Hlavní obsah

Tratě na Novém Zélandu mají Škodě sedět

PRAHA

Čtvrtým dílem pokračuje mistrovství světa v automobilových soutěžích, které má od pátku do neděle v okolí Aucklandu na programu Rallye Nový Zéland. Vítězství z loňského roku obhajuje Marcus Grönholm s Peugeotem WRC 206, momentálně až šestý muž průběžného pořadí, jemuž kraluje Richard Burns rovněž s Peugeotem.

Článek

Narozdíl od minulé sezóny, kdy se soutěž jela v říjnu, čekají na jezdce úplně jiné klimatické podmínky. Pořadatelé připravili dlouhé, rychlé šotolinové erzety, na nichž si piloti budou chvílemi připadat jako na horské dráze.

"Moc se těším. Doufám, že navážu na dosavadní výsledky. Letos se mi zatím daří, nerad bych se vracel k průměrným výkonům z minulé sezóny, kdy jsem byl velmi frustrován," říká Burns, který se zatím s týmem Peugeot nedomluvil na nové smlouvě pro příští sezónu.

Ford nasadí novou specifikaci Focusu

Novou specifikaci Focusu WRC hodlá nasadit Ford. Jeho estonský pilot Markko Märtin se nesmírně těší: "Je to fantastická soutěž. S novým vozem bych se chtěl ukázat v nejlepším světle. Myslím, že můžeme útočit na vítězství." Všichni v týmu si od nasazení zbrusu nového auta slibují velký posun. "Budeme hodně rychlí. Minimálně navážu na třetí místo z Turecka," věří druhý pilot Fordu Francois Duval.

Rovněž Subaru pomýšlí hodně vysoko. Čtvrté místo, které značce patří v průběžném pořadí Poháru konstruktérů, rozhodně není důvodem k jásotu, zejména proto, že ztráta na třetí příčku je poměrně velká. "Po Turecké rallye jsem velmi intenzivně trénoval. Každý den dvě až tři hodiny," tvrdí Petter Solberg, jezdec Subaru, jenž touží po pronikavém výsledku.

Všichni museli přijmout speciální logistická opatření, velká část materiálu byla vypravena na jižní polokouli už koncem února, v průběhu března pak byly odeslány závodní vozy, kdy vyrazily i malé skupinky jednotlivých týmů, aby připravily všechno pro příjezd jezdců.

Stav MS jezdců
1. Burns-Reid (Ang. - Peugeot 206 WRC)18
2. C. McRae-Ringer (Skot. - Citroën Xsara WRC)17
3. Sainz-Martí (Šp. - Citroën Xsara WRC)16
4. Märtin-Park (Est./Ang. - Ford Focus RS WRC)13
5. Loeb-Elena (Fr. - Citroën Xsara WRC)12
6. Grönholm-Rautiainen (Fin. - Peugeot 206 WRC)10
...
10. Gardemeister-Lukander (Fin. - Škoda Octavia WRC)3
Pohár konstruktérů
1. Citroën39
2. Peugeot31
3. Ford25
4. Subaru13
5. Škoda6
6. Hyundai3

Auriol: Musíme jet úplně naplno

Druhý start na Novém Zélandu čeká na tým Škoda Motorsport. Po loňské premiéře by mladoboleslavský tým tentokrát chtěl získat body, a pokračovat tak v letošním úspěšném tažení šampionátem, když v každé soutěži skončil mezi nejlepšími osmi.

"Je to velmi rychlá soutěž, musíte jet úplně naplno, což by mohlo octavii vyhovovat," míní Francouz Didier Auriol, pilot Škody Motorsport, který v minulosti několikrát kraloval průběžnému pořadí, ale nikdy zde nevyhrál.

Jeho týmový kolega Fin Toni Gardemeister, který na Novém Zélandu při prvním startu v MS před čtyřmi lety skončil na skvělém třetím místě. "Jezdí se tady rychle a takové tratě já vyhledávám. Chci bodovat, už se moc těším," vypraví druhý pilot Motorsportu. Mladoboleslavskému týmu patří v Poháru konstruktéru zatím páté místo s šesti body, v čele je Citröen s 39.

Nejdelší erzeta v sobotu

Soutěž odstartuje ve čtvrtek večer diváckou super-erzetou, v pátek je na programu devět rychlostních zkoušek, v sobotu pokračuje rallye šesti měřenými úseky. Tento den je na programu i nejdelší erzeta celého šampionátu Parahi-Ararua dlouhá devětapadesát kilometrů.

Soutěž čítající 407 kilometrů uzavře v neděli šest rychlostních zkoušek, vítěz bude jasný v neděli odpoledne středoevropského času.

Reklama

Související témata: