Hlavní obsah

Novák zahájil antukovou sezónu porážkou

ESTORIL

Antuková sezóna nezačala pro tenistu Jiřího Nováka podle jeho představ. Z pozice prvního nasazeného hráče prohrál v portugalském Estorilu hned v úvodním kole a zhoršil si letošní zápasovou bilanci na jedenáct výher a šest porážek. "Jsem zklamaný, ale hlavním cílem je grandslamový French Open," nechal se slyšet zlínský rodák.

Foto: Internet

Jiří Novák

Článek

Osmadvacetiletý Novák v pondělí nečekaně neuspěl s Johnem van Lottumem. Nizozemec přitom před duelem s českým hráčem vyhrál letos na turnajích okruhu ATP pouze jediný zápas. Van Lottum získal vůbec první skalp hráče z elitního Top Ten. "Hráči z první desítky se nejlépe porážejí v prvním kole. V dalších zápasech už se rozehrají a jde to ztuha. Proto jsem čekal, že bych mohl mít šanci," uvedl Van Lottum, který ve čtvrtek oslavil 27. narozeniny.

Novák v utkání s Van Lottumem vedl v prvním setu už 5:2, ale sadu získal až ve zkrácené hře. "Druhý set jsem prohrál kvůli ztrátě koncentrace," přiznal Novák. Ve třetím ještě vedl 4:3, ale koncovku nezvládl, set ztratil 5:7 a zápas 1:2 na sety.

Reparát v Monte Carlu

"Převažuje zklamání," popsal Novák své pocity na internetových stránkách turnaje. "Měl jsem tady šanci udělat dobrý výsledek a zahrát si několik zápasů. Bojoval jsem, hrál dobrý a solidní tenis, ale nevyužil jsem svoje šance," uvedl Novák. V Estorilu se mu nikdy příliš nedařilo - třikrát vypadl ve druhém kole a nyní podruhé skončil hned v prvním.

Na evropské půdě opět doprovází Nováka trenér Jan Kukal. Podle jeho slov se tenista připravuje na grandslamové French Open. "To je hlavní cíl. Semifinále Australian Open by nemělo být jeho poslední slovo," nastínil Kukal, kam s Novákem míří.

Ovšem čekání na triumf na antuce je v Novákově případě už poněkud dlouhé. Naposledy vyhrál turnaj ATP v Gstaadu v červenci 2001. Možnost vylepšit si bilanci bude mít za týden na turnaji série Masters v slavném klubu v Monte Carlu.

Reklama

Související témata: