Hlavní obsah

Česko - Itálie 2:0Kvitová navázala na Šafářovou, a tak mají Češky nakročeno do finále Fed Cupu

Aktualizováno

České tenistky mají nakročeno do finále Fed Cupu. V semifinále totiž po prvním hracím dnu vedou v Ostravě nad obhájkyněmi titulu Italkami 2:0 na zápasy. V tom první porazila Lucie Šafářovou jedničku soupeřek Saru Erraniovou 6:4, 6:1, o druhý bod se postarala Petra Kvitová, která zdolala Camilu Giorgiovou 6:4 a 6:2. Od finále tak svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály dělí jediná výhra.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Petra Kvitová se ze své výhry raduje s kapitánem fedcupového týmu Petrem Pálou.

Článek
Fotogalerie

V úvodu zápasu Šafářové s Erraniovou byla vlastní podání pro obě hráčky spíš nevýhodou. Světová jedenáctka Erraniová se však přesto dostala do vedení 3:1, Šafářová ale nesložila zbraně a za stavu 3:4 třemi získanými hrami v řadě vyhrála 6:4.

„Zezačátku tam byla trošku nervozita, dělala jsem moc chyb. Pak jsem se ale zkoncentrovala a dodržovala taktiku stanovenou před zápasem," říkala spokojená česká hráčka v rozhovoru pro Českou televizi.

Ve druhé sadě už totiž na kurtu dominovala. V první hře druhého setu sice ještě Erraniová udržela svůj servis, pak už ale přišla suverénní jízda české hráčky, jež šesti vyhranými gamy v řadě zápas ukončila.

Kvitovou nevykolejila ani bouřka a zhasnutá světla

Kvitová potvrdila roli favoritky a dvaadvacetiletou Camilu Giorgiovou, která dostala přednost před Robertou Vinciovou, porazila 6:4 a 6:2. Kvitová soupeřce hned v prvním gamu sebrala servis a úvodní set už s přehledem dopodávala.

Nezastavila ji ani téměř 25 minut dlouhá pauza za stavu 4:3, když v hale kvůli silné bouřce zhasla některá světla a obě hráčky zamířily do kabin. „Bylo to nezvyklé. Myslela jsem, že Italové zkouší všechno možné a posílají na nás i bouřku," usmívala se po zápase v rozhovoru pro ČT.

Česká jednička pak zvládla i druhou sadu, až v posledním gemu nabídla Giorgiové první brejkboly. Ta je ale nevyužila, a tak Kvitová čtvrtým proměněným mečbolem zápas ukončila. „Předvedla jsem solidní výkon, hodně mi pomáhal servis, který psal. Až na poslední game, ve kterém to byly trošku nervičky, jsem to zvládla. "

Němky vedou ve druhém semifinále nad Australankami

Češky se s Italkami utkávjí již počtvrté za posledních pět let. Loni v Palermu prohrály, předloni Itálii doma porazily a v roce 2010 neuhrály v Římě ani bod. „Vždycky vyhrál domácí tým, tak doufám, že to bude pokračovat,“ přál si Pála.

Češky a Italky posledních pět let soutěži družstev vládnou. Tým okolo Kvitové vyhrál v letech 2011 a 2012, Italky triumfovaly v letech 2009, 2010 a loni.

Postupující družstvo se v listopadovém finále střetne s vítězem utkání mezi Austrálií a Německem, které vede po úvodním dni už 2:0. Češky by jely do Austrálie, s Němkami by hrály doma.

Semifinále Fed Cupu v Ostravě:
Česko - Itálie 2:0 po úvodním hracím dnu
Šafářová - Erraniová 6:4, 6:1
Kvitová - Giorgiová 6:4, 6:2

Reklama