Hlavní obsah

Safinová vyhrála Prague Open

Ruská tenistka Dinara Safinová se stala vítězkou turnaje ECM Prague Open, který se do české metropole vrátil po sedmi letech. Nejvýše nasazená hráčka v nedělním finále na Štvanici porazila domácí Zuzanu Ondráškovou 7:6 a 6:3. Utkání na centrálním dvorci Koloseum trvalo hodinu a tři čtvrtě.

Článek

Čtyřiatřicátá hráčka světa splnila v Praze roli favoritky. "Je to krásný titul, hrála jsem dobře a porazila jsem hráčky, které bych měla porážet," řekla Safinová na tiskové konferenci. Splnila si tak i přání, aby na turnaji odehrála hodně zápasů. "Proto jsem dala Praze přednost před Římem. Bylo to skvělé," řekla.

Devatenáctiletá Safinová se radovala ze svého čtvrtého titulu na okruhu WTA v kariéře, letos druhého. V únoru zvítězila v hale v Paříži, předtím v Palermu 2003 a o rok dříve v Sopotech. Za výhru v Praze získala 22 tisíc dolarů a 95 bodů do žebříčku.

Safinová ve finále vyhrála bitvu dlouhých výměn. Ondrášková při své premiéře ve finále turnaje WTA držela s Moskvankou krok především díky výbornému pohybu na kurtu. První set Ruska získala až po hodině a minutě hry ve zkrácené hře poměrem 7:2 a na kurtu se povzbuzovala třemi jazyky - rusky, anglicky a španělsky.

Ruská favoritka si chvílemi s Ondráškovou nevěděla rady a několikrát napřahovala, že bouchne raketou o zem. "Je neuvěřitelně rychlá, a proto jsem musela být celou dobu koncentrovaná, jinak bych to nezvládla," řekla Safinová, proč krotila své emoce. "Byl to boj, ale šla jsem za výhrou a hrála agresivně," řekla Safinová.

Ve druhé sadě české hráčce, 98. na žebříčku WTA, docházely síly a nestačila čelit tlaku sestry Marata Safina. Občas se Ondráškové podařilo zkrátit hru, ale stále častěji chybovala. Míčem do sítě při druhém mečbolu Rusky zápas ukončila.

Safinová v pěti pražských zápasech zdolala čtyři české tenistky. Před Ondráškovou porazila postupně Libuši Průšovou, Michaelu Paštikovou a turnajovou pětku Ivetu Benešovou.

Hernych obhájil titul na challengeru Prague Open

Jan Hernych úspěšně obhájil titul na challengeru ECM Prague Open. Druhý nasazený tenista pátého ročníku turnaje dnes ve finále porazil krajana Jiřího Vaňka ve třech setech 3:6, 6:4, 6:3 za dvě hodiny a deset minut a ze stotisícové dotace získal šek na 14.400 dolarů.

Svěřenec trenéra Jiřího Hřebce poprvé v kariéře obhájil titul a oba úspěchy dával na stejnou úroveň, i když každý turnaj byl jiný. "Je určitě cenné, že jsem to obhájil a letos to byl těžší turnaj, ale loňský rok byl taky těžký, protože tam jsem hrál hodně dlouhé a třísetové zápasy," řekl Hernych novinářům.

Ve finále měl přitom namále. Vaněk vyhrál první set a ve druhém sedmadvacetiletý hráč vedl už 3:0. "Jirka na mě zvolil dobrou taktiku. Držel mi to v kurtu, honil mě a prokládal to čopem. Nemohl jsem se dostat do herního rytmu," řekl Hernych. Za záchrannou brzdu zatáhl v páté hře druhé sady. "Kdybych to nebrejkl, už bych se do zápasu nevrátil, ale takhle jsem si začal věřit," pravil Hernych. Nerozhodilo ho ani zranění chodidla pravé nohy, kvůli kterému se nechal na konci druhé sady ošetřit.

Australan Jordan Kerr a Sebastian Prieto z Argentiny vyhráli na Prague Open čtyřhru. Nejvýše nasazený pár challengeru porazil Travise Parrotta z USA a Nizozemce Rogiera Wassena 6:4, 6:3.

Výsledky:
Ženy:
Dvouhra - finále:
Safinová (1-Rus.) - Ondrášková (ČR) 7:6 (7:2), 6:3.
Muži:
Dvouhra - finále:
Hernych (2-ČR) - Vaněk (7-ČR) 3:6, 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Kerr, Prieto (1-Austr./Arg.) - Parrott, Wassen (2-USA/Niz.) 6:4, 6:3.

Češi na úvod SP prohráli s Chile

Čeští tenisté neuspěli v duelu Světového poháru Červené skupiny se soupeři z Chile, který prohráli 1:2. Jediný bod získali ve čtyřhře.

Na úvod hrál Jiří Novák, ale nestačil na Fernanda Gonzalese. Tomu k vítězství stačily dva sety - 6:3 a 6:1.

Stejným poměrem setů prohrál i Tomáš Berdych, jenž podlehl Nicolasi Massuovi rovněž ve dvou setech - 6:7 a 3:6.

Alespoň bod za vítězství ve čtyřhře dnes získali čeští tenisté v úvodním duelu s Chile na Světovém poháru družstev. Jiří Novák s Tomášem Berdychem porazili dvojici Adrian Garcia, Hermes Gamonal dvakrát 6:4 a v konečném hodnocení obhájcům titulu v Červené skupině podlehli 1:2 na zápasy.

V zápase Modré skupiny získali první bod domácí Němci díky Tommymu Haasovi, jenž zvítězil nad Američanem Vincem Spadeou.

V Modré skupině se z první výhry mohou radovat domácí tenisté. Po Tommy Haasovi získal druhý bod pro Němce v zápase s Američany získal Nicolas Kiefer, který Jeffa Morrisona porazil hladce dvakrát 6:2. Američané korigovali ve čtyřhře.

Světový pohár
Červená skupina:
ČR - Chile 1:2
Novák - Gonzalez 3:6, 1:6.
Berdych - Massu 6:7 (5:7), 3:6
Garcia, Gamonal - Novák, Berdych 4:6, 4:6
Modrá skupina:
Německo - USA 2:1
Haas - Spadea 6:2, 6:4
Kiefer - Morrison 6:2, 6:2.
Kiefer, Waske - B. Bryan, M. Bryan 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 5:7.

Reklama

Související témata: