Hlavní obsah

Kapitán věří, že ve Francii pomůže i Berdych. Tenisté jsou v pátém semifinále Davis Cupu během šesti let

Tokio/Praha

Éra, v níž čeští tenisté v Davis Cupu válcují soupeře za soupeřem, bude nejspíš doceněna až ve chvíli, kdy se na ni bude s pohnutím vzpomínat. Zatím se však fanoušci mohou opájet výhrami. Už jedenáctou v řadě veze tým kapitána Jaroslava Navrátila z Japonska. Dalším soupeřem českých tenistů bude v polovině září Francie a nehrající kouč doufá, že bude moct počítat i s Tomášem Berdychem.

Oslavy českých tenistů po postupu do semifinále Davis Cupu.Video: Czech Davis Cup Team, Facebook

 
Článek

V září 2011 museli Berdych se Štěpánkem k baráži do Bukurešti, aby napravili ostravský výbuch s Kazachstánem. Od té doby český tenis drtí konkurenci. Dvakrát po sobě získal salátovou mísu a už po sobotní tokijské čtyřhře bylo jasné, že hodlá zaútočit na hattrick. „Spousta lidí si myslí, že ty výhry jsou automatické, ale za každou je spousta práce," řekl Radek Štěpánek po postupu.

Páteční dramata už se neopakovala, k deblovému triumfu stačily premiérově sestavenému páru Rosol, Štěpánek tři sety. Pak následovalo tradiční oslavné kolečko, při němž členové realizačního týmu spustí pokřik: „My tu mísu stejně vyhrajem."

Japonskou anabázi zvládli Češi bez Berdycha. Měli výhodu, že v domácím výběru chyběl elitní Nišikori a těsně před utkáním odpadl ze zdravotních důvodů také Soeda. To ale není problém vítězů.

Na Francii snad i s Berdychem

„Asi doopravdy budeme nejúspěšnější generací v Davis Cupu," rozprávěl Štěpánek. „Ale teď jsme pořád hladoví po úspěchu, dáváme tomu všechno, a proto si myslím, že se nám daří," řekl pětatřicetiletý matador sestavy. „Pro mě je Davis Cup srdeční záležitost. Jen těžko bych se díval, jak kluci bojují..."

V semifinále české tenisty čeká od 12. do 14. září utkání na půdě Francie a Navrátil věří, že Berdych nebude chybět. „Budou odehrané všechny grandslamy a Tomáš bude vědět, jestli má šanci na Turnaj mistrů. Pevně věřím, že se domluvíme a že to odehrajeme v plné sestavě," hlásil kapitán.

Francouzi mají hned osm hráčů v elitní padesátce žebříčku ATP a čtveřice Richard Gasquet (nyní 11.), Jo-Wilfried Tsonga (12.), Gaël Monfils (25.) a Gilles Simon (27.) už byla v elitní desítce. K tomu mají přední deblový pár Julien Benneteau, Michaël Llodra. „Je to silný soupeř, ale v semifinále si opravdu nejde vybírat. Už nejsme tým, který se rozkoukává, ale jsme ti dvojnásobní vítězové. Přirozený respekt, který z kluků jde, jsem už vnímal třeba tady v Japonsku," uvedl Navrátil.

"Musíme se soustředit na náš tým, být zdravotně fit a v co nejlepší formě. Zase odevzdáme všechno a popereme se o další finále," přidal se Štěpánek na facebooku daviscupového týmu.

Reklama

Související témata: