Hlavní obsah

Davenportová ztroskotala v Paříži na Pierceové

PAŘÍŽ

Úřadující královna světového ženského tenisu Lindsay Davenportová dohrála na grandslamovém French Open. Americká tenistka v úterním čtvrtfinále nestačila na domácí Mary Pierceovou a prohrála po setech 3:6 a 2:6. Jednička mezi muži, Švýcar Roger Federer čtvrtfinálový test s Rumunem Victorem Hanescem zvládl a o postup do finále se utká se Španělem Rafaelem Nadalem.

Článek

Federer se poprvé v kariéře probojoval na antukovém Roland Garros do semifinále a o další krok se přiblížil vysněnému titulu, který v jeho sbírce ze čtyř grandslamů jako jediný chybí. Švýcarský tenista porazil Rumuna Victora Hanesca po setech 6:2, 7:6 a 6:3. Federerovým dosavadním maximem v Paříži byla účast ve čtvrtfinále v roce 2001.

Areál Rolanda Garrose již v semifinále zažije bitvu dvou velkých favoritů - Federera a Rafaela Nadala. Osmnáctiletý Španěl vyřadil krajana Davida Ferrera ve třech setech 7:5, 6:2 a 6:0.

Heninová vyprovodila Šarapovovou

Až nečekaně snadno se na grandslamovém French Open probojovala do semifinále Justine Heninová-Hardenneová. Vítězka pařížského turnaje z roku 2003 se v minulých kolech trápila, proti světové dvojce Marii Šarapovové, která naopak pavoukem až dosud procházela hladce, ale v úterý předvedla výborný výkon a za 87 minut Rusku porazila 6:4, 6:2.

Belgičanka se v semifinále střetne s Naďou Petrovovou, která si zopakuje semifinálovou účast z roku 2003. Ruská hráčka ve čtvrtfinále uťala úspěšný debut srbské tenistky Any Ivaničové.

Sedmnáctiletá Srbka , na níž ve druhém kole ztroskotala Iveta Benešová, se v Paříži blýskla mimo jiné vítězstvím nad domácí favoritkou Amélií Mauresmovou. V dnešním utkání však působila nervózním dojmem, často chybovala a prohrála za 64 minut 2:6 a 2:6.

Čtvrtfinále ženské dvouhry bylo konečnou také pro mladou Bulharku Sesil Karatančevovou. Patnáctiletá tenistka v zápase s Ruskou Jelenou Lichovcevovou sice vyhrála první set 6:2, ale ve druhé ani třetí sadě nedokázala potvrdit své brejky a odešla poražena.

Poslední semifinalistkou ženské dvouhry je Mary Pierceová, která vyřadila k radosti francouzského publika světovou jedničku Lindsay Davenportovou. Američance dokonce ve druhém setu hrozil "kanár", ale za stavu 0:5 ho odvrátila a poté i druhý mečbol. Při třetím však završila Davenportová špatný zápas forhendovým úderem do sítě.

Pierceová, vítězka Roland Garros z roku 2000, se v semifinále utká s Ruskou Jelenou Lichovcevovou.

Ze hry venku už je poslední český zástupce na turnaji Martin Damm, který spolu s argentinským spoluhráčem Marianem Hoodem ve čtvrtfinále mužské čtyřhry nestačil na nejvýše nasazenou bahamsko-kanadskou dvojici Mark Knowles, Daniel Nestor.

Ve středu argentinské čtvrtfinále

Ve středu se na grandslamovém tenisovém turnaji Roland Garros rozhodne o zbývajících dvou semifinalistech mužské dvouhry. Program na centrálním kurtu v poledne zahájí argentinský duel mezi Guillermem Caňasem a Marianem Puertou, po nich nastoupí Rus Nikolaj Davyděnko a Španěl Tommy Robredo.

Ve hře o svůj 130. deblový titul se pokusí zůstat americká legenda Martina Navrátilová, kterou po boku Inda Leandera Paese čeká čtvrtfinále mixu.

FRENCH OPEN
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Hanescu (Rum.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:3, Nadal (4-Šp.) - Ferrer (20-Šp.) 7:5, 6:2, 6:0.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) - Arthurs, Hanley (8-Austr.) 6:4, 7:6 (7:5), Knowles, Nestor (1-Bah./Kan.) - Damm, Hood (12-ČR/Arg.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:1.
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Petrovová (7-Rus.) - Ivanovičová (29-SČH) 6:2, 6:2, Lichovcevová (16-Rus.) - Karatančevová (Bulh.) 2:6, 6:4, 6:4, Heninová-Hardenneová (10-Belg.) - Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:2.
Semifinálové dvojice: Pierceová - Lichovcevová, Petrovová - Heninová-Hardenneová.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále
Stosurová, Hanley (Austr.) - Testudová, Gicquel (Fr.) 6:4, 6:1, Myskinová, Björkman (Rus./Švéd.) - Raymondová, Bhúpathí (USA/Ind.) 6:4, 6:2.
Program na středu
Kurt P. Chartiera (začátek ve 12:00): Caňas (9-Arg.) - Puerta (Arg.), Davyděnko (12-Rus.) - Robredo (15-Šp.).
Kurt č. 1 (začátek 11:00), 4. zápas: M. Navrátilová, Paes (6- USA/Ind.) - Morariuová, Palmer (USA).

Reklama