Hlavní obsah

Austrálie - Německo 1:3Němky si po 22 letech zahrají o triumf ve Fed Cupu. Češky budou hrát finále doma

Aktualizováno

Německé tenistky si poprvé po 22 letech zahrají finále Fed Cupu. Třetí, vítězný bod výběru kapitánky Barbary Rittnerové dnes zajistila Angelique Kerberová výhrou nad Samanthou Stosurovou 4:6, 6:0 a 6:4. Němky nakonec vyhrály semifinále v Brisbane nad Austrálií 3:1, po zrušení čtvrté dvouhry získaly jediný bod domácích ve čtyřhře Ashleigh Bartyová s Casey Dellacquaovou.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Německá tenistka Angelique Kerberová při fedcupovém souboji s Australankou Samanthou Stosurovou.

Článek

Ve finále se Němky střetnou s českými tenistkami, které ve druhém semifinále porazily Italky 4:0. Výhodu domácího prostředí budou mít svěřenkyně kapitána Petra Pály.

Německo hrálo finále Fed Cupu naposledy v roce 1992 a díky Steffi Grafové a Anke Huberové soutěž vyhrálo. V sestavě tehdy figurovala i Rittnerová.

„Tohle je pro nás skvělý den, jsme na sebe moc pyšné,“ zářila Kerberová, krátce poté, co s týmem dokončila vítězný taneček. „Finále!“ pokřikovaly Kerberová, Andrea Petkovicová, Julia Görgesoová a Anna-Lena Grönefeldová.

„Jsem neskutečně šťastná, protože jsme se tady musely vyrovnat s časovým posunem, rychlým kurtem. Holky to ale zvládly skvěle a napsaly velkou kapitolu německého tenisu. Věřím, že mají šanci zvítězit také ve finále, ale teď si chceme užít tuhle slastnou chvíli a radost z postupu,“ řekla Rittnerová.

V sobotu položila základ k výhře Petkovicová výhrou nad Stosurovou 6:1, 7:6 a světová sedmička Kerberová pak zničila Casey Dellacquaovou 6:1, 6:0. Bartyová s Dellacquaovou v závěrečné čtyřhře za rozhodnutého stavu porazily Görgesovou s Grönefeldovou 6:2, 6:7 (5:7), 10:2.

Rusko, Polsko a Kanada budou hrát příští rok mezi elitou

Ruské tenistky udržely v baráži Fed Cupu příslušnost k elitě i pro příští sezonu poté, co porazily Argentinu jednoznačně 4:0. Poprvé od roku 1994 se do Světové skupiny vrací Polsko a historickou premiéru prožijí Kanaďanky.

Polky po výhře 3:2 sesadily do nižší kategorie Španělsko, jež v prvním kole vypadlo s českým týmem. Kanada zase využila oslabeného výběru Slovenska a v čele se světovou osmnáctkou Eugenií Bouchardovou se poprvé v historii dostaly mezi osm nejlepších týmů soutěže.

Polky dovedla k postupu světová trojka Agnieszka Radwaňská, která vyhrála obě dvouhry a poté pomohla získat i rozhodující třetí bod v závěrečné čtyřhře s Alicjí Rosolskou. Mladší sestra Radwaňské Urszula naopak oba singly prohrála.

O záchraně Ruska rozhodla už ve třetí dvouhře Jekatěrina Makarovová. Čtvrtý singl už se za rozhodnutého stavu nehrál a tenistky Argentiny nebodovaly ani ve čtyřhře.

V Québeku domácí tým vedl po sobotě 2:0 a předčasné rozuzlení zařídila hned na úvod dnešního programu Bouchardová. V souboji jedniček zdolala Janu Čepelovou ve dvou setech.

Zbývající barážový zápas USA - Francie je po dvouhrách vyrovnaný 2:2.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Brisbane (tvrdý povrch):
Austrálie - Německo 1:3
Stosurová - Kerberová 6:4, 0:6, 4:6
Dellacquaová, Bartyová - Görgesová, Grönefeldová 6:2, 6:7 (5:7), 10:2
Baráž o Světovou skupinu Fed Cupu:
Barcelona: Španělsko - Polsko 2:3
Torrová - A. Radwaňská 3:6, 2:6
Solerová - U. Radwaňská 6:1, 6:3
Medinaová, Solerová - A. Radwaňská, Rosolská 4:6, 2:6
Soči: Rusko - Argentina 4:0
Makarovová - Ormaecheaová 6:1, 6:2
Solovjevová, Vesninová - Bosiová, Podoroskaová 6:2, 6:1
Québec: Kanada - Slovensko 3:1
Wozniaková - Čepelová 4:6, 7:5, 7:5
Bouchardová - Kucová (SR) 7:6 (7:0), 2:6, 6:1
Bouchardová - Čepelová 7:6 (8:6), 6:3
Dabrowská, Fichmanová - Husárová, Schmiedlová 4:6, 7:5, 9:11
St. Louis: USA - Francie 2:2 po dvouhrách
Stephensová - Garciaová 3:6, 2:6
Keysová - Cornetová 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), 6:3
Stephensová - Razzanová 6:2, 6:4
Keysová - Garciaová 4:6, 3:6

Reklama

Související témata: