Hlavní obsah

Další vážná havárie na Dakaru

SABHÁ

Osmá etapa pouštní soutěže byla poznamenána další vážnou nehodou. Na 327. kilometru speciálního měřeného úseku havaroval po skoku přes písečnou dunu Nissan japonského pilota Kenžira Šinozuky, vítěze rallye z roku 1997. Čtyřiapadesátiletý závodník i jeho spolujezdec, Francouz Thierry Delli-Zotti, byli přepraveni do nemocnice v Sabhá.

Foto: ČTK

Záchranáři ošetřují zraněného japonského závodníka Kenžira Šinozuku.

Článek

Lékařům se v cílovém městě etapy podařilo stav posádky stabilizovat a nyní je čeká cesta lékařským speciálem do Tunisu. Japoncův stav zatím delší transport vylučuje. "Jeho život je v nebezpečí. Následující den nebo dva snad přinesou příznivější zprávy," oznámil lékař soutěže Christian Noel v rozhovoru pro francouzskou televizi.

Japonec je v komatu, Francouz dopadl lépe

Podle agenturních informací utrpěl Šinozuka těžké poranění lebky a v Sabhá se již podrobil první neodkladné operaci. Japonec byl v bezprostředním ohrožení života a muselo mu být poskytnuto umělé dýchání. "V současnosti je v komatu s těžce rozbitým obličejem," konstatoval Noel. "Jeho krevní tlak je stabilizovaný, další diagnózu budeme schopni určit v Tunisu," upřesnil. Zranění francouzského spolujezdce specifikoval jako poranění zad a zátylku.

Japonský pilot, který se poprvé pouštního závodu zúčastnil už v roce 1967, na dakarské rallye vážně havaroval už podruhé. V roce 2000 se zapletl do hromadné kolize na nepřehledném úseku trati a jeho tehdejší spolujezdec Dominique Serieys při nehodě utrpěl těžká zranění.

Tomeček dojel čtvrtý, celkově je třetí

Osmou etapu z Ghátu do Sabhá, která měřila 727 kilometrů a měřený úsek byl dlouhý 497 km, vyhrál mezi automobily Šinozukův krajan Hiroši Masuoka s mitsubishi. Vedoucí postavení v průběžném pořadí však před obhájcem prvenství uhájil dnes druhý Stéphane Peterhansel z Francie. Japonec však stáhl svou ztrátu na první místo na necelých osm minut.

Motocyklům vládnou stále stroje KTM. Dnes triumfoval Giovanni Sala z Itálie, na první místo v průběžném pořadí se ovšem posunul jeho krajan a obhájce prvenství Fabrizio Meoni, dnes šestý. Dosud vedoucí Richard Sainct z Francie dojel až sedmý a klesl na druhé místo. Josef Macháček vede nadále kategorii čtyřkolek, dnes dojel celkově 41. a v průběžném pořadí je ještě o dvě místa lepší. Oldřich Bražina s hondou obsadil 54. místo, což jej celkově řadí na 44. pozici.

V kategorii kamionů obsadil Tomáš Tomeček s tatrou čtvrté místo, když za vítězným Vladimirem Čaginem z Ruska zaostal o 25 minut. V průběžném pořadí se udržel třetí s téměř padesátiminutovým mankem na Čaginův kamaz. Martin Macík s liazkou dnes nabral na osmnáctém místě více než tříhodinovou ztrátou a celkově je šestnáctý.

Reklama