Hlavní obsah

Berdych bude hrát semifinále Davis Cupu s Francií

Praha
Aktualizováno

Necelý týden po skončení US Open navlékne Tomáš Berdych daviscupové ‚montérky‘ a na pařížské antuce v areálu Rolanda Garrose se od 12. do 14. září postaví do čela českých šiků v semifinálovém souboji s francouzskými mušketýry. Dohodu s nejlepším domácím tenistou potvrdil majitel společnosti Česká sportovní Miroslav Černošek.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Tomáš Berdych podává na turnaji v Madridu.

Článek

„Před měsícem jsme se domluvili. Ten zápas je strašně atraktivní tím, že se hraje v Paříži a že může přinést neskutečné finále se Švýcary. Tomáš vždy drží slovo. Řekl mi, že nechce hrát v Japonsku, ale věřil jsem, že na další zápas případně bude nachystaný," prozradil Černošek.

Není sám, kdo nyní cítí velkou šanci na třetí účast ve finále během tří let, popř. i vítězný hattrick. „Tomáš je přesvědčený, že naděje na finále je silná. Zachytil jsem informaci, že Francouzi mají problémy s Gasquetem, jenž má prý vysoké finanční požadavky," řekl Černošek. „Povím vám i příběh Del Potra a Tsongy, kteří před pěti lety nenastoupili do deblů v Ostravě. Bylo to jen o penězích. Měli smlouvy jen na singl, ne na debl. Oni chtěli za čtyřhru nějakých 100, 150 tisíc dolarů, pokud jsem slyšel správně. A ty svazy dnes nevydělávají peníze snadno. Ano v Paříži bude jistě mimořádně militantní a nepříjemné prostředí. Ale já jsem optimista," dodal.

S Berdychem měl jednání už po loňském triumfu v Bělehradu. „Dal jsem mu týden dovolené na Mauriciu a říkám mu: musíš hrát první kolo, nemůžeme sestoupit. Řekni si své podmínky a to další si řekneme potom," popisoval šéf České sportovní. „Když vznikla vřava, zda Berdych bude nebo nebude ještě hrát Davis Cup, vůbec jsem to nekomentoval, nevolal jsem mu, nechával jsem to plynout. Počkal jsem si, až přišel čas po Miami. Potkali jsme se v Monaku, šli na večeři a šlo to jako nůž po másle," vysvětloval Černošek.

Turnaj mistrů už má takřka jistý

Berdychově semifinálové účasti ale nahrál i fakt, že jeho pozice pro účast Turnaj mistrů je velice nadějná už nyní, i když zbývají odehrát ještě tři grandslamové turnaje.

„Když se podíváte na žebříček, tak díky tomu, že vypadl Del Potro a někteří tvrdí, že Murrayho sešup se nezastaví, tak Tomáš má Masters skoro jisté. Několik hráčů by se muselo zbláznit, náskok má šílený. Myslím, že k jeho rozhodnutí přispěl i dobrý začátek sezóny. Kdyby neměl semifinále grandslamu, titul v Rotterdamu a finále v Dubaji, možná by honil Turnaj mistrů. Takhle může být relativně v pohodě," zmínil Černošek.

Majitel České sportovní nezastírá, že hrát finále proti Federerovi s Wawrinkou před vyprodanou O2 arenou, je velice lákavé především z ekonomického hlediska. „Berdychovi jsem řekl: Tome, pro nás oba je optimální byznys finále se Švýcary doma. Základní přínos z Davis Cupu je ze vstupného. Pro tuto generaci je to i poslední pokus vyhrát třikrát za sebou a uzavřít to doma proti mimořádně atraktivnímu soupeři. To je pro kluky velice lákavé," tvrdil Černošek.

Reklama

Související témata: