Hlavní obsah

Murray udeří na antuce, předpovídá Lendl. Plánuje co nejrychleji přeskočit Berdycha

Po operaci zad to zatím stále není ten Andy Murray, který minulý rok dobyl titul ve Wimbledonu. Britský tenista se však pomalu dostává do formy, která by měla podle jeho trenéra Ivana Lendla kulminovat už na antukových turnajích.

Foto: Petr Horník, Právo

Tenisová legenda Ivan Lendl.

Článek

Není žádným tajemstvím, že zrovna antuku Murray nemiluje, ale slavný český rodák má pro svůj názor jasné vysvětlení. „Podle mě je právě antuka pro Andyho ideálním povrchem. Hodně zápasů na antuce rozhoduje kondice a trpělivost, což jsou Andyho silné stránky," myslí si Lendl.

Skotský tenista podle koučových slov dosud neměl rád hru na antuce kvůli bolestem zad, které by se aktuální světové šestce po úspěšné operaci už měly vyhýbat.

„Myslím, že si vždy na antuce stěžoval právě na bolesti zad. To už snad nyní nebude téma. Jakmile už se nebude bolestí obávat, bude i na tomto povrchu mnohem sebevědomější. To jde jedno s druhým," pokračoval Lendl.

Teď se dostat do první čtyřky

Prioritou podle něj nyní je, aby si jeho svěřenec vylepšil žebříček a měl lepší nasazení do hlavních turnajů. Po semifinálové porážce v Acapulku od Grigora Dimitrova jej čekají turnaje Masters v Indian Wells a Miami. Na druhém z nich obhajuje 1000 bodů za loňský triumf.

Aktuálně mu patří v žebříčku šesté místo pouhých pět bodů za Tomášem Berdychem. A nejen jeho by rád co nejrychleji v rankingu přeskočil.

„Být do první čtyřky vám hodně pomůže při nasazování. Určitě nechce narazit třeba na Novaka Djokoviče už ve čtvrtfinále, případně pak jít na někoho, kdo bude nasazenou trojkou a až následně ve finále třeba na Rafu. Ideální samozřejmě je být nasazenou jedničkou nebo dvojkou. To ale bude do Wimbledonu těžké zvládnout, bodová propast je tam veliká. První trojka čtyřka je ale reálná, a podle mě velmi důležitá," zdůraznil Lendl.

Forma jeho svěřence prý stále roste a s ním i optimismus vzhledem k blízké budoucnosti. „Mluvil jsem s Danim (Vallverdu, kouč, jenž s Murraym cestuje), který říkal, že i při porážce v Acapulku sehrál svůj nejlepší zápas od operace," dodala někdejší světová jednička.

Tenisové žebříčky ATP k 3. březnu (v závorce předchozí umístění):
Dvouhra:
1. (1.) Nadal (Šp.)14 085
2. (2.) Djokovič (Srb.)10 260
3. (3.) Wawrinka (Švýc.)5650
4. (4.) Ferrer (Šp.)5160
5. (6.) Berdych (ČR)4890
6. (7.) Murray (Brit.)4885
7. (5.) Del Potro (Arg.)4870
8. (8.) Federer (Švýc.)4625
9. (9.) Gasquet2950
10. (10.) Tsonga (oba Fr.)2785

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner