Hlavní obsah

Berdych - Hanescu 6:2, 6:2Berdych smetl Haneska a bude bojovat o druhý titul v sezóně

Aktualizováno

Bez větších problémů zvítězil Tomáš Berdych v semifinále turnaje v portugalském Oeiras nad Rumunem Viktorem Haneskem, kterého porazil po setech 6:2 a 6:2. Šestý hráč žebříčku tak postoupil do svého letošního třetího finále, v němž se střetne s Argentincem Carlosem Berlocqem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost tenisty Tomáše Berdycha.

Článek

Třiadevadesátý hráč žebříčku ATP Hanescu držel s prvním nasazeným Berdychem krok jen první čtyři gamy. Následující čtyři hry získal pro sebe dobře servírující český hráč, který tak bez větších problémů získal úvodní sadu.

Pohodu si přenesl rodák z Valašského Meziříčí i do úvodu druhé sady, v níž se brzy ujal vedení 3:0. Rumunovi se v dalším průběhu druhé sady nepodařilo protrhnout Berdychovo podání a český tenista tak za 63 minut postoupil do finále. O svůj druhý titul v probíhající sezóně bude bojovat s vítězem druhého semifinále. V tom se střetne s Argentincem Carlosem Berlocqem, který ve druhém semifinále zdolal Daniela Gimeno-Travera ze Španělska.

Suárezová získala v Oeiras první titul v kariéře

Španělská tenistka Carla Suárezová porazila ve finále antukového turnaje v Oeiras Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:4, 3:6, 6:4 a získala první titul v kariéře. Na Portugal Open hrála pětadvacetiletá rodačka z Las Palmas finále potřetí za sebou.

Nejvýše nasazená Suárezová se dočkala prvního triumfu v životě ve svém šestém finále, poprvé hrála o titul před pěti lety v Marbelle. Na cestě k turnajovému triumfu vyřadila v druhém kole Barboru Záhlavovou-Strýcovou.

Kuzněcovová si zahrála ve finále po více než třech letech a na antuce dokonce bojovala o první titul od vítězství na Roland Garros 2009. Její poslední triumf se datuje k srpnu 2010, kdy vyhrála turnaj v San Diegu.

Svého prvního titulu v kariéře se nedočkala devětadvacetiletá Eva Hrdinová, jež společně s Ruskou Valerií Solovjevovou podlehla ve finále 4:6, 3:6 nejvýše nasazenému páru Cara Blacková ze Zimbabwe, Sania Mirzaová z Indie.

Slovák Kližan postoupil v Mnichově z kvalifikace do finále

Slovenský tenista Martin Kližan postoupil na antukovém turnaji v Mnichově z kvalifikace až do finále a zahraje si podruhé v kariéře o titul. Aktuálně 111. hráč světového žebříčku porazil v semifinále v chladu a mrholení domácího obhájce titulu Tommyho Haase 6:3, 6:2.

Další kvalifikant svou pouť turnajem až do finále nedotáhl. Němec Jan-Lennard Struff, kterému patří v pořadí ATP 96. příčka, podlehl v druhém semifinále nasazené jedničce Fabiovi Fogninimu z Itálie 3:6, 1:6.

Kližan, svěřenec bývalého českého tenisty Martina Damma, získal dosud jediný titul na okruhu ATP v roce 2012 v Petrohradu.

V Mnichově trápil tenisty citelný chlad s teplotami těsně nad nulou, což vadilo především Haasovi a jeho třikrát operovanému ramenu. Šestatřicetiletý veterán, který před Mnichovem právě kvůli ramenu šest týdnů nehrál, mohl podávat maximálně rychlostí 170 km/h.

"Byl to pro mě hodně hořký den. Panovaly ty nejtěžší podmínky, jaké jsem si ve své současné situaci dokázal představit. Jsem dost zklamaný, protože jsem tady v minulých dnech hrál dobrý tenis," poznamenal šestnáctý hráč světa Haas.

Fognini bude ve finále favoritem i díky vzájemné bilanci s Kližanem, nad kterým vede 3:1 na zápasy. Šestadvacetiletý Ital je letos ve hře o titul potřetí, může navázat na únorové vítězství ve Viňa del Mar a vyhrát čtvrtý turnaj v kariéře.

Tenisový turnaj v Oeiras, semifinále:
Berdych - Hanescu 6:2, 6:2.
Tenisový turnaj mužů a žen v portugalském Oeiras (antuka):
Muži (dotace 485.760 eur):
Dvouhra - semifinále:
Berlocq (Arg.) - Gimeno (Šp.) 7:6 (8:6), 6:2.
Ženy (dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Suárezová (1-Šp.) - Kuzněcovová (7-Rus.) 6:4, 3:6, 6:4
Čtyřhra - finále:
Blacková, Mirzaová (1-Zimb./Indie) - Hrdinová, Solovjevová (ČR/Rus.) 6:4, 6:3.
Tenisový turnaj mužů v Mnichově (antuka, dotace 485.760 eur):
Dvouhra - semifinále:
Kližan (SR) - Haas (2-Něm.) 6:3, 6:2
Fognini (1-It.) - Struff (Něm.) 6:3, 6:1
Tenisový challenger Prosperita Open v Ostravě (antuka, dotace 85.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kuzněcov (8-Rus.) - Rola (4-Slovin.) 6:3, 6:0
Mečíř (SR) - Haider-Maurer (5-Rak.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - finále:
Kuzněcov, Menendez (Rus./Šp.) - Motti, Viola (It.) 4:6, 6:3, 10:8.
Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Ženy (dotace 3,671.405 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
McHaleová (USA) - Davisová (USA) 7:6 (7:2), 6:3
Riskeová (USA) - Kanepiová (Est.) 6:7 (7:9), 6:1, 6:2
Jovanovská (Srb.) - Knappová (It.) 6:1, 6:1
Muguruzaová - Solerová (obě Šp.) 6:7 (4:7), 6:3, 7:6 (7:2)
Erraniová (10-It.) - Petkovicová (Něm.) 7:5, 6:1
Rybáriková (SR) - Becková (Něm.) 6:2, 7:5
Arruabarrenaová (Šp.) - Pironkovová (Bulh.) 6:3, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Pavljučenkovová, Šafářová (Rus./ČR) - Mladenovicová, Pennettaová (Fr./It.) 6:3, 7:5.

Reklama