Hlavní obsah

Legendární Tiriac si není jistý, zda bude Becker úspěšný i jako trenér

Kolín nad Rýnem

Slavný tenisový trenér Ion Tiriac bere zatím s rezervou novou trenérskou kariéru svého někdejšího svěřence Němce Borise Beckera. Trojnásobný wimbledonský šampion se stal další z bývalých hvězd, které se vrátily na kurty v rolích trenérů a poradců, a od nové sezóny spolupracuje se Srbem Novakem Djokovičem.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý tenista Boris Becker se vydal na trenérskou dráhu.

Článek

„Nevím, zda je Boris dobrý trenér. Nevím ani, jestli je vůbec trenér. Možná se Boris snaží stát se trenérem," řekl Tiriac v rozhovoru pro list Bild am Sonntag.

Podle Tiriaca bude záležet na tom, v jakém směru bude Becker s Djokovičem spolupracovat. Srb a další hráči ze světové špičky podle čtyřiasedmdesátiletého kouče rozhodně nepotřebují, aby se jim někdo snažil vylepšovat techniku a údery. „Potřebují někoho, kdo ví o hře víc než oni samotní, kdo je dokáže vést. Ne někoho, kdo jim bude nosit rakety a nahrávat míčky."

Ocenil Lendla

Jako dobrý příklad uvedl Ivana Lendla, jehož spolupráce s Andym Murrayem přinesla britskému hráči „rozhodující procenta, díky nimž se stal jedinečným". „Po psychické stránce ho úplně změnil. To je náročná práce s velkou zodpovědností. Lendl to, zdá se, zvládá dobře, a proto teď Murray vyhrává velké turnaje," dodal Tiriac.

Jeho slavnou akademií prošlo množství špičkových tenistů. „Dovedl jsem do světové špičky mnoho hráčů: Guillerma Vilase, Marata Safina, Gorana Ivaniševiče. Poznal jsem ty kluky, když jim bylo 16, 17 let a udělal z nich hvězdy. Pětadvacet let jsem pro tu práci žil," prohlásil Tiriac.

Vedle Lendla a Beckera se do velkého tenisu v poslední době vrátil například Stefan Edberg, který od letoška spolupracuje s Rogerem Federerem. Stanislasu Wawrinkovi pomohla k triumfu na Australian Open spolupráce s Magnusem Normanem. Michael Chang pomáhá do špičky Kei Nišikorimu z Japonska, Ivaniševič zase krajanovi Marinu Čiličovi a Francouze Richarda Gasqueta připravuje Španěl Sergi Bruguera.

Reklama