Nedokázal sice zápas ukončit při Berdychově podání, ale zdařilo se mu to vzápětí při jeho vlastním.

"Byl to těžký zápas. Tomáš vedl, mohl a měl ten zápas dovést do vítězného konce, ale já měl možná trochu štěstí. Jsem moc spokojený se svou dnešní hrou i v celém týdnu," řekl Federer, sedmnáctinásobný grandslamový vítěz, jenž dnes překonal hranici 80 miliónů dolarů na odměnách.

Šestý hráč světa Berdych se slavným Švýcarem bojoval poosmnácté v kariéře, zatím ho porazil šestkrát. Naposledy spolu svedli semifinálový souboj právě v Dubaji a osmadvacetiletý český daviscupový šampión zvítězil ve třech setech. Tentokrát další výhru nepřidal. Půdu dubajských šejků ale opět nedobyl. Loni ve finále podlehl Novaku Djokovičovi.

Tenisový turnaj v Dubaji, (tvrdý povrch, dotace 2,359.935 dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (4-Švýc.) - Berdych (3-ČR) 3:6, 6:4, 6:3
Čtyřhra - finále:
Bopanna, Kúreší (2-Indie/Pák.) - Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) 6:4, 6:3
Tenisový turnaj mužů v Sao Paulu (antuka, dotace 539.730 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Lorenzi (It.) - Haas (1-Něm.) 6:3, 3:2 skreč
Delbonis (Arg.) - Bellucci (Braz.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články