Hlavní obsah

Antoš přisuzuje slávistický vzestup Růžičkovi

PRAHA

Dvaatřicetiletý útočník Milan Antoš jako jediný ze současného slávistického kádru pamatuje působení klubu v první hokejové lize. Devět let po postupu do nejvyšší soutěže urostlý centr hraje za Slavii finále extraligy. "Stejně jako tehdy v baráži, i nyní má na úspěchu obrovský podíl Vladimír Růžička," hledá Antoš styčné body rozdílných soubojů.

Foto: Novinky s použitím ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

"Finálové zápasy mají ohromný náboj. Je to moc příjemný pocit, bojovat o titul v parádní atmosféře, před vyprodanými hledišti," přiznává Antoš, který má perfektní vzpomínky i na úspěšnou prolínací soutěž v roce 1994. "Tehdy přišel mužstvu pomoci dnešní trenér Růžička a udělal ohromný kus práce pro postup do extraligy."

Antoš vydržel ve Slavii po postupu sezónu a půl, pak odešel na rok do Plzně, aby se tam po dvou sezónách v Jihlavě zase na další tři roky vrátil. Předloni se odchovanec Slavie objevil znovu v Edenu. "Už jsem na návrat do Prahy nemyslel, jenže potom jsme se nebyli schopni v Plzni domluvit na smlouvě, jednání se vlekla a když se ozvala Slavia, hned jsem toho využil a byl zpátky," přibližuje své extraligové putování.

Odpadlo mu únavné dojíždění a vrátil se do důvěrně známého prostředí. "Byl jsem rád, protože cestování už bylo dost. Navíc v Edenu všechny lidi kolem hokeje, včetně rolbařů, dobře znám. Přece jen tam změna byla, neboť mezitím ukončil kariéru Vláďa Růžička a s jeho přechodem na střídačku se hodně věcí změnilo a podotýkám, že k lepšímu," vypráví Antoš.

Nový styl a lepší zázemí

Slavia nejen změnila styl hry a vyznává poctivou defenzívu, ale i v zázemí nastal posun dopředu. "Růžička má s týmem určitý cíl a snaží se na něj dosáhnout. Teď jsme možná tři vítězství od jeho splnění," uvažuje zkušený útočník, který ale tuší, že finálová série s Pardubicemi bude ještě dlouhá.

"Rozhodovat budou i dál maličkosti. Jedno vítězství z ledu soupeře je ale cenné. První zápas byl z naší strany trochu ospalý, ale v odvetě se nám vyplatila taktika jít po nich hned od začátku a při získaném vedení se zaměřit na propracovanou obranu. Obě mužstva jsou však vyrovnaná a vyhraje ten, kdo udělá méně chyb."

Slávisté volno do středečního pokračování série o titul chtějí využít především k regeneraci. "Dobře se vyspat a hokejové starosti hodit za hlavu, to je můj recept. O zápasech nemluvím ani doma, myšlenky na hokej se mi vrátí do hlavy až na poradě před třetím zápasem. Na našem užším kluzišti očekávám ještě ostřejší bitvu, puk se tam častěji dostává před branku a je víc vzruchu," uvažuje Antoš.

"Rozhodilo je filmování"

Pardubičtí touží Slavii oplatit vyřazení ze čtvrtfinále v loňském roce, kdy si stěžovali na tvrdou hru soupeře. "Myslím, že se poučili. Ani nešlo o to, že by byly zápasy tak tvrdé. Oni spíš filmovali a pak je to rozhodilo. Současné mužstvo Pardubic tvrdost už unese a už úvodní dva finálové duely naznačily, že se oba celky snaží hrát především hokej," myslí si Antoš.

Reklama

Související témata: