Hlavní obsah

Čeští tenisté nahradí na Světovém poháru Australany

PRAHA

Na poslední chvíli dostali čeští tenisté pozvánku na osmičlenný Světový pohár družstev, který startuje v pondělí v německém Düsseldorfu. Jiří Novák, Tomáš Berdych a Michal Tabara na tradičním podniku nahradí celek Austrálie, který se ze soutěže odhlásil kvůli zranění Lleytona Hewitta, jenž má zlomená žebra.

Článek

Novák s Berdychem se o šanci startovat na Světovém poháru dozvěděli na Masters v Hamburku, kde se připravují na antukové French Open. Novák je tradičním účastníkem düsseldorfského turnaje a před dvěma lety s Radkem Štěpánkem postoupili až do finále proti Chile.

Tentokrát budou s Novákem reprezentovat v Düsseldorfu český tenis devatenáctiletý Berdych, který šokoval loni na olympiádě vyřazením světové jedničky Rogera Federera, a Tabara. Novák sdělil, že jako kapitán s nimi do Německa odcestuje Jaroslav Navrátil.

Na vítězství Češi stále čekají

Světového poháru se zúčastní také týmy pořádající země, Argentiny, Chile, Švédska, USA, Španělska a Francie. Osm celků rozdělí do dvou skupin páteční los.

Tenisté České republiky se zúčastní Světového poháru poosmé. Letos jim nahrálo odřeknutí Austrálie, loni se do soutěže dostali jako náhradníci za Francii. Do finále se Češi probojovali třikrát v letech 1996, 1998 a 2003, ale pohár pro šampióny nikdy nezískali.

Před rozdělením federace si československý tým připsal devět startů; v letech 1981 a 1987 zvítězil, ve finále hrál celkem pětkrát.

Reklama